Zac Crain: Fekete vigyor – Dimebag és a Pantera

Darrell Lance Abbott-ot (akit a nagyérdemű előbb Diamond Darrell, majd Dimebag néven ismert) ma már ugyanúgy a zseni/félisten kategóriába soroljuk, mint az ugyancsak fiatalon távozó Death-főnököt, Chuck Schuldinert. A Pantera fénykorában, vagyis ’90-es évek első felében ez még nem volt ennyire nyilvánvaló, a csapatban tökéletesen működött az összhang, senkit nem akartak előtérbe tolni, és bár sokak szerint énekesük, Phil Anselmo nélkül nem juthattak volna el oda, ahová végül eljutottak, a háttérben végig az Abbott tesók voltak a banda motorjai. Azon belül is Darrell, aki egyszerre volt egy magát folyamatosan fejlesztő, új technikákat tanuló és különleges hangzásokat kereső gitárfenomén, nonstop alkoholos befolyásoltság alatt álló parti-állat, a köré szerveződő társaság házi tréfamestere, egy nagylelkű, közvetlen fazon, aki miközben végig a műfaj nagyjainak rajongója maradt, rocksztárnak született, és már tizenéves korától az is volt.

Jelen kötetet, a texasi csapat tragikus körülmények között elhunyt gitárosának első nem hivatalos életrajzát olvasva jó eséllyel azok is Dime és a Pantera rajongóivá válnak, akik eddig esetleg nem ismerték vagy nem szerették a texasi kvartett muzsikáját. Azok is elő fogják venni a zenekar valamelyik kiadványát, akik nem pörgetik le hetente a Vulgar Display of Powert, a Far Beyond Drivent, vagy a Pokol Cowboyainak egy másik alkotását.

A mű szerzője, aki maga is texasi, és újságíróként neves zenei lapok szerkesztője, munkatársa, remekül kitalálta a könyv szerkezetét: a nagy fejezetek lemezoldalak, a kisebbek pedig az azokon található számok, amelyek címe általában egy-egy oda passzoló Pantera-dalcímmel egyezik meg. (Darrell halálának körülményeit például a Slaughtered című fejezetből, a temetésén elhangzott beszédeket a Cemetery Gates-ből ismerhetjük meg.) Amiket a leginkább hiányolok a kötetből, azok a képek, amelyek akár ritka felvételek is lehettek volna a gitáros fiatalkorából és a banda színpad mögötti életéből. Az indokoltan terjedelmes előszót az egyik legnagyobb hazai Dimebag-fan, Vörös Attila gitáros írta. Nála személyesebben, azt gondolom, nem sokan tudták volna megfogalmazni, mit jelentett számukra a fiatalabb Abbott fivér munkássága, és milyen érzéseket keltett bennük távozásának híre.

A magával ragadó történet egy arlingtoni gyerekszobában kezdődik, ahol egy kákabélű srác Ace Frehley-maszkban és -jelmezben, kezében egy olcsó gitárral pózol a tükör előtt, és ugyanennek a városnak a temetőjében végződik, ahol a mindössze 38 éves Darrellt egy Kiss-koporsóban helyezik örök nyugalomra. E két jelenet között pedig elfogyott számtalan Black Tooth Grin, azaz Fekete Vigyor koktél (Coca-Colával felhúzott whisky), született néhány aranylemez, összetört egy-két gitár és számos felejthetetlen koncert szerzett örök élményt a Pantera rajongóinak.

E cikk írásakor folyamatosan figyelmeztetnem kellett magam, hogy ne szpoilerezzem szét a sztorit, így csak annyit mondok, a kötetből részletesen megismerhetjük, milyen életmódot folytatott hősünk, a zenészvilágból kik voltak a legjobb barátai, melyik idoljának az aláírását tetováltatta a mellkasára, mit gondolt a metal szcéna trendjeinek változásáról, mi vezetett a Pantera széthullásához és pontosan hogyan történt a 2004. december 8-i columbusi tragédia. A szerző számos interjúból idéz, annál is több muzsikus kollégát, ismerőst szólaltat meg, akik közül talán Kerry King és Zakk Wylde a két legnagyobb név, a többség inkább barát, szakmabeli háttérember.

Személy szerint egy kicsit soknak tartom a féktelen partik, szívatások taglalását, bár sok rajongó számára ez, a történet privát oldalának, Darrell személyiségének ismertetése adhatja azt a plusz információt, ami a különböző lexikon-szócikkekből nyilván kimaradt. Ráadásul hiányérzetünk sem lehet, hiszen az Abbott tesók zenekarainak történetéről is minden elhangzik, amit csak lehet és érdemes tudni róluk. Egy kicsit tömény, ám az elejétől végéig élvezetes anyag, amelyet nemcsak a Pantera és Dimebag rajongóinak érdemes kézbe venniük, hanem azoknak is, akik jobban meg akarják ismerni a heavy metal történetének 1981-től 2003-ig tartó, a Pantera nevével (is) fémjelzett időszakát.

Megjelenés éve: 2021
Kiadó: Dudich Ákos – Konkrét Könyvek

A kötet az alábbi oldalakon is megvásárolható:

www.konkretkonyvek.com
www.dudichakos.com

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*