Szerkesztőségünk kedvencei voltak II.

Szokásunkhoz híven év végi listáink közreadása után jön egy összegzés is róluk, hogy lássuk, mit mutat a matek! Idén egy renitens kollégánknak „köszönhetően” a tizenhét darab tízes lista összesen 172 albumot tartalmazott a metalzenei paletta szinte minden ágából, ebből készült hát a stat is.

Ha csak a jelölések számát nézzük, meglepően egyöntetű lett kollégáink értékelése a legjobbak tekintetében, ugyanis csak öt album került a „felsőházba”, és a győztesünk is adott, ugyanis hét strigulával csak a Megadeth új albuma, a The Sick, the Dying… and the Dead! rendelkezik. A dobogóra jutott még Ozzy Patient Number 9-e, és a Rammstein Zeit című korongja hat szavazattal, a két lemaradó pedig az ötször-ötször említett Kreator Hate Über Alles-e, és az Arch Enemy Deceivers-e. Az alsóház jóval sűrűbb, ami a lenti listán jól látható:

 1. Megadeth: The Sick, the Dying… and the Dead! (7)
 2. Ozzy: Patient Number 9 (6)
  Rammstein: Zeit
 3. Arch Enemy: Deceivers (5)
  Kreator: Hate Über Alles
 4. Amorphis: Halo (4)
 5. Candlemass: Sweet Evil Sun (3)
  Crisix: Full HD
  Machine Head: Of Kingdom and Crown
  Voivod: Synchro Anarchy
 6. Archaic: The Endgame Protocol (2)
  Bloodbath: Survival of the Sickest
  Bloodywood: Rakshak
  Cult of Luna: The Long Road North
  Destruction: Diabolical
  Devin Townsend: Lightwork
  Eruption: Tellurian Rupture
  Ghost: Impera
  Parkway Drive: Darker Still
  Satan: Earth Infernal
  Skid Row: The Gang`s All Here
  Spiritus Mortis: The Great Seal
  Tankard: Pavlov’s Dawgs
  The Halo Effect: Days of the Lost
  Traitor: Exiled to the Surface

Ám, ha az albumokat a szerint pontozzuk le, hogy ki hányadiknak rangsorolta őket, majd összegezzük ezeket, bizony, a kép már árnyaltabb. Így ugyanis dobogónk legtetejére az Ozzy-album kerül 32+x ponttal (x azon említéseket jelöli, ahol kollégánk nem adott meg rangsort), mellé pedig a Kreator Hate Über Alles-e 30+x ponttal: a legtöbben, akik említették, dobogóra helyezték az amúgy is kiváló szerzeményt. E verzióban szorosan mögötte a Megadeth The Sick, the Dying… and the Dead! korongja (29+x) bronzérmes lett. Szintén szép eredményt ért el a Rammstein albuma is: hiába a sok átlaghelyezés, azok elegendőnek bizonyultak a negyedik helyhez 23+x végeredménnyel, az Arch Enemy-t pedig egyik kollégánk mentette meg aranyérmével, a többi szavazat inkább listánk leghátsó traktusába sorolta volna. Más bandák, mint a Parkway Drive, a Bloodbath, a Satan, vagy a Machine Head már két-három vokssal is szép összpontszámmal zártak. Listánk élmezőnye:

 1. Ozzy: Patient Number 9 (32+x)
 2. Kreator: Hate Über Alles (30+x)
 3. Megadeth: The Sick, The Dying … And The Dead! (29+x)
 4. Rammstein: Zeit (23+x)
 5. Machine Head: Of Kingdom and Crown (19)
  Arch Enemy: Deceivers (18+x)
 6. Bloodbath: Survival of the Sickest (17)
  Satan: Earth Infernal (17)
 7. Amorphis: Halo (15)
  Parkway Drive: Darker Still (15)
  Crisix: Full HD (14+x)

A két lista ellenére az idei Top 10-ek is széles spektrumban mozogtak, ugyanis 97 egyke album is szerepel rajtuk a világ minden tájáról és stílusából, ám ezek kivesézése már rátok hárul, hátha ti is találtok magatoknak is tetsző csemegét.

Érdekesség gyanánt még megnéztem, kollégáink közül ki áll a legközelebb kis csapatunk Best of-jához, és ki a legtávolabb. Az előbbihez egyértelműen Majka hét egyező címmel, mögötte pedig Buga B és John Quail a maguk 5-5 pontjával. A másik végletet, legnagyobb meglepetésemre, nem Size képvviseli, hanem SZG és Mácsai Dani a maguk nulla egyezésével. 🙂

Természetesen még egyszer kiemelem: ezek nem hivatalos eredmények, nem is kőbe vésett tények, hanem a mi 2022-es kedvenceink, amelyek idén közel álltak hozzánk, és olyanok, amilyenek mi vagyunk. Ki mainstream-ebb, ki inkább „alvilági”, s van, aki mindenhonnan tudott magának csipegetni. Reméljük, nektek is faxa listáitok születtek!

A szerző: Reaper 32 Articles
Fiatalon próbálkozott zenéléssel, de rájött, hogy mindenki jobban jár, ha csak hallgatja azt. Lelkes gyűjtő és hobbikertész, amúgy programozó.

1 Comment

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*