Az üldözőboly 2. (Akik kimaradtak a Top 10-ből)

Főszerkesztőnk ötletét lenyúlva, én is közszemlére teszem azoknak az idén megjelent LP-knek a listáját, amelyek valamiért nem fértek be nálam a Top 10-be. Mint azt már a közelmúltban néhányszor jeleztem a Rattle-s kollégáknak, ebben az évben sokkal könnyebb volt összeállítanom ezt a listát, mint korábban. Pontosítanék: csak olyan szempontból volt könnyebb dolgom, hogy bőven volt miből válogatnom, mert sok jó anyag született, de pont ezért egy kicsit nehezebb is volt kiszelektálnom a sok jó cucc közül a legjobbakat. De megoldottam! Ez a cikk például egész jó megoldásnak bizonyul az élmezőny sorrendje helyességével kapcsolatban esetlegesen felmerülő dilemmáim orvoslására!

Bár a Top 10-ből most olyan nagy bandák is kimaradtak nálam, mint a Machine Head, a Behemoth, a Lorna Shore vagy az Amon Amarth, most mégis inkább néhány ismeretlenebb együttesre szeretném felhívni a figyelmet, akik idén számomra egész jónak mondható produkcióval rukkoltak elő, és egy 20-25-ös listán biztos helyet kapnának.

1. Elsőként itt van mindjárt a KYTOWRATH nevű orosz brigád Past to Become lemeze, akiket a sztyeppék Mastodonjaként is jellemezhetnék, 🙂 utalva ezzel a Troy Sandersék által fémjelzett zenei stílusra, amit ezek a ruszki srácok is képviselnek. Az orosz nyelvű ének sajnos némileg csökkenti a produkció értékét, de ettől eltekintve nálam ez „hárásó” muzsika.

2. Szintén saját anyanyelvén nyomja az igét a norvég KHOLD nevű formáció Svartsyn címet viselő idei albumán. A műfaj ezúttal black metal, annak is a leglecsupaszítottabb változata. Ez az akár primitívnek is nevezhető zene nálam ugyanúgy egy nagyon is szerethető muzsika, ami ugyanolyan sajátos hangulattal bír, mint anno a ’80-as években a Hellhammer, a Celtic Frost vagy a Bathory alkotásai.

3. Spanyolországból érkezik a súlyos doom/death metal vonalas ATARAXY és The Last Mirror című korongja. A frontember számomra az év legjobb énekhangját produkálja ebben a stílusban. Persze volt kitől tanulnia… hadd ne mondjak neveket… iszonyat! Szuicid hajlamúak kerüljék ezt a lemezt! Csaxólok! 🙂

4. Igazat adok Mácsai Dani kollégámnak: a DEMONICAL Mass Destroyer LP-je szerintem is egy roppant korrekt death metal anyag!

5. Az IN APHELION, amely a Necrophobic két gitárosának mellékprojektje, az egyik kedvenc skandináv bandám. Némi humorral akár Necrophobic 2. is lehetne a nevük. 🙂 Zeneileg ugyanis teljesen az anyacsapat vonalán mozognak.

A Top 20-ban nálam a holland WALG II és a svéd MISERATION Black Miracle and Dark Wonders című albumai is szerepelnek (ezekről itt és itt olvashattok). Ezek a lemezek jutottak most elsőként eszembe, amiket nyugodt szívvel tudok ajánlani mint az év legjobb „másodligás” albumait. A Top 10-ekkel pedig hamarosan jelentkezünk. Addig is jó szemezgetést! UFF!

A szerző: Sipy 96 Articles
Az egykori Detonator zenekar énekese. Jelenleg szabadúszó, motoros rocker.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*