Változnak az évszakok – avagy mikor lesz már végre tél?

Nem szeretnék öntömjénezőnek tűnni, de egyéniek vagyunk, folyamatosan arra törekszünk, hogy olyan témákról is írjunk, amelyek más heavy metal magazinokban nem találhatók meg, és szerintem egészen jó dolgokat tudunk csokorba szedni, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a metal műfajhoz. A Különbejárat rovat erre született, itt jelennek meg olyan írások, amelyekben a fémzene és különböző tematikák, fogalmak összefonódásáról, beépüléséről szólnak. Személy szerint nagyon kedvelem Coly „állatfarmját”, ahol bemutatja a zenekarok „vonzódását” bizonyos állatfajokhoz. Ez késztetett arra, hogy én is előálljak valami hasonló témával. Korábban Buga B metal és foci cikkét egyből „lenyúltam”, mert rögtön a jégkorong és A metallal válaszoltam rá. Most pedig Colyt plagizálom. ?

Szerencsére a heavy metal olyan változatos mind zeneileg, mind szövegileg, hogy tulajdonképpen nincs is nehéz dolgunk, ha valami témára rámutatunk, mert egészen biztosan felleljük valamilyen formában ebben a muzikális stílusban, akár tömegesen is. Egyszer csak jött az az ötletem, hogy górcső alá veszem a négy évszak és a fémzene házasságát, és utánanézek, mely zenekarok miként illesztik be „műsorukba” a tavaszt, a nyarat, az őszt és a telet. Európa és Észak-Amerika „előnyt” élvez, mert ezeken a kontinenseken mind a négy évszak jelen van, de ha nagyon északra megyünk, vagy ha dél felé haladunk, előbb-utóbb már csak kettő, végül egy uralkodik (persze, ez nem ilyen egyértelmű, ám ez most nem földrajzóra). De vajon ezt a „bőséget” ki is használják az ezekről a területekről származó együttesek? Nem egészen, és majd a cikk további részéből ki is derül, hogy mi is a helyzet ezzel kapcsolatban.

Elnézést mindenkitől, de a statisztika egy kicsit előtérbe kerül ebben a cikkben, mivel utána kellett néznem a Metal Archives oldalon, hogy az egyes évszakokra hány zenekarnevet, albumcímet és dalcímet találok. Ezeket leközlöm, de különösebb jelentősége nincs. Hacsak az nem, hogy lássuk, melyik évszak a „legnépszerűbb” a heavy metal zenekarok körében. Nos, szerintem nem kell hozzá professzornak lenni, hogy a zenerajongók kapásból rávágják, hogy a tél jelenik meg legtöbbször az együttesek koncepciójában, utána pedig az ősz következik. Kicsit „csalódás” számomra, hogy a tavasz és a nyár nem annyira népszerű, de hát csak egy kemény, szigorú zenei műfajról beszélünk, nem? A tél és az ősz sokkal jobban passzol a metalhoz, bár a glam, a sleaze, a csajozós haj metal zenekarok a melegebb évszakokhoz húznak – főleg a napfényes nyárhoz. És vajon milyen stílusban tevékenykednek azok a bandák, akik a hideget, az esőt, a havat, a sötétséget kedvelik? Ez sem egy tízmillió forintos kérdés lenne egy tévés vetélkedőben. Dark/gothic, doom metal, death metal, black metal együttesek viszik a prímet, de azért akadnak dallamosabb brigádok is, akiknél megjelenik a tél (pl. Blind Guardian, Savatage, Cinderella, Warrior Soul), mint téma.

Nem heavy metal, mégis megemlítem Antonio Vivaldi A négy évszak című hegedűversenyét, amelyet 1725-ben mutattak be először. Ez a mestermű tökéletesen vizionálja a négy évszak legtipikusabb jegyeit, a zenén keresztül teljesen átélhetjük a tavasz, a nyár, az ősz és a tél természetbeni tulajdonságait. Nem is csodálkozom azon, hogy Vivaldi Metal Project néven összeállt egy olasz zenekar, akik feldolgozták a zeneművet, de van még néhány együttes, ahol szintén a négy évszak a központi téma. A „four seasons” kifejezés nem sok találatot adott ki az albumcímeknél, ezért két olyan együttest említek meg, akikről tudom, hogy erre a topikra épül a lemezük, de más címmel jelent meg a korongjuk. Mindkét zenekart kedvelem, ezért is tudok róluk. Biztosan van még egy pár, de csak a Negură Bunget ’n Crugu Bradului és a Wintersun The Forest Seasons lemezeket ismerem, ahol a négy évszakra épül a koncepció. Persze, ha csak a „seasons” szót ütöm be a keresőbe, akkor több találatra lelek, de szerintem sok együttes nem erre hegyezte ki a mondandóját, lásd például Slayer Seasons in the Abyss albumát. Viszont örömmel töltött el, hogy belebotlottam Jónás Tamás gitáros négy EP-ből álló sorozatába, amelynek címei egy-egy évszakot takarnak, tehát itt is jó helyen kapisgálunk.

Mit jelképez a négy évszak átvitt értelemben? Hát, magát az életet. A tavasz a születést, újjászületést, a nyár az élet zenitjét, az ősz az élet alkonyát, a tél pedig az elmúlást szimbolizálja. Ezért is a két utóbbi a „legnépszerűbb” a metalban. Mivel a tavaszra és a nyárra elég kevés együttesnevet, albumcímet és borítót találtam, innentől inkább a két borús évszakra hegyezem ki a cikkemet, de azért az előbbi kettőt sem hanyagolom el teljesen. Csak azokat az együttesneveket, albumcímeket, dalcímeket fogom megemlíteni, amelyek tartalmazzák ezeket a szavakat: spring, summer, autumn (a fall szó is jelent őszt, de a kereső megint csak összezavarna), winter. Akkor lássuk is, miket adott ki nekem a Metal Archives oldal! Vigyázzunk, mert egy dal többször is szerepel, mert mondjuk megjelent nagylemezen, single-ként és koncertlemezen is, ezért nem teljesen pontos a számlálás. Csak olyan előadókat fogok kiemelni, akik népszerűek és/vagy kedvelem őket.

Tavasz (Spring)

zenekarnév: 19
albumcím: 134
dal: 780

Nyár (Summer)

zenekarnév: 16
albumcím: 239
dal: 1523

Persze, nem mindig pozitív a nyár szó használata, mert bőven találunk ilyeneket: dark summer, frozen summer, bleeding summer, funeral summer, Dirty Black Summer (Danzig), de a Summer’s Almost Gone (The Doors) sem éppen vidám dal. A Type O’ Negative Summer Breeze feldolgozása pedig tuti irónia.

És akkor lássuk, mit kínálnak a hideg évszakok!

Ősz (Autumn)

zenekarnév: 111, köztük Eternal Autumn, Forever Autumn és a magyar Autumn Twilight.

albumcím: 341, a legismertebbek – Lake Of Tears: Forever Autumn (dal is egyben), Naglfar: When Autumn Storm Comes, Witherfall: Curse of Autumn (dal is egyben), Poverty’s No Crime: The Autumn Years, Eternal Tears Of Sorrow: Tears of Autumn Rain (dal is egyben).

dal: 2061, néhány ebből – Burzum: Autumn Leaves, Cathedral: Autumn Twilight, Depressive Age: Autumn Times, Isole: Autumn Leaves, Ved Buens Ende: Autumn Leaves, Waltari: Autumn, Hagalaz’ Runedance: Albion Autumn, Swallow The Sun: Autumn Fire, To/Die/For: Autumn Forever, Insomnium: Lay of the Autumn, Primordial: Autumn’s Ablaze, Wintersun: Eternal Darkness (Autumn), Catamenia: Land of the Autumn Winds, Trouble: The Greying Chill of Autumn.

borítók: mi más lehetne kezdésnek, mint a heavy metal „megalapítóinak” borítója. Ez az első Black Sabbath album zseniális fotója.

És ezennel belépünk a fagy, a hó és a jég birodalmába.

Tél (Winter)

zenekarnév: 359, természetesen az első megemlített banda, a kultikus amerikai death/doom zenekar, a Winter lesz, de rajtuk kívül további három banda is felvette ezt a nevet. Érdekesség, hogy a Nuclear Wintert kilencen birtokolják/birtokolták, a Wintermoont pedig nyolcan, és szintén népszerű az Eternal Winter is (5).

albumcím: 1313, néhány példa – Borknagar: Winter Thrice (dalcím is egyben), Oceans Of Slumber: Winter (dalcím is egyben), Arch/Matheos: Eternal Winter, Demons & Wizards: Wolves in Winter, Empyrium: Dead Winter Ways, Insomnium: Winter’s Gate, Immortal: At the Heart of Winter (dalcím is egyben), Savatage: Dead Winter Dead (dalcím is egyben), DevilDriver: Winter Kills (dalcím is egyben), Catamenia: Eternal Winter’s Prophecy, Tarja: My Winter’s Storm, Sear Bliss: The Pagan Winter, Frost: Winterblood.

dal: 7667, ismertebb számok, köztük jó pár kedvencem – Vintersorg: Vinterstorm, Gojira: Born in Winter, Crimson Glory: Lady of Winter, Warrior Soul: Children of the Winter, Opeth: The Throat of Winter, Into the Frost of Winter, Paradise Lost: The Longest Winter, Tiamat: A Winter Shadow, Katatonia: The Winter of Our Passing, Devin Townsend Project: Winter, Judas Priest: Winter, Winter: Winter, 1349: Internal Winter, Dark Tranquillity: Winter Triangle, Draconian: Silent Winter, Helheim: Cosmic Winter, Kreator: Winter Martyrium, Krokus: Russian Winter, Samael: Winter Solstice, Sodom: Nuclear Winter, Watain: Funeral Winter, Agalloch: Dead Winter Days, At The Gates: Eternal Winter of Reason, Darkthrone: The Pagan Winter, Immortal: Nebular Ravens Winter, Winter of the Ages, Sentenced: Awaiting the Winter Frost, Stratovarius: Cold Winter Nights, Before the Winter, Swallow The Sun: The Womb of Winter, Autopsy: In the Grip of Winter.

Mint fentebb említettem, nem teljesen pontosak a számadatok, mert egy-egy dalt, lemezcímet többször is kiad a kereső, de az biztos, hogy rengeteg zenekar élt a lehetőséggel, hogy a négy évszak bármelyikét beépítse a repertoárjába. És ezek csak az angol szavak voltak, ki tudja, hogy még mennyit találnánk, ha idevennénk a saját anyanyelvükön éneklő bandákat is. És azzal is lehetne bővíteni a kört, ha nem csak a kulcsszavakra keresnénk rá, hanem ismerjük az adott együttes mondandóját, ahol valamelyik évszak jelenik meg. Továbbá lebonthatjuk hónapokra is a témát, ezzel megint beljebb léphetünk, de elárulom, hogy hamarosan Coly fog jelentkezni egy ilyen cikkel.

A szerző: Zozzie 316 Articles
Először 15 éves korában kóstolt bele a fanzine-újságírásba (Feszültség), sok évvel később, teljesen véletlenül került ismét közelébe a „szakmának”. Civilben egy mikrobiológiai fermentációs cégnél üzemvezető.

1 Trackback / Pingback

  1. Reggel, délben, este metal – Rattle Inc.

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*