Twilight Force: Tales of Ancient Prophecies (2014)

Általában olyan lemezeket szoktam bemutatni, amelyek valamiben egyediek, még ha a nagyközönség körében nem is lettek túlságosan sikeresek. Itt azonban teljesen másról van szó. A Twilight Force-ban annyira nincs semmi egyedi, hogy akár egy kvízt is lehetne játszani, hogy melyik riff, dallam, ének- vagy gitártéma melyik euro power metal zenekar melyik számából van. Habár nem én nyerném meg ezt a versenyt, de azért számos korai Helloween, Gamma Ray, Rhapsody of Fire, Luca Turilli, Hammerfall, Blind Guardian és korai Rage témát felfedeztem.

Akkor mégis miért írok erről a lemezről? Mert nagyon jó. A dallamok, énektémák, riffek, gitárszólók ragadnak a fülben. Az énekes, Christian Eriksson (Hedgren) tökéletesen kiénekli a magasakat. A lemez hangulata olyan, hogy az ukrán-orosz háborút egyből megnyernéd tőle: a sárkányoddal az összes tankot és rakétavetőt szétolvasztanád, és a sárkánylovasaid láttán minden harcoló fél megadná magát, átölelné az ellenségét és örök barátságot kötnének, csak hogy a sárkányaid tüzét elkerüljék. Úgy érzed, hogy ezzel az ármádiával a világbékét is elérnéd (Kína, az Egyesült Államok és Észak-Korea is letennék a fegyvert, és inkább kibékülnének egymással).

A zene európai szimfonikus power/speed metal, kétlábdobos témákkal, léggitározásra késztető, hosszú szólókkal, nagy ívű, epikus refrénekkel, és persze a stílushoz hűen azért néha narrátoros, mesélős részek, plusz egy rövid, középkori hangulatú tétel is helyet kapott a lemezen. A szövegek fantasy-ihletésűek, sárkányokkal, várkastélyokkal, varázslókkal, tündékkel, lovagokkal stb. Sőt, a gitáros Philip Lindh (Lynd) tündefülekkel és tündeöltözetben lép fel a koncerteken.

A lemezen vendégként a Sabaton frontembere, Joakim Brodén három számban is énekel (Enchanted Dragon of Wisdom, The Power of the Ancient Force és a Gates of Glory). A csapat 2016-os lemezén (Heroes of Mighty Magic) pedig Brodén mellett a Rhapsody eredeti énekese, Fabio Lione is vendégszerepel, Hedgren helyett pedig az énekesi posztot nem más, mint a Luca Turilli lemezeiről ismert Alessandro Conti kapta meg.

Kedvenc dalom a Twilight Horizon, amiben a mai napig nagy favoritom, a Rage Don’t Fear the Winter című nótájának énektémáját is felfedeztem. Az emlékeim nem csaltak meg, mert leellenőriztem, és tényleg az. 🙂 De ez most nem negatívum, mert annyira jól passzol ehhez a zenéhez, és a muzsikusok tökéletesen illesztik be az összképbe. Talán nem véletlenül ezt a számot dolgozta fel Kristin Starkey operaénekesnő is. Nála a korai Rage fíling hiányzik, mert ő másra helyezi a hangsúlyt, de ettől még ez a verzió is zseniális:

Ha a Manowart egyesek cikinek tartják az imázsa miatt, akkor az euro power metal egyes zenekarai még rajta is túltesznek, és a Twilight Force is ezek közé tartozik. De ennek a stílusnak az is része, hogy a hétköznapi, szürke valóságból a hallgató kikapcsolódjon, és elmerüljön a fantázia világában. (Mondjuk a vendégénekes Joakim zenekarára, a Sabatonra ez pont nem érvényes, hiszen ők valós háborúkat dolgoznak fel.) A Twilight Force nem is csinál titkot abból, hogy tagjai hatalmas Dungeons & Dragons és Heroes of Might and Magic rajongók (amire ugye a 2016-os lemez címe is utal).

És ha már a Sabaton, valamint a háború és a béke témaköre szóba került, akkor a cikket a svédek Christmas Truce című dalának klipjével zárom, ami egy valós történelmi eseményt dolgoz fel: az I. világháborúban, 1914. december 24-én a nyugati fronton a német és a brit katonák letették a fegyvert, és ha csak egyetlen napig is, de nem voltak hajlandók harcolni egymás ellen, hanem közösen karácsonyoztak. Igaz, csak a háború egyetlen helyszínén és csupán egyetlen napig, de akkor is megtörtént. A korabeli sajtó az eseményt cenzúrázta. A tábornokok az ebben részt vevő katonákat lecserélték, és mindkét oldalon a nemzet szégyenének tartották őket. De ez a csoda akkor is megtörtént, és sem a sajtó, sem a tábornokok, sem a háborúpárti politikusok nem tudták meg nem történtté tenni. Ezt a kivételes, csodaszámba menő eseményt dolgozta fel a Sabaton.

A szerző: Fehérfarkas 38 Articles
Már a gimiben is írt verseket és zenekritikákat egy igazi underground, amatőr vidéki újságba. Zeneileg mindenevő: a metal a kedvence, de komolyzenétől a fémzenén át az elektronikus zenéig mindenre nyitott, ha az minőségi muzsika.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*