Griff: Feltámadás (2021)

A nyolcvanas évek végéhez közeledve, miután az addig fennálló kommunista rezsim az utolsókat rúgta, és bekövetkezett a rendszerváltás, hazánkban is zöld utat kapott az addig elnyomott hard rock/heavy metal muzsika. Értelemszerűen tömegtermelésről szó sem volt, de a televízióban, rádióban voltak metal műsorok és a teljhatalmú Hanglemezgyár is látott a stílusban némi fantáziát. Mindazonáltal vicces (vagy inkább szomorú) belegondolni, hogy ’89-ig nagyjából tíz hard rock/heavy metal alkotás látott napvilágot.

Ezek egyike a Griff 1000 Szent Ígéret albuma volt. Szinte a semmiből bukkant fel a banda: amennyiben nem tévedek, mindenféle reklám, promóció, felvezető nélkül került piacra az anyag és fektetett kapásból két vállra. Abszolút unikumnak számító, az amerikai west coast és a svéd dallamos rock ötvözeteként aposztrofálható lemez azóta a hazai könnyűzene egyik legnagyobb klasszikusává vált. Sőt, komoly reménnyel kecsegtetett a jövőre nézve, azonban Vertig József énekes tragikus kimenetelű autóbalesete keresztülhúzta számításaikat. De nemcsak Vertig halála, hanem néhány tagcsere is közrejátszott abban, hogy a banda nem jutott egyről a kettőre (a turnét Rudán Joe-val nyomták le).

32 év elteltével megtörtént a csoda: a zenekar újjászerveződött, és az E-Music (Enyedi Ernő és Enyedi Máté) hathatós támogatásával rögzítette a folytatást. Az ős-felállást Jülek Károly billentyűs képviseli, aki mellé Jülek Erik dobos, Jülek Tamás gitáros, Temesi Bertalan és Solti Ferenc basszusgitárosok, valamint Nachladal István énekes sorakoztak fel az anyag elkészítéséhez. Könnyű futamnak még csak véletlenül sem voltak nevezhetők a stúdiós munkálatok, mivel a zenekarnak megannyi akadállyal kellett megküzdenie. Jülek Károly: „Sajnos, amit nap mint nap látunk mindenhol, az nálunk is megtette a hatását: vírus, korlátozások, oltás vagy nem oltás, mindez kikezdte a csapatszellemet és a barátságot. 2021 júliusában a Griff zenekar szétesett. De nem adtuk fel, és alig egy hónap után ismét szárnyal a nagy madár, a lemez rövidesen kész.”

Az album egész pontosan december 14-én öltött testet. A csapat ott folytatja, ahol annak idején abbahagyta, zenei világuk nem változott, csupán a hangzás lett mai, korszerű. Kezdem azzal, hogy az 1000 Szent Ígéretről négy dalt emeltek át, és megmondom őszintén, féltem attól, hogy áthangszerelik azokat, változtatnak rajtuk, másrészt pedig kérdéses volt, hogyan szólalnak meg ezek a gyöngyszemek Nahi tolmácsolásában. Mindenki megnyugtatására közlöm, hogy a végeredmény nagyon jó lett, mert a régi szerzeményeket nem berhelték meg, azok eredetiben kerültek felvételre, Nahi pedig egyértelmű létjogosultságot szolgáltat nekik. Véleményem szerint az énekes hangja karakteresebb, erősebb megboldogult Vertig Józsiénál, ugyanakkor nem helyezi más dimenzióba a nótákat. Az új számok – ahogy fentebb említettem – teljesen hagyományőrzők, remek dallamokból, könnyen megjegyezhető refrénekből építkeznek, legyen szó a Szédült lányról (Dinó Hammondjai Deep Purple-ízt kölcsönöznek neki), a Survivor Eye of the Tiger motívumait idéző, Szappanos György emlékére íródott Hol a stexről, vagy az Égért nyúlszról. Utolsóként egy csodaszép ballada, a Vertig Józsefnek ajánlott Hazaértél… hangzik el. Mindenképpen fontos kiemelnem Jülek Tamás ízes gitárjátékát, Dinó domináns billentyűfutamait, de a többi zenész is a maximumot nyújtja.

A Griff kiváló visszatéréssel örvendezteti meg a dallamos rock/heavy metal kedvelőit, és bízom benne, hogy a kiadó segítségével ezúttal hosszabb lélegzetvételű lesz a folytatás. A hallottak alapján egyértelműen megvan bennük a potenciál.

A szerző: Dávid László 823 Articles
Első cikke 1994-ben jelent meg a Metal Hammerben. Hazánk első webzine-je, a Ragyogás egyik alapítója. Később a Stygian Shadows fanzine munkatársa, hazai és külföldi fanzine-ek/webzine- ek cikkeinek szerzője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*