„Ez egy száz százalékig igazi, elkötelezett banda“

Jim Wilson gitáros/dalszerző a Motor Sister új albumáról

A Motor Sister egy amerikai klasszikus rock/hard rock formáció, amelynek tagjai Jim Wilson (Mother Superior, Rollins Band, Pearl) és Scott Ian (Anthrax) gitárosok, Joey Vera (Armored Saint, Fates Warning) basszusgitáros, John Tempesta (The Cult, Exodus, Testament, White Zombie) dobos, énekese pedig nem más, mint Pearl Aday, Scott felesége és a néhai Meat Loaf (igazi nevén Marvin Lee Aday) fogadott lánya. Az első lemez (Ride) után, amely a Mother Superior nevű csapat újra felvett dalainak gyűjteménye volt, az ötös immár saját szerzeményeivel tért vissza. A Can’t Get High Enough című kislemez volt az első ízelítő az idei Get Off lemezről, amely 2022. május 6-án jelent meg a Metal Blade gondozásában. Hogy többet megtudjak az új albumról, Jim Wilsonnal gitárossal beszélgettem.

Szia, Jim! Mit jelent számodra a Szállj le! cím?

A címet eredetileg Get-Off-nak írtuk, mert így a motorozásra utalt, amikor valaki leugrik egy ütközés előtt álló járműről. Később azonban elhagytuk a kötőjelet, mert a Get Off egyszerűbbnek és természetesebbnek tűnt, ráadásul ez az album tökéletes zene a Get Off-hoz!

Szórakoztató projektként álltatok össze Scott Ian 50. születésnapjára. Még mindig ezzel az attitűddel muzsikáltok, vagy ma már komolyabb céljaitok vannak? Másképp fogalmazva: a Motor Sister továbbra is egy projekt vagy egy „igazi” banda?

Ez a csapat nagyszerű barátokból áll, és történetesen nagyszerű zenét is csinálunk, amikor összejövünk. Ez egy száz százalékig igazi, elkötelezett banda; az új albumon is száz százalékot nyújtunk, és még több zenét készítünk a jövőben.

A feldolgozások után miért döntöttél úgy, hogy saját anyagot írsz?

Imádok dalokat írni! Haha! Mindig az a cél, hogy új, friss anyagokkal álljunk elő. Keményen dolgoztam azon, hogy riffeket és dallamokat gyűjtsek, amelyeket aztán bemutathatok a bandának. Scott, Pearl, Joey és Johnny mindig is rajongói voltak a dalaimnak, és most is teret adtak ahhoz, hogy az összes gyilkos nótát megírhassam ehhez az albumhoz.

Vagyis te vagy a banda fő dalszerzője. A többiek mikor kapcsolódnak be ebbe a folyamatba?

Amikor otthoni demókat veszek fel az új dalokhoz, általában csak gitározom és énekelek, hogy a többi tag azt csináljon, amit akar, és ne csak a már befejezett számokkal szembesüljenek. Scott és Pearl segítettek befejezni néhány nótát, de alapvetően én komponáltam a dalokat, és a zenekar nagyon nyitott volt rájuk. Mindig izgalmas hallani, hogy a többiek mit találnak ki a dalok hangszerelése során.

Az új albumot élőben is rögzítettétek a stúdióban, ami azt jelenti, hogy mindenki egyszerre játszott a hangszerén. Hány nekifutásra van szükségetek a végleges felvételhez? Gondolom, otthon mindenki szorgalmasan gyakorol a felvételek előtt.

Igen, sokat próbáltunk, mielőtt stúdióba mentünk. Hálát kell adnom Jay Rustonnak, a producerünknek: mindenkit meghallgat, miközben mindannyian igyekszünk a legjobbat nyújtani. A stúdióban állunk Jay előtt a felvételeknél, és arra a bizonyos széles mosolyra várunk, hogy feltartsa a hüvelykujját, amikor befejezzük a dalt. Néhány nótánál csak egy vagy két felvételre volt szükségünk a végső rögzítéshez. Általánosságban azt mondanám, hogy minden dalt kevesebb, mint öt nekifutásra vettünk fel. Néha kifejezetten hasznos, hogy miután rögzítettünk egy számot, kimegyünk, és közösen meghallgatjuk, hátha Jay talál benne valami javítanivalót. Az ilyen élő felvételeknél az a klassz, hogy most, amikor már élőben is eljátszhatjuk a dalokat az embereknek, pontosan úgy szólunk, mint a lemezen.

Milyen elvárásaid vannak az új albummal kapcsolatban? Vannak negatív visszajelzések is?

A sajtó eddig elképesztően pozitívan reagált, és úgy tűnik, mindenki megértette, hogy mit szerettünk volna. Ez nem mindig így történik, szóval nagyon kedvező volt a fogadtatás. Sokat jelent számunkra, hogy a rock ‘n’ roll rajongóinak nagyon tetszik az album.

Tervezitek, hogy idén átjöttök Európába? Ha nem, akkor mikor számíthatunk erre? A fő zenekaraitok programja egyáltalán lehetővé teszi ezt?

Igen, miután mindenki számára világos lesz saját zenekara nyári menetrendje, valószínűleg még több fellépésünk lesz. Mindannyian alig várjuk, hogy gyakrabban játszhassunk együtt, különösen ezekkel az új dalokkal. A koncertdátumaink hamarosan frissülnek!

Köszönöm, hogy megválaszoltad a kérdéseimet! Sok sikert kívánok!

Köszönöm, és ROCK ON!

A szerző: Novák Norbert 56 Articles
A ’80-as évek gitárzenéin nőtt fel, amikért a mai napig is rajong. Jelenleg a német The-Pit.de-nél, Way Up-nál és Rock Times-nál dolgozik, mint fotós és újságíró. Főállásban nyelvészeti területen tevékenykedik Németországban.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*