Erős év volt az idei

2021 utolsó negyedének és egészének értékelése

Kollégáimmal hamarosan több szempontból is górcső alá vesszük majd a 2021-es évet és Top 10-es listáinkat is együtt fogjuk közzétenni. Ebben a cikkben néhány további kategóriában „hirdetek eredményt”, ami kizárólag az én idei zenei kalandozásaimról ad számot.

Először a szeptember-december közötti időszak felhozataláról ejtenék szót. Az év utolsó negyedében 46 új lemezt ismertem meg, ami ugyan kevesebb, mint az előző három hónapban kóstolt 60 album, de így is elég sok ahhoz, hogy találjak köztük kedvemre valót. Ennek a mezőnynek a két éllovasa nálam az Aephanemer és a Lucifer legfrissebb anyaga, de a The Three Tremors, a KK’s Priest, a Helion Prime, a Trivium, a Count Raven és az Exodus is kitett magáért. A Bondedtől, a Volbeat-től és a Lutharőtől többet vagy legalábbis mást vártam, a Mastodon és a Cynic idei lemeze pedig – sajnos – egyáltalán nem fogott meg.

A teljes évet nézve, mostanáig 207 új albumot hallgattam meg. December végéig még további alkotások is beeshetnek, de a nagyágyúkon már túl vagyok, és nem hiszem, hogy az utolsóként érkezők nagy meglepetést tudnának okozni. Az idei szerzemények közül körülbelül 50-60 lemezt a jövőben is bármikor szívesen előveszek meghallgatni, és természetesen legalább ennyi anyag van, amelyeket – mivel Heti Ötös listára sem kerültek fel, és egyetlen emlékezetes nótát sem tudnék kiemelni róluk – akár törölhetnék is a gyűjteményemből.

A számomra legjobban tetsző tíz album kilétére is hamarosan fény derül, itt most azokat az alkotásokat sorolom fel, amelyek a létszámkorlát miatt ugyan kimaradtak az elitből, de kellemes zenei élményekkel gazdagodtam általuk.

Top 11-25 (nem erő-, hanem ábécésorrendben):

Aephanemer: A Dream of Wilderness
Artillery: X
Bloodbound: Creatures of the Dark Realm
Dee Snider: Leave a Scar
Flotsam and Jetsam: Blood in the Water
Godslave: Positive Aggressive
Jason Bieler and the Baron von Bielski Orchestra: Songs for the Apocalypse
Jess and the Ancient Ones: Vertigo
Lucifer: Lucifer IV
Moonshine Zombies: Moonshine Zombies
Necronomicon: The Final Chapter
Rocking Corpses: Death Blues
Snail: Fractal Altar
Sumo Cyco: Initiation
Trance: Metal Forces

Manapság egyfajta trend lett teljes albumok helyett EP-kel előállni, így a rövidebb játékidejű anyagokból is bőséges és igen színvonalas volt idén a felhozatal. Ebben a kategóriában nálam így néz ki az élmezőny:

Top 5 EP:

1. Orbit Culture: Shaman
2. Howling Giant: Alteration
3. Serj Tankian: Elasticity
4. Spirit Adrift: Forge Your Future
5. Gama Bomb: Thunder over London

Játszott még többek között a Planeetta 9, a Cirith Ungol, a Crisix és a Shadowmass anyaga is.

Mint általában minden esztendőben, idén is hangsúlyos vonulatot képeztek nálam a női énekkel megszólaló csapatok, illetve lemezek, ezen belül pedig a doom-os, pszichedelikus-okkult rockos vonal dominál.

Top 10 csajos lemez:

1. Lucifer: Lucifer IV
2. Jess and the Ancient Ones: Vertigo
3. Sumo Cyco: Initiation
4. Mama Doom: Ash Bone Skin N Stone
5. Plant My Bones: Stage 10
6. Helion Prime: Question Everything
7. Temtris: Ritual Warfare
8. Witchcryer: When Their Gods Come for You
9. Red to Grey: Balance of Power
10. Burning Witches: The Witch of the North

2018 óta minden évben készítek magamnak egy válogatást az év legjobb dalaiból. Idén ezen a listán körülbelül 100 nóta szerepel, ami szintén azt mutatja, hogy erős 12 hónap van mögöttünk, régi és új kedvenceink számos remek szerzeménnyel örvendeztettek meg bennünket. Ezen a listán általában minden előadó egy számmal szerepel, kereken tucatnyi banda pedig kettővel. A százas kollekciót a könnyebb befogadhatóság érdekében itt húsz dalra szűkítettem. Az első három nóta sorrendje fix, a többieket – előadójuk szerint – alfabetikus sorrendben említem meg.

Top 20 dal:

1. Jason Bieler and the Baron von Bielski Orchestra: Anthem for Losers
2. Esa Holopainen: Fading Moon
3. Warkings: Fight
Beast in Black: Blade Runner
Bloodbound: Death Will Lead the Way
Bloody Hammers: A Night to Dismember
Darkthrone: Hate Cloak
Helloween: Fear of the Fallen
Jess and the Ancient Ones: World Paranormal
Lucifer: Mausoleum
Mama Doom: Indigo
Me and That Man: Blues & Cocaine
Mordred: Smash Goes the Bottle
Pharaoh: Freedom
Powerwolf: Blood for Blood
ScreaMachine: Mistress of Disaster
Snail: Not Two
Therion: Great Marquis of Hell
Trivium: The Shadow of the Abattoir
Witherfall: As I Lie Awake

Végezetül pedig jöjjenek kedvenc lírai dalaim! Nem volt sok belőlük, ráadásul az Artillery szerzeménye fel is gyorsul, a Tribulation-é pedig meglehetősen nyúlfarknyi darab. Az eleje miatt a Trivium The Shadow of the Abattoir-ja is ide kívánkozna még, de ebben a nótában a gyorsabb témák is hangsúlyosan vannak jelen.

Top 3 lírai nóta:

1. Moonshine Zombies: Sabrina
2. Artillery: Ghost of Me
3. Tribulation: Lethe

Hangsúlyozom, csupán abból a bő 200 lemezből válogattam, amelyek ebben az esztendőben nekem megmutatták magukat. Én is szívesen olvasnám a ti EP- és dallistáitokat, az év legjobb tíz alkotásával azonban még várjunk egy kicsit!

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*