Power Paladin: With the Magic of Windfyre Steel (2022)

Amikor azt hallod, hogy izlandi metal zenekar, megkockáztatom, hogy akárcsak nekem, neked is két méter magas, derékig érő hajú, morcos death vagy károgó black metalt játszó csapat képe ugrik be. Nos, a kis szigetország, úgy tűnik, egyszer és mindenkorra leszámolt ezzel a sztereotípiával, ugyanis valóban hosszú hajú, de nagyon is mosolygós fiai Power Paladin néven egy klasszikus metal jegyekkel operáló, szimfonikus power csapatot eresztettek a világra.

A zenekar 2017-ben alakult a fővárosban, Reykjavikban még Paladin néven, amelyet hamarosan a sokat sejtető Power előtaggal egészítettek ki. És a név kötelez: a stílus dallamos power metal, egyáltalán nem mentesen a kliséktől, de olyan lendületesen, elegánsan előadva, hogy a hallgató egy pillanatig sem érzi azt, hogy alantas nyúlás, zenei ötletek ellopásának tanúja lenne.

A zenekar egyik nagy erőssége az énekes, Atli Guðlaugsson fantasztikusan tiszta és égi magasságokat is biztos torokkal megjáró hangja. A kiskei iskola gyermeke, ezt már a nyitó Kraven the Hunter első énektémáinál is egészen biztosan érezhetjük, de torkában a magas tartományoknál ott van a Dragonforce első énekese, ZP Heart is. Sőt, megkockáztatom, a legextrémebb pillanatokban még túl is tesz mesterein.

A Power Paladin semmivel sem lenne több a szinte hetente tucatszám előbukkanó euro power/speed csapatoknál, ha nem lenne olyan hihetetlen jó dalíró képességekkel megáldva a gitáros duó, Ingi és Bjarni. A csodálatosan megfestett borító mögött rejlő dalok jellegzetessége az azonnal ragadó fő melódia, amely szinte minden számnál karakterrel bír, dúdolható, és akár napok múlva orv módon képes előtörni a tudatalattiból.

A zenekar már itt, az első albumán is eléggé önálló arculatot mutat, annak ellenére, hogy zenéjükben könnyedén tetten érhetők a gyökerek, vagy ha úgy tetszik, inspiráló bandák, köztük olyan nevekkel, mint a Helloween, a Rhapsody, a Dragonforce vagy a Freedom Call.

Egy szó, mint száz, hiába az év legelején jelentette meg a csapat ezt a csodás debüt lemezt, könnyen lehet, hogy jó néhány dallamos metal muzsikát kedvelő rajongó év végi listáján fog ott szerepelni ez a meglepően professzionális zenekar, amelynek fiatal és vidám tagjai csak úgy hívják magukat: Power Paladin!

A szerző: SZG 10 Articles
Az egykori Twilight fanzine főszerkesztője a dallamos heavy/power muzsikák nagy rajongója. Civilben egy multinacionális sörgyár munkatársa.

1 Trackback / Pingback

  1. Ott sem voltam… – Rattle Inc.

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*