Jeff Wagner: Type O Negative – Soul on Fire

Peter Steele élete és munkássága

Peter Thomas Ratajczyk, vagy ahogy a zene világában ismerték: Peter Steele. Élt 48 évet. Készített kilenc nagylemezt. Ő volt a szelíd óriás. Az introvertált rocksztár. A marcona önmarcangoló. A depresszió angyala. A végzet paranoiás prófétája. A Green Man. Egyike a ’90-es évek legkarizmatikusabb frontembereinek. A goth/doom metal Pantheonjának egyik legfényesebb csillaga. Klisés, ám egytől egyig igaz jelzők, amelyeket – és ezt a könyvet – olvasva rádöbbenhetünk, rajongóként mennyire egyoldalú kép élt bennünk kedvencünkről.

Jeff Wagner többek között az énekes-basszusgitáros személyiségének felénk forduló, sötét, kemény, férfias oldalát egészíti ki Steele csupán a közeli rokonai, barátai által ismert gyengeségeivel, lelkének világos felével, nagyon is emberi tulajdonságaival. A szerző amerikai újságíró, az általa jegyzett kötet címe a Type O Negative sztorijával kecsegtet bennünket, ám ennél sokkal többet kapunk: a frontember eseményekben gazdag élettörténetét, amelynek családi viszonyai, párkapcsolatai, civil élete, pszichéjének sötét labirintusa és bizarr szokásai éppúgy a részét képezik, mint korábbi zenekarai: a Hot Ice, a Northern Lights, a Fallout és természetesen a Carnivore. Így aztán nem véletlen, hogy a 300 oldalas kötetnek csupán a második harmadában lép színre az első Type O muzsikus, a dobos Sal Abruscato, a zöld-fekete csapat első felállása pedig – akkor még Repulsion néven – a 111. oldalon ölt testet.

Ahogy minden ilyen esetben, egyre jobban beszippantott a történet, alig vártam, hogy feltűnjön a színen a vinnlandi zászló alatt harcba induló sereg. Hogy a Carnivore polgárpukkasztó attitűdjét és karcosságát továbbvivő első két korong után a könyv lapjain is „megszülessenek” kedvenc Type O-lemezeim, az irányzat ikonikus darabjai, a Black Sabbath súlyosságát és a Beatles dallamosságát ötvöző Bloody Kisses és October Rust. Viszont ahogy a történetben közeledtünk a végzetes dátumhoz, 2010. április 14-éhez, szinte lélegzetvisszafojtva olvastam a baljós előzményeket, amelyek végül a sokáig félistenként imádott muzsikus méltatlan körülmények között és rendkívül banális okok miatt bekövetkezett halálához vezettek.

Nehéz elképzelni, hogy öt nővére után ő volt a családban a legkisebb gyerek, az „öcsike”, aki meglett férfiként is legszívesebben minden idejét a brooklyni családi ház szuterénjében, az „anyaméhben” töltötte. Hogy még sikerei csúcsán, a Bloody Kisses megjelenését követően is, egészen 1994-ig a New Yorki Parkgondnokság munkatársaként kukásautót vezetett és a lehullott faleveleket gereblyézte. Hogy az, akit körülrajongtak a nők, 50 felé közeledve sem tudott megállapodni, családot alapítani, és leghűségesebb társai a macskái voltak. Pedig így volt, ám ezek mellett természetesen sikerekben, dicsőségben, „szexben, drogokban és rock and rollban” is bőven volt része.

Egészen biztos vagyok benne, hogy még a csapat és személy szerint Peter legmegveszekedettebb rajongóinak is szolgál újdonsággal, csemegékkel a kötet, amely Dudich Ákos értő fordításában kerül a magyar olvasók kezébe. A szerkesztőelv mintegy triptichonként, hármasoltárként tárja elénk a történetet: a vörös harmad a Type O előtti éveket mutatja be, a középpontba a poszt-apokaliptikus barbár hordát, a piros-feketében „versenyző” Carnivore-t állítva, a középső, zöld harmadban a Type O Negative felemelkedését, a dicső éveket ismerhetjük meg, míg a Fekete a hanyatlás, az elmúlás színe.

Nyilván adta magát az ötlet, hogy a fejezetcímek ugyanúgy derékszögben helyezkedjenek el, ahogy azt a szövegek kapcsán a Type O borítóin is megszokhattuk. A kötet egyik különlegessége, hogy nemcsak Ákos, hanem néhány olvasó, rajongó dalszöveg-fordításai is helyet kaptak benne. Illetve ami Steele és a zenekar történetét olvasva nem is annyira meglepő, hogy a könyv támogatói, előrendelői között (akiknek neve az egyes oldalak fejlécében olvasható) látványosan magas a hölgyek aránya… 🙂 Amit egy kicsit sajnálok, hogy a képanyag nem túl erős, és itt nem a fotók mennyisége, mint inkább a minőségük láttán van némi hiányérzetem.

Bár csupán 300 oldal, a kötet így is laktató szellemi táplálék, sűrű olvasmány egy korszakos zseni és botrányhős tömény életéről, aki idén lenne 60 éves és napra pontosan 12 esztendővel ezelőtt hagyta itt ezt a doom-os lassúsággal pörgő sárgolyót…

Kiadó: Konkrét Könyvek
Megjelent: 2022. március
Bolti ár: 4800 Ft. A konkretkonyvek.com és a dudichakos.com oldalakról megrendelve: 3900 Ft

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

3 Comments

  1. Köszönet az ajánlóért!
    Halk kiegészítés: jang – szolaritás, aktív, fény, meleg, világosság, férfi, tiszta stb.
    jin – lunáris, passzív, befogadó, női, sötét, hideg, alárendelő stb.

    • Szia Zsolt!

      Köszi az észrevételt. Igazad van, viszont közben rájöttem, hogy nem célszerű ide hozni párhuzamként a jint és a jangot, mert amit én akarok mondani, az nem állítható párhuzamba az ezeknek a szimbólumoknak megfeleltethető tulajdonságokkal. Úgyhogy inkább kihagyom őket. C

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*