Örökösök 11.

Reaper legnagyobb kedvencei

Ááááá, ez tök könnyű! Mindjárt írom is. Ja, hogy már száz fölött vagyok… Basszus, szelektálj! Az album legyen legalább tízéves! Jó-jó, de így is kilencvennél tartok!! Akkor tegyük „egyalbumossá” a bandákat! Pffüüü, így is hetven. Koncentráljunk „CSAK” a metalra, legyen, mondjuk, a Nephilim a határ. Hmmmm, így is ötven lett. Akkor maradjanak a rendszeres visszatérők! Huszonöt darab, maradhat? Rangsoroljuk is őket? Megvesztél!! Jó lesz az ábécé sorrend is…

Nagyjából így történt az önmagammal való hadakozás. Próbáltam a kemény zene legszélesebb palettáját végignyálazni, és repertoárom nagyágyúit felsorakoztatni. Így is rengeteg kedvenc lemaradt, de tartottam magamat ahhoz az elvhez, hogy a leggyakrabban visszatérő Örökös Kedvenceim kapjanak helyet a listán. Mivel nem tudtam huszonöt alá menni, próbálom nem bő lére ereszteni a kommenteket!

Absu: The Sun of Typhareth

Black metal és Mezopotámia. Olyan párosítás, amely számomra a mindent vivő lap volt, van és lesz.

Amon Amarth: With Oden on Our Side

Igen, ők egy kicsit amolyan pojáca-vikingek, de azt legalább jól nyomják. És szerintem itt kapták el igazán azt a legyakunkmindenkit flasht.

Amorphis: Tales from the Thousand Lakes

Az egyik legbátrabb zenekarnak tekintem őket, akik mindig becsempésztek valamit a zenéjükbe. Ennél különlegesebbet mégsem tudtak már: elektronika, doom, és jó értelemben vett folk metal.

Bathory: Blood Fire Death

Az első megingásom itt volt. Hiába szeretem a régebbieket, jóval többet hallgatom Quorthon epikusabb cuccait, de igazi imádatom a viking világ iránt innen indult.

Burzum: Hvis Lyset Tar Oss

Életem legsötétebb korszakának egyik legsötétebb zenéje. Pont ezért itt is helye van az életemben.

Celestial Season: Solar Lovers

Ezt az albumot még a CD Pincében vettem 100 (!) forintért. Pedig a rajta lévő érték ennek a többszöröse. Az Ultravox-feldolgozás pedig maga a doom metal csúcsa.

Children of Bodom: Hate Crew Deathroll

Laiho a metal rock & roll arca volt, fiatalon az ő bandájában akartam zenélni. Ez nem (ez sem) jött össze…

Covenant: Nexus Polaris

Nagyon sajnálom, hogy ők is csak ilyen „egylemezes” banda lettek, pedig még ma is kitűnnének az asztrofizika-metaljukkal. Így simán befértek ide.

Cradle of Filth: Dusk and Her Embrace

Balszerencsémre, nagyon hangulat-centrikus ember vagyok, így ha igazi gótikus black metalra vágyom, ez az album kihagyhatatlan. Hogy pedig még zeneileg is szinte tökéletes, az már csak hab a tortán.

Enslaved: Vikingligr Veldi

Ők már akkor is mások voltak, amikor mindenki „más” volt. Másképp értelmezték a black metalt, mint ahogy ma is másképpen értelmezik a progresszív metalt is, és a maguk módján ők is egy mini-Metallica. De a rajongásom ezzel az albummal indult!

Fear Factory: Demanufacture

Amikor meghallottam, nem hittem el, hogy van ilyen zene. Most sem vagyok e stílus nagy rajongója, de ha meghallom, hogy ipari metal, már rakom is be ezt a lemezt, ami a saját stílusán belül a mai napig simán felveszi a versenyt a konkurenciával.

Fields of the Nephilim: Dawnrazor

Talán McCoy papa bandája lóg ki a leginkább a listáról, de szerintem mindig is nagyon a deathrock és a metal határmezsgyéjén mozogtak, sőt, ez is van olyan komor és sötét zene, mint jó pár másik itt felsorolt album.

Kreator: Extreme Aggression

Meglepő módon a Kreator nálam az a banda, akiknek az igazán jó korszaka az elmúlt tíz évben kezdődött, ám ragaszkodván „a minimum tízéves” kritériumhoz, marad a régi idők nagy kedvence.

Limbonic Art: Moon in the Scorpio

Ha van zenekar, amelyik csúcsra járatta a sötét, okkult világ bemutatását, azok ők. Ez az album csak egy Darkzone Martyrium-nyival lett jobb, mint a többi.

Machine Head: Burn My Eyes

A Metallicán kívül őket sem kell nagyon magyarázni. Ugyan mára belesüllyedtek a középszerbe, de hogy ezt az albumot nem lehet sem megkerülni, sem kihagyni, az tény.

Messiah: Choir of Horrors

Szerelem első látásra. Gyerekkorom elsőként beszerzett hanghordozói közé tartozik. Semmi extra nincs az albumban, mégis a mai napig hallgattatja magát.

Metallica: Master of Puppets

Hiába a Black albummal ismertem meg őket, amint meghallottam a Battery nyitóakkordjait, már elvesztem. Megkockáztatom, hogy a legtöbbet hallgatott albumom.

My Dying Bride: The Angel and the Dark River

Az Amorphishoz hasonlóan ők is magas szinten űzik a „Hogyan alkossunk még tökéletesebb albumot?” című játékot. De ebben a lemezben mégis van valami más, valami plusz, amiért mindenképpen kiemelkedik a többi közül. Ha hallgatom, mindig érzem azt a megnyugvást, amit talán csak a Halál adhat meg.

Moonspell: Wolfheart

Hiába adtak ki azóta tucatnyi, kísérletezős, a   műfaj kereteit feszegető albumot, a gyerekkori vámpír-farkasemberek iránti rajongásom a mai napig külön polcra emeli.

Pantera: Cowboys from Hell

Annyira sosem rajongtam értük, nekem az egész Pantera egy kicsit összefolyós, de ez az album valahogy nagyon beleragadt a fülembe.

Rammstein: Mutter

Az új lemez ellenére is tartom a véleményemet, hogy ennél jobban összerakott albumot sem előtte, sem utána nem sikerült alkotniuk.

Samael: Passage–Exodus

Annyira tökéletes egyensúlyt találták a klasszikus hangszerek-metal hangzás-elektronika hármas között, ami szintén egészen egyedivé teszi őket számomra, a mitikus, univerzális okkultizmusuk pedig már csak hab a tortán!

Slayer: South of Heaven

A rengeteg lemezük közül talán pont attól lett ez a kedvencem, hogy itt mertek mások lenni, mint addig. Természetesen csak a kereteken belül, de az album lassú tempója nagyon megfogott.

Tiamat: Wildhoney

Sokáig értetlenül álltam eme „átalakulás” előtt, de aztán az anyag szépen befészkelte magát a lelkembe. Az egyik legbékésebb sátáni album, amit valaha hallottam!

Typo O Negative: October Rust

Peter Steele-nek mindig bérelt helye van nálam.

A szerző: Reaper 32 Articles
Fiatalon próbálkozott zenéléssel, de rájött, hogy mindenki jobban jár, ha csak hallgatja azt. Lelkes gyűjtő és hobbikertész, amúgy programozó.

2 Comments

 1. Nekem a 25-ös nagyon nehezen ment. Sorrend nélkül.
  God Dethroned-Bloody Blasphemy
  Razor-Violent Restitution
  Excalibur-One Strange Night
  Slayer-Hell Awaits
  Overkill-Under The Influence
  Carpathian Forest-Through Chasm Caves And Titan Woods
  Iron maiden-Piece of mind
  Broken Hope-The Bowels Of Repugnance
  Thanatos-Emerging Of The Netherworlds
  Morbid Anngel-Blessed Are The Sick
  Iron Maiden-The Number Of The Beast
  Terrorizer-World Downfall
  Coroner-R.I.P.
  Paradise Lost-Lost Paradise
  Pestilence-Malleus Maleficarum
  Mindrot-Dawning
  Deathrow-Raging Steel
  Lake Of Tears-Forever Autumn
  Gorguts-Considered Dead
  Vampyr-Cry Out For Metal
  Wrath-Insane Society
  Necrophobic-The Nocturnal Silence
  Mindrot-Soul
  Fear Of God-Within The Veil
  Slayer-Reign In Blood
  Üdvözletem és sok sikert Nektek a magánéletben is.

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*