Az üldözőboly (Akik kimaradtak a Top 10-ből)

Idén csaknem 230, ebben az esztendőben kiadott albumot hallgattam meg. Körülbelül 30-35 lemez esetében merült fel, hogy van esélye bekerülni a legszűkebb élmezőnybe, ám innentől meglehetősen nehéz dolgom volt. Biztos ismeritek azt az érzést, hogy a jók közül mindig az tűnik a legjobbnak, amit éppen hallgattok. 🙂 Nagyjából augusztus-szeptember óta rengetegszer lejátszottam ezeket az anyagokat, és a kép csak nem akart tisztulni. Pontosabban igen: decemberre kiderült, hogy a negyedik negyedévi megjelenések közül nálam sem a Candlemass, sem a Warkings, sem a Darkthrone, sem pedig a Bloody Hammers új lemeze nem fér be a Top 10-be. Másrészt az is kikristályosodott, hogy a kábé 35-ből 17 korong vív egymással vérre menő csatát a „döntőbe” jutásért.

Ezt a 17-et kellett tízre redukálnom, és amikor nagy nehezen ezzel is végeztem, állt össze, hogy melyik 25 album alkotja az üldözőbolyt. Hozzáteszem, ezek is egytől egyig remek alkotások, bármelyiküket bármikor szívesen hallgatom. Néhányuk (szám szerint kilenc lemez) fényét tovább emeli, hogy számomra új versenyzők voltak, előadóikkal is idén találkoztam először, így elmondhatom, hogy személyükben új kedvencet avattam.

Az élmezőnyből kiszorult hét albumért különösen fájt a szívem: a legszívesebben azt mondanám, hogy nálam – folyamatos rotációval – 17 anyag alkotja a Top 10-et. 🙂 Mivel a reflektorfény majdani szerkesztőségi cikkünkben a legjobb tízre fog esni, itt ennek a hét anyagnak szeretnék igazságot szolgáltatni.

A válogatás során elsősorban azok a lemezek élveztek előnyt, amelyek újdonságként hatottak, amelyek megleptek kiemelkedő színvonalukkal. Így került „hátrányba” és ezért csúszott ki a Top 10-ből a Ghost Imperája, a Rammstein Zeit-ja, Ozzy Patient Number 9-ja és a Thundermother Black and Goldja, amelyek remek anyagok, azonban többé-kevésbé ugyanolyan nívón mozognak, mint elődeik: a 2018-as Prequelle, a 2019-es Rammstein, a 2020-as Ordinary Man, illetve a 2020-as Heat Wave.

Rég tetszett annyira Megadeth album, mint az idei The Sick, The Dying… and The Dead!, ugyanakkor érzelmileg mégsem tudott olyan közel kerülni hozzám, mint a Top 10 tagjai. Ezt a lemezt valószínűleg a jövőben is gyakran fogom hallgatni, viszont ma már nem vagyok a banda fanatikusa.

SZG kollégám ajánlotta a figyelmembe a Power Paladin új albumát, a With the Magic of Windfyre Steelt, ami valóban nagyszerű alkotás, tele fülbemászóbbnál fülbemászóbb slágerekkel. Amiért végül mégis kimaradt az élmezőnyből, az egyrészt az a Helloween-es, Rhapsody-s zenei világ, amivel egy ideje már nem érzek túl sok közösséget, másrészt a megismerése óta eltelt, viszonylag rövid idő alatt nem sikerült érzelmileg is közel kerülnie hozzám.

Végezetül pedig, számomra az év egyik legnagyobb meglepetését a Tysondog és új albuma, a Midnight okozta. Korábban is hallottam róluk, de egyetlen lemezüket sem ismertem, és most, utólag végigpörgetve ’84-es debütalbumukat, a Beware of the Dog-ot, azt gondolom, nem sokat veszítettem. Idei anyaguk viszont a maga szintjén (a metal második vonalában) egy hibátlan alkotás, tele fogós nótákkal.

Ezek az albumok azok, amelyek az elmúlt hetekben a Top 10 határán csiki-csukiztak: hol kiszorítottak onnan más anyagokat, hol pedig ők maguk kerültek kapun kívülre. A bővebb üldözőboly pedig, amelynek alkotásait mindig szintén bármikor szívesen hallgatom:

Amon Amarth: The Great Heathen Army
Arch Enemy: Deceivers
Avatarium: Death, Where Is Your Sting
Band of Spice: How We Play the Game
Candlemass: Sweet Evil Sun
Dynazty: Final Advent
Holy Dragons: Jörmungandr – The Serpent of the World
InVoker: Invoking The Evil
Raptore: Blackfire
Savage Master: Those Who Hunt at Night
Siberian Meat Grinder: Join the Bear Cult
Sinner: Brotherhood
Spiritworld: Deathwestern
Star One: Revel in Time
The Halo Effect: Days of the Lost
Vanquisher: An Age Undreamed of
Warkings: Morgana
Wolf: Shadowland

Ha esetleg már van év végi Top 10-es listátok, még ne osszátok meg velünk (ennek is hamarosan eljön az ideje), azokra az idei albumokra viszont kíváncsi vagyok, amelyek bár szintén fajsúlyos alkotások, de valószínűleg kiszorulnak nálatok a legszűkebb elitből. Vannak ilyenek?

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*