Georg Purvis: Pink Floyd a ’70-es években

A Pink Floyd az egyetemes rocktörténelem egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb zenekara, amely első albuma megjelenése, vagyis 1967 óta több mint 300 millió lemezt adott el világszerte. Akár a rajongóik közé tartozunk, akár nem, valamilyen szinten tudunk róluk, ismerjük a dalaikat (ha mást nem, a Money-t és az Another Brick in the Wall Part II-t, a Voivodnak köszönhetően az Astronomy Dominét vagy a Dream Theater által lemezre vett In the Flesh?-t), tisztában vagyunk a jelentőségükkel.

A tagok, mindenekelőtt a két frontember, David Gilmour gitáros-énekes és Roger Waters basszusgitáros-énekes zsenije a ’70-es években teljesedett ki, kreativitásuk ekkor szárnyalt a legmagasabban. Georg Purvis könyve is erre az időszakra, az Atom Heart Mother és a The Wall albumok megszületése közötti évekre fókuszál. Emellett természetesen az előzményeket és a banda 1979-től máig ható történetét, a muzsikusok szólókarrierjének legfontosabb állomásait és az alkalmankénti közös munkák, fellépések apropóját is megismerhetjük, de a hangsúly az említett lemezeken van.

A szerző évről évre, albumról albumra haladva mutatja be az alkotói folyamatot, az egyes dalok megszületésének körülményeit, a tagok közötti viszony alakulását, a kezdeti évek vezéregyénisége, az énekes-gitáros Syd Barrett „tündöklését és bukását”, a sikerhez vezető út buktatóit, Watersék maximalizmusát, a hangzáshoz és a látványhoz, a koncertekhez és a közönséghez való viszonyát.

A kötet valószínűleg a csapat rajongói számára is tartogat meglepetéseket. Nem akarom mindet elárulni, de tudtátok például, hogy a Pink Floyd elődzenekara egy időben a Meggadeaths nevet viselte? Vagy hogy a tagok a The Wall elkészítését megelőzően, olyan albumokkal a hátuk mögött, mint a The Dark Side of the Moon vagy a Wish You Were Here, majdnem csődbe mentek?

Azt gondolom, ha egy ilyen kiadvány olvasása közben alig várod, hogy megtudd, mi történik a következő fejezetben, és ellenállhatatlan késztetést érzel arra, hogy meghallgasd a szóban forgó albumokat, akkor az egy jó könyv. Velem ez történt, úgyhogy… Jó szívvel ajánlom.

Megjelenés éve: 2022
Kiadó: Corvina
Bolti ár: 3990 Ft

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*