Magunkról

1988 őszén, ugyancsak egri főiskolás barátommal, Bencsik Tiborral, azaz „Benjoe”-val úgy döntöttünk, hogy másokkal is megosztjuk a heavy metal iránti rajongásunkat, a műfajjal való ismerkedés során szerzett tudásunkat és élményeinket. Így született meg a kezdetben Metal Attack, majd a 8. számtól Rattle Inc. nevet viselő nyomtatott újság, szakszóval fanzine, amely ebben a műfajban az egyik első ilyen kiadvány volt Magyarországon.

A lap végül 18 számot élt meg, és 1991 tavaszán szűnt meg. Bennünket, alapítókat hosszú időre elsodort egymás mellől az élet. Benjoe reklámgrafikus lett, én kisebb-nagyobb kitérőket követően az újságírói pályát választottam.

A Rattle Inc. történetének második fejezete 2016 őszén kezdődött, amikor az egykori legendás thrash csapat, az Undertaking basszusgitárosa, Jakab Viktor engem is megkeresett, mondván, az együttesről készülő könyv felvezetéseként meg szeretne jelentetni egy külsejében a 80-as, 90-es évek fanzine-jeit idéző kiadványt, amelybe egykori szerzők, szerkesztők írnának mai témájú cikkeket. Ez lett az Old-School Union, amelynek elkészítésében nemcsak zsurnalisztaként, hanem szerkesztőként is tevékenyen részt vettem.

Ez adta az ötletet és lendületet ahhoz, hogy – Benjoe áldásával és időnkénti vendégszereplésével – online formában újraindítsam az egykori fanzine-t. A legegyszerűbb (leggyorsabb és legolcsóbb) megoldásnak egy Facebook-oldal létrehozása tűnt, amely végül 2016. december 20-án indult el. A célkitűzésem az volt, hogy kezdetben nosztalgiázunk, és az archív anyagokat (többek között az egykori lapszámok digitalizált változatát) töltöm fel az oldalra, majd ezeket fokozatosan szorítják ki az aktuális témák, a frissen írt cikkek.

Ehhez rövid időn belül lelkes munkatársakat is találtam: van, aki szinte napi rendszerességgel, más alkalomszerűen ír nekünk. A restartot követő első évben tucatnyi szerzőtől több mint ezer posztot jelentettünk meg, és olvasóinkkal is hamar egymásra hangolódtunk: már első évfordulónkat megelőzően több mint ezer kedvelőt tudhattunk magunk mögött.

Menet közben a Facebook-oldal hiányosságaira is fény derült, ezért döntöttünk úgy, hogy létrehozzuk saját weboldalunkat, amit 2018 elejére sikerült megvalósítani. A kezdeti két-háromfős stáb 2022-re egy kb. 15-20 fős szerkesztőséggé, baráti csapattá bővült. Ekkor döntöttem úgy, hogy megválok szerkesztői feladataimtól, és egyszerű szerzőként folytatom; hogy a raattle.hu oldalt „lezárom”, az 2023 januárjától archívumként érhető el, a friss cikkek pedig az új rattlead.hu oldalra kerülnek fel, amelynek főszerkesztője Reaper kollégám lett.

Dávid László, Coly és Zozzie