Watain: The Agony & Ecstasy of Watain (2022)

Már itt a cikk elején megjegyezném, hogy a Watain sosem tartozott a kedvenc black metal bandáim közé. Eddig egyedül a 2010-es Lawless Darkness albumukról mondhattam el azt, hogy igazán szeretem. Sem az előtte, sem az azóta megjelent anyagaikkal nem nyűgöztek le különösképpen. A legtöbb albumuk nálam már az elfogadható „lemezhangzás” kritériumnál megbukott, és ez a minőségi aggályom anno az aktuális zenéjükre is vonatkozott.

Viszont ezekkel ellentétben az új anyag nagyon jó és erőteljes hangzással bír. Nagy örömömre, az átlag black metal zenéktől eltérően, ezen a lemezen ismét nagy hangsúlyt kaptak a dallamos, „fülbemászó” gitárrészek, amelyek annak idején a Lawless Darknesst is jellemezték. Még az olyan túlnyomórészt intenzív és gyors számok is, mint a Ecstasies in Night Infinite, a Leper’s Grace vagy a Funeral Winter is tartalmaznak bőven ezekből az általam dallamosnak titulált, helyenként kifejezetten élvezetes kis gitárszólamokból. A középtempós és lassabb hangvételű dalok (The Howling, Serimosa, Black Cunt) egyes részeit viszont minden túlzás nélkül a „szép” jelzővel is illethetjük.

A lemez közepén hallható, „tragikusan szép” hangulatú és beszédes című (Not Sun Nor Man Nor God), szűk másfél perces instrumentális tétel kitűnő felvezetője az album számomra két csúcspontjának számító Before the Cataclysm és a mélyen spirituális hangulatú és szintén beszédes We Remain (Maradunk) című számnak. Amikor meghallottam a dalt felvezető, Farida Lemouchi énekesnő (ex-The Devil’s Blood, Molassess) által prezentált énekdallamot, egyből lehidaltam! Szerintem ez az egyik legmisztikusabb hangvételű szerzemény az elmúlt években! Legalábbis amit én hallottam mostanában. 100 pontos nóta!

A We Remain okozta katarzis után nehéz mit mondanom. Az ezt követő két szám igazából már nem tud kihozni a révületből, pedig ezek is jó dalok.

Szerintem tehát a Watain ismét ereje teljében van, és ennek legjobb bizonyítéka ez a kitűnő album. Az én olvasatomban ilyen az igazán minőségi BLACK METAL. Blackereknek kötelező „tananyag”! 🙂 Gratula!

A szerző: Sipy 96 Articles
Az egykori Detonator zenekar énekese. Jelenleg szabadúszó, motoros rocker.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*