Kurt Cobain és a Nirvana

Az Álomgyár Kiadó 2020-ban Történelem a dalok mögött alcímmel jelentkezett egy kötettel, amely friss megközelítéssel koncentrált a Metallica történetére. A fókuszban az egyes nagylemezekre került dalok voltak, amelyeket a szerző a saját szempontjai szerint egytől egyig elemezett. A könyvet gazdag képanyaggal illusztrálták, megjelenését gyorsan követte egy hasonló műfajú olvasmány, immár az Iron Maiden kapcsán. Ma pedig már fenntartások nélkül kijelenthetem, hogy a kezdeményezés sorozattá érett. Időközben ugyanis a kiadó részéről olyan előadók kerültek képbe, mint az AC/DC, az Aerosmith, a Queen, a Pink Floyd, a Rolling Stones, vagy legutóbb a Led Zeppelin. Természetesen mindegyik kötet egy kicsit más, mint a többi: egyes olvasmányok a dalok mellett/helyett jobban belemerültek a sztoriba (Aerosmith, AC/DC, illetve Pink Floyd), míg mások a nyitó darabhoz hasonlóan kifejezetten a dalokra fókuszáltak (Led Zeppelin), de akadt olyan is, ahol a képanyag közel azonos súllyal esett latba, mint maga az olvasnivaló (Queen).

Az idei sort a Nirvana zárja, bár nem lennék meglepve, ha már a kiadó fiókjában lenne a következő darab is… Rövid fejvakarás után öt olyan könyv jutott eszembe, amely magyar nyelven megjelent a zenekarról, de ha jobban utánamegyünk a dolognak, akár tízig is eljuthatunk a számolásban. A huszonhetesek ’70-es évekbeli klubjának (Brian Jones, Janis Joplin, Jimi Hendrix, illetve Jim Morrison) tragikus halálával a ’90-es évek közepén új értelmet adó Kurt Cobain zenekaráról tehát már sokan mindent elmondtak, sőt még annál is többet. Az egyes szerzők által ugyanis a tények mellett a vélemények is bőségesen ki lettek fejtve.

A „Kurt Cobain és a Nirvana” nem törekszik arra, hogy bármelyik korábbi olvasmánnyal versengjen, arra feleslegesen rálicitáljon. Az a tény viszont, hogy a kötet címe előtt hat szerző neve áll, önmagában is a tárgyilagosság látszatát kelti. Az utolsó név láttán pedig valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki azonnal a Mudhoney frontemberére asszociál. Nos, nincs szó elírásról, a jelen olvasmányt társszerzőként jegyző Mark Yarm ugyanis nem az a bizonyos Mark Arm. De Yarm is tűzközelben van, önállóan jegyzi a grunge-sztori, „Everybody Loves Our Town” című könyvet. A borítón szereplő hat szerző mellett íróként további hárman működtek közre, az újfent minőségi képanyagot pedig hat fotós szállította.

Fontos kiemelni, hogy a zenekar korai időszaka, Cobain aberdeeni évei, illetve a Bleach-korszak alaposan körbe lettek járva, csak valahol középtájt jutunk el a Nevermind lemezig. Szemelvényes jelleggel, a könyv lapjain elszórva pedig Kurt 50 kedvenc albumáról olvashatunk párszavas ismertetőket. Az MTV Unplugged és a különféle élő anyagok ismeretében ezek között persze szép számmal akadnak alapvető hatások, de bőséges a merítés a vérbeli undergroundból is. A könyv a posztumusz kiadványokról sem feledkezik meg, a bőséges képanyag pedig nem csak a jól ismert fotókra koncentrál, hanem ömlesztve adagolja a korai időszak plakátjait, szórólapjait, ritkán, talán az olvasók döntő többsége által sosem látott fényképfelvételeit.

Ha képben vagy a sorozat darabjait illetően, akkor most hasonló megközelítésre készülhetsz, mint az Aerosmith vagy a Pink Floyd esetében. Nem szoktam ilyet írni, de most tényleg úgy érzem, hogy a könyv célközönsége épp én és a hozzám hasonlók vagyunk. Azok, akik 1992-ben, körülbelül tizenhárom évesen az MTV előtt csücsülve a korabeli Metallica, Megadeth és Alice In Chains videók mellett a Smells Like Teen Spirit klipje révén az első impulzusokat kapták a rock/metal világából, hogy aztán a következő évtizedekben nyakig merüljenek a metal összes alirányzatába, és negyvenes fejjel időnként (egyre többször) visszatérjenek a gyökereikhez.

Szóval a mindentudó nirvanásoknak a „Kurt Cobain és a Nirvana” feltehetően nem fog eget rengető újdonságokat mondani, azoknak a mai negyveneseknek viszont, akik kölyökként élték át a grunge-időszakot, és lengyel kalóz kazettáról hallgatták a Nevermind-ot, a Badmotorfingert, a Tent vagy a Dirt-öt, utána viszont ilyen-olyan okból továbbléptek, kötelezővé tenném ezt az albumot. De hogy nyomban cáfoljam is magam, a fanatikus tábornak pedig éppen azért kell begyűjtenie ezt a kiadványt, mert egyszerűen nem hiányozhat a gyűjteményből. Lehet neheztelni a Nirvanára, hogy kisöpörték a hard rockot és a metalt a mainstreamből, de ha valaki, hát éppen ez a borítón szereplő, cingár szőke srác vágyott erre a felhajtásra a legkevésbé.

Álomgyár Kiadó
Megjelenés éve: 2022
Bolti ár: 7999 Ft

Nameless

A szerző: Rattle Inc. 294 Articles
A Metal Attack fanzine-t 1988 őszén indította két egri főiskolás, Benjoe és Coly. A lap a nyolcadik számtól jelent meg Rattle Inc. név alatt. A kiadvány összesen 18 számot élt meg, és 1991 tavaszán szűnt meg. A fanzine - negyedszázados kihagyást követően - online változatban, 2016 decemberében kelt újra életre a Facebook-on, és 2017 januárjában kapott saját felületet.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*