Szarka József: Kulcsdalok

A szerző 1990-től hat éven át volt a magyar Metal Hammer munkatársa, jól emlékezhetünk demó- és lemezismertetőire, koncertbeszámolóira, interjúira. Írásai különösen közel állhattak azokhoz, akik Josephhez hasonlóan elsősorban a grunge-ot és a metal progresszív irányzatát kedvelték. Ezt követően csatlakozott a Sony Musichoz, két alkalommal vezette is a cég magyarországi leányvállalatát. 2003-ban saját kiadót (Hear Hungary), egy évvel később pedig zeneműkiadót (Keytracks) alapított, utóbbi cég foglalkozik többek között Jánosi Szabolcs és Köteles Leander zenekarainak menedzselésével, koncertjeik szervezésével.

A Kulcsdalok nem az utóbbi vállalkozás történetéről mesél – pontosabban nem csak arról. A könyv 41 fejezetében azokról a muzsikusokról, albumokról és dalokról olvashatunk, amelyek hősünkre az elmúlt csaknem fél évszázadban a legnagyobb hatást gyakorolták, formálták személyiségét, az életről alkotott képét, gondolkodását. Joseph hisz az élethosszig tartó tanulásban, a folyamatos fejlődésben; a mai napig tanulja az „élést”, amihez a tartalmas zenék által keltett érzések, a bennük megfogalmazott gondolatok is komoly segítséget nyújtanak. A legnagyobb mesterek számára nemcsak korszakalkotó muzsikusok, hanem tanítók, mentorok, példaképek is, a zene pedig nem csupán audiovizuális élmény, de filozófiai és hitrendszerének is szerves alapját képezi. A zsigeri és a transzcendens nála szervesen összekapcsolódik, ami egyes olvasók számára talán sok lehet, ugyanakkor a könyvben gazdagon terített gondolati svédasztalról mindenki azt veszi el, és olyan mértékben lakik jól vele, ahogy neki tetszik. Nekem egyes rég hallgatott előadókhoz (Jimi Hendrixhez) vagy ismeretlen ismerősökhöz (Alice Cooperhez) csinált kedvet, más a sorok olvastán talán saját élete értelmén kezd majd gondolkodni.

Joseph mindenekelőtt magáról mesél, így kerülnek képbe a számára meghatározó alkotók és alkotások. Mi, kortársai pedig számos alkalommal mosolyoghatunk össze egy-egy lemez vagy koncertélmény említésekor, amelyek annak idején nekünk is nagyon bejöttek, ránk is nagy hatást gyakoroltak. És itt szándékosan nem említem név szerint a kötetben szereplő zenekarokat, hadd legyen meglepetés, hogy milyen minta szerint követik egymást a régi és mai, magyar és külföldi, metal és más műfajbeli előadók.

(A Dimebag-könyvhöz hasonlóan) ebben a kiadványban sincsenek képek, bő 280 oldalát azonban így is alig több mint egy nap alatt sikerült magam mögött tudnom, ami talán sejteti, hogy ezúttal is egy nehezen letehető olvasmánnyal van dolgunk.

Szerzői kiadás
Megjelenés éve: 2021
Ár: 5000 Ft

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*