Stress + Metal Lady – Budapest, Legenda sörfőzde, 2022. szeptember 24.

Ezen a hűvös szeptemberi szombat estén megelevenedett a magyar metal történelem. A Stress zenekar ismét a beszédes nevű Legenda sörfőzdében lépett fel, méghozzá különleges vendéggel. Bíró Ica, azaz hazánk Metal Lady-je is visszatért velük! A bő kétórás koncert kis csúszással kezdődött ugyan, de mivel senki nem sietett sehová, ez a kutyát sem érdekelte. Kitűnő hangulatban és a közönség túláradó szeretetétől övezve léptek színpadra a banda több generációt képviselő tagjai.

A program a „Rettenetes éjszakával” indult, itt Tibi hangja még bemelegítő fázisban volt. A magasak nem úgy jöttek, mint egy stúdióban, de ez nem is a legkönnyebb nóta ének szempontjából. Aztán jött a „Száz év”… Mire a „Félelem városához” érkeztünk, Tibike is belejött. A zenekar közösen „lovagolta meg a villámot” a lelkes közönséggel, majd a „kísértetkastélyba” érkezve „tűzön és vízen át” hajszolta az „éjszakai fényeket”. Pörgött a műsor, Fábri „Neonlovag” Laci és Hellenbach Bálint gitárnyűvései, szólói, illetve azok előadásmódja a nyolcvanas évek legszebb pillanatait idézték.

Deli Dávid dobfelelős ugyan a fiatalabb korosztályt képviselte, mégis nagyszerűen dolgozott össze a már rutinos basszerral, Baranyai Lacival. Örvendetes volt újra látni ezt a jól összeszokott felállást. A meglehetősen hosszúra nyúlt bevezető után beköszöntött a „Nukleáris világ”, amely speed nótát szinte önkívületben üvöltöttük együtt Tibikével!

Ezt követően érkezett el a nem mindennapi pillanat: frontemberünk színpadra szólította a magyar metal nagyasszonyát, Bíró Icát! A mi Metal Ladynk cinkeléséből egyesek szinte sportot űznek, miközben titkon olyan is akad köztük, aki akár tízezer forintot is kifizet az első LP-jéért, bemutatkozó lemeze ugyanis kult státuszban bukkan fel időnként a börzéken, ahol egy-egy szép korongnak bizony rendesen megkérik az árát. 1990-ben még a Pokolgép írta és tolta fel a zenét, míg napjainkban a Stress érzi az elhivatottságot Ica kíséretére.

A jelenlévő fémhívők óriási szeretettel fogadták hősnőnket, aki „Legendák és mesék” című nótájával hihetetlen ovációt váltott ki. Az „Ébredj fel!” taktusaira lelkesen csápolók még véletlenül sem aludtak. Ica harmadik dalát Lénárd Laci emlékének ajánlotta, a telefonok lámpásként világítottak a „Nélküled” alatt. A magyar heavy metal újságírás atyja még augusztusban, tragikusan fiatalon, mindössze 57 évesen hagyott itt bennünket.

„Egy falka, egy vér, bőrébe nem fér, porból és vasból születtél!” A Pokolgép által egykoron „Indulj!” címmel játszott nóta újra felrobbantotta a termet! Ica mindvégig nagy átéléssel, a jelenlévők maximális szeretetét élvezve énekelt. Blokkjának végén a zenekar még egy új Metal Lady album elkészítését is felvetette lehetőségként.

Tibi visszatért a színpadra, következett az Stress „újkori” lemezének címadója, a „Tűz még ég”. Fábri Laci kedves gesztussal invitálta Icát, maradjon velük vokálozni a pódiumon, aki nagy kedvvel tett eleget a felkérésnek. A „Neonlovagok” zúzása alatt sem volt pihenés, amely után a srácok által viccesen k.rva hosszúnak beharangozott „Anyád!” hangzott el. A mintegy két és fél másodperces, roppant epikus, váltásokkal sem fukarkodó mű a nagy sikerre való tekintettel még vagy kétszer felcsendült. 🙂

A „Rockváros” alatt sem csappant a hangulat, pedig már bőven benne voltunk az éjszakában. A programot a zenekar bemutatása zárta, mialatt mindenki megvillantotta tudását. Majdnem fél 12-kor ért véget a buli a deszkákon, amely után egy pici hiányérzetet csak az első magyar heavy metal kislemezen megjelent „Acélkerék” elmaradása miatt érezhettünk.

Remek hangulatú estét élhettünk át, amelyért köszönet a Stress barátságos zenészeinek és a bomba formában lévő Metal Ladynek!

A szerző: John Quail 54 Articles
Ifjúkora óta a hard rock és a heavy metal műfaj megszállottja, de időnként szívesen hallgat reneszánsz zenét vagy akár templomi gregorián énekeket is. A történelem, ezen belül elsősorban a magyar középkor kedvelője.

1 Comment

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*