Meghalt a Pantera. Éljen a Pantera?

Mivel a Pantera Zakk Wylde-dal és Charlie Benantéval történő újjáalakulásával kapcsolatban ilyen-olyan fórumokon kíváncsiak a rajongók véleményére, én is elmondom, mit gondolok a dologról. A csapatot annak idején az Abbott tesók, Vinnie Paul és Dimebag alapították. Ahogy a 2003-as feloszlást követően ők sem vitték tovább a Pantera nevet, hanem Damageplan-ként folytatták, ez Anselmóék részéről sem etikus. Persze így, hogy az érintettek már nincsenek életben, könnyű dolguk van, más esetben valószínűleg nem mernék ezt megtenni, pereskedés lenne belőle.

Ha esetleg új dalokat is ír majd a kvartett, ti el tudjátok képzelni, hogy Zakk Dimebag-riffeket penget, hogy Benante Vinne Paul-osan üt majd, csak hogy panterás legyen a végeredmény? Mivel megvan a maguk stílusa, én ezt nehezen tudom elképzelni. Ha pedig nem úgy játszanának, a zene nem lenne jellegzetesen panterás. Persze örülök egy ilyen supergroupnak, de a Pantera név jelen felállás esetében szerintem hagy némi keserű szájízt a csapat rajongóiban. Egy másik név választása esetén is pontosan tisztában lennénk a bandát jelenleg alkotó tagok érdemeivel, kvalitásaival és a produkció értékével.

Mondok egy követendő, vagy legalábbis számomra szimpatikus példát, Kerry King és a Slayer esetét. Bár a legendás csapatnak itt is a fele (a gitároson kívül a dobos, Paul Bostaph) vesz részt az új projektben, Kingnek esze ágában sincs a régi nevet bolygatni, még akkor sem, ha az új formáció ahhoz esetleg nagyon hasonló muzsikát fog játszani.

Nyilván számos ilyen esetet lehetne még említeni pro és kontra, a lényeg, hogy bár valamennyi közreműködőt csípem, az ilyen marketingszagú döntéseket kevésbé. A zenét azonban, amit majd együtt alkotnak, ha jó lesz, így is, úgy is szeretni fogom.

Ti hogy álltok ehhez a kérdéshez, konkrétan a Pantera reaktiválásához?

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

2 Comments

  1. Pantera?Fesztiválokra megfelelö,új album semmikép!!Szerintem Volt,vagy Fezenen találkozunk velük!Én ott szeretnék lenni.Ez lessz a legjobb Pantera tribut band,de esztet tudják maga a zenészek is!!Haj Rááá….

  2. Különösebb értelme nincs ezen vekengeni; mivel lennénk előrébb (vagy hátrébb) ha Phil, Rex & Friends Plays Pantera néven lépnek fel. De új dalokat tényleg nem kellene erőltetni (nem tudom, van-e ilyen terv).

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*