Denevérmetal

A boszorkányos, koponyás, pókos, kígyós, gonosz varázslatos tematikának a denevérek is szerves részét képezik, éppen ezért meglepő, milyen szórványosan repkednek e rémisztő lények a metal vérvörössel festett alkonyati egén.

Az első fém bőregér Meat Loaf Bat Out of Hell albumtrilógiájának borítóin tűnt fel, ám ez még simán hard rock kategória, a súlyos fémzenék fölött a ’80-as évek második felében tűntek fel e szárnyas kreatúrák. És itt máris gondban vagyunk, ugyanis denevért a legritkább esetben látunk a különböző albumgrafikákon, annál több denevérszárnyú sárkányt, démont, koponyát, ördögöt és angyalt. Közülük is a legismertebb karakter Chaly, az Overkill kabalafigurája, aki az 1988-as Under the Influence lemezen tűnt fel, és azóta különböző alakban, ábrázolásban tér vissza.

A német Noisehunter első két stúdióalbumának (Time to Fight – 1986, Spell of Noise – 1988) borítóján egy vad négyszemű, karmai között bombát tartó denevér hasítja az eget. Az ugyancsak germán speed/thrash zenekar, a Risk 1989-es EP-jének névadója, Ratman szintén ebbe a kasztba sorolható (tükörfordításban ugyan patkányember, de egyértelmű, hogy a szuperhős Batmant, azaz Denevérembert figurázzák ki vele).

Az állat szárnya önmagában, sematikusan is megjelent egyes zenekarok logójában, például a korai Aerosmith-nél, a Dark Angelnél vagy a Queensryche-nál. Aztán persze itt megint lehet arról vitatkozni, hogy ezek denevér- vagy sárkányszárnyak, de talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy utóbbiakat, mint mitológiai lényeket is valójában bőregér-végtagokkal ruházta fel az emberi képzelet.

A Metal Archives jelenleg mindössze 15 denevéres együttest tart nyilván. Olyanokat emelnék ki közülük, mint a japán Bat Bones, az amerikai Bat Eater, Bat Magic, Jet Bat, Satanic Bat és Stormbat, a cseh Fat Bat, a belga Perverse Bat, valamint az angol Snakebat. Alig valamivel van több denevéres hangzóanyag címekből, azoknak is a fele demó vagy kislemez. A hosszabb anyagok közül álljon itt néhány mutatóba:

High on Fire: Bat Salad EP (2019)
Evil Blood: Bat Out of Goathell (2019)
Vortex: Drink Bat Blood (2010)
Forever Stuck on This Nightmare They Called Planet Earth: Leaping Reptile Spider Bat Come Not Here (2017)
Jag Panzer: Decade of the Nail-Spiked Bat (2003)
Nasty Disaster: Screaming for Metal like a Bat Out of Hell (2001)
Zatokrev: The Bat, the Wheel and a Long Road to Nowhere (2012)

A „legkacifántosabb zenekarnév” címet kétség kívül a Forever Stuck… teheti zsebre, de a csapat a fura lemezcímek versenyében is jó eséllyel pályázik az első helyre. Dobogós a Zatokrev és a Jag Panzer, utóbbi ráadásul a leggázabb borítóért járó Aranyecset-díjat is méltán mondhatja magáénak.

Érdekes, azt gondoltam, ha másból nem, számcímekből biztos lesz egy rahedli. Van is – tök ismeretlen csapatoktól. Ismerősöktől az alábbiakat találtam:

Ants & Bats (King Gizzard and the Lizard Wizard)
B.A.T.S. (Diamond Rexx)
Bat Country (Avenged Sevenfold)
Bat Flight (Eurynomos)
Bat Salad (High on Fire)
Bat the Angels (God Forbid)
Bats in the Belfry (Annihilator)
Bats in the Belfry (Overkill)
BatShitCrazy (Overkill)
Beaten with a Bat (Eviscerate AD)
Leatherwing Bat (Book of Wyrms)
Pink Bat (Melvins)
Rat Bat Blue (Deep Purple)
The Bat Live (S.O.D.)
When Bats Fly High (Thor)
When the Bat Bites (Stormwitch)

Ti tudnátok folytatni a sort?

Itthon két „példányt” találtam ebből a lényből: az egyik egy számcím a ’89-’90 között létezett ózdi black metal csapattól, a Sadisttól (Ördögi denevér), a másik pedig a Cserfalvi Töfi vezette szolnoki Denevér Hangstúdió.

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

2 Comments

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*