Tóth „Szöszi/Myrath” Zsuzsanna

Zsuzsi, sok szeretettel köszöntelek magazinunk nevében, és köszönöm, hogy elfogadtad az interjúfelkérést! Milyen rendszerességgel látogatod a felületünket, és mi a véleményed róla?

Szia! Az oldalatokra a barátaim révén bukkantam, akik aktív tagok, lásd Metálbéci, Size. Szívesen olvasom a cikkeket és a kommenteket is. Örülök, hogy népszerűsítitek a metalt.

Van olyan rovat, tartalom, amely különösen elnyerte a tetszésedet?

A lemezismertetőket és az élménybeszámolókat is szívesen olvasom.

Gyakran olvasol online rock/metal zenei weboldalakat? Alapvetően mi a véleményed róluk?

Igen, napi rendszerességgel olvasok rock/metal oldalakat, főleg a Facebook-on is jelen lévőket. A magyar és a külföldi oldalak egyaránt érdekelnek. Szeretek új bandákat is felfedezni, egy-egy banda történetébe belemélyedni, a koncertek hangulatát ilyen módon is átélni. Összességében pozitív véleménnyel vagyok, az bosszant néha, ha a cikk írója nem elég felkészült. Például: a gitáros… nézzen már utána, hogy mi a neve a gitárosnak!

Mindezek után egy rövid bemutatkozást kérnék tőled!

A nevem adott, a Myrath név csak az együttes iránti rajongásból került oda. Tinédzserkorom óta hallgatok rock és metal zenét. Szeretek koncertre járni, sajnos mostanában elég keveset tudok, otthoni teendők miatt (anyukámat ápolom itthon). Két nemzetközi metalos csoport adminisztrátora vagyok, valamint a Myrath hazai rajongóit próbálom egybegyűjteni rajongói oldal formájában (a török rajongói oldal szerkesztésében is részt veszek). Leginkább a klasszikus heavy metalt, a thrash, speed, power stb. irányzatokat szeretem, de minden műfajra nyitott vagyok. A Myrath révén kicsit közelebb kerültem az arab és afrikai metal bandákhoz, rettenetesen jók, és nagyon fejlődnek.

Mikor, hogyan, kinek/minek a hatására kerültél kapcsolatba a metal zenével? Magadtól ismerted meg vagy ajánlották?

A metal zenét barátok, idősebb iskolatársak révén ismertem meg. Akkoriban még nehezebb volt ilyen zenéket szerezni. Jártunk a lengyel piacra, kazettákra vadászni, sokan a volt Jugoszláviából hoztak például metal albumokat. A rádióban is vadásztam, voltak jó műsorok: A heavy metál kedvelőinek, ami azt hiszem, elég késői időpontban volt, aztán jött Feró a Garázs című műsorral, ami meghatározó élmény volt az életemben.

Mi fogott meg ebben a stílusban?

Tulajdonképpen minden. A dinamika, a nyers erő, ahogy érzem a ritmust az ereimben és a szövegek is. A legtöbb angoltudásomat dalszövegek fordítása közben szereztem. A magyar szövegek pedig, hát azok mindent vittek. Egy-egy Pokolgép vagy Akela nóta sok segítséget jelentett tinédzser éveim zavaros tengerében.

Metalossá válásod előtt milyen zenéket hallgattál?

Régebben sok Illés és Fonográf nótát hallgattam, valamint ABBA-t, mivel ezek voltak a nővérem kedvencei. Saját favoritom az Első Emelet együttes volt.

A szüleid hogyan viszonyultak ehhez a muzsikához? Támogatták vagy ellenezték a „hóbortodat”?

Igen, a szüleim. Hát, anyukám nagyon nehezen fogadta el a stílusomat, ami ugye külsőségekben is megmutatkozott: szakadt farmer, tupírozott haj, ilyesmi. Pokolgép koncertre nem akart elengedni, mert ugye pokolgép robbant a Pokolgép koncerten, és nehogy felrobbanjak.

Külsőségekben is megjelenítetted, hogy metalos vagy?

Természetesen próbáltam nagyon kemény rocker csajnak látszani. Ez akkoriban még kicsit nehezebb volt: a farmergatyát megszaggattam, kihypóztam, zenekaros pólót eleinte nem akartak nekem venni, de a későbbiek folyamán azért kaptam.

Fontos számodra, hogy külsőségekben is demonstráld a világ felé, hogy milyen zenei stílust kedvelsz?

Igen, számomra fontos, hogy tudják, látszódjon rajtam, hogy nem diszkós p…a vagyok, hanem rockercica. A mai napig is, ahová csak lehet, zenekaros cuccban járok. Koncertre szeretek kiöltözni: felvarrós mellény, van még pár kitűzöm, kendők.

Melyek voltak a legelső albumok/előadók, amelyeket felfedeztél, illetve meghallgattál?

Az Iron Maiden, akik akkoriban a slágerlistát is vezették a Poptarisznya című műsorban. A Metallica és igen, a Europe. A hazai előadók közül pedig a Pokolgép és az Akela.

Melyek azok a metal műfajok/előadók, amelyektől a kiráz a hideg, amelyeket egyáltalán nem szeretsz?

A grunge.

Zeneileg mindenevőnek tartod magad? A „csak jó és rossz zene van” elvhez hogyan viszonyulsz?

Igen, tulajdonképpen mindent meghallgatok. És van egy műfajon belül is jó és rossz zene.

Hogyan, milyen szempontok alapján szelektálsz az adott hanghordozók között?

Mostanság legtöbbet a YouTube-on hallgatok zenét.

A gyűjtőszenvedélyed mikor alakult ki? Mekkora kollekcióval rendelkezel? Melyek a gyűjteményed legféltettebb kincsei, legritkább példányai?

Fiatalon én is elkezdtem gyűjteni, először kazettákat, azután CD-ket. Azonban rá kellett jönnöm, hogy ez egyrészt hely-, másrészt időigényes, és inkább feladtam. Pár darab még fellelhető, és van, amit elajándékoztam: sajnos az Iron Maiden Seventh Son of a Seventh Son albumát is.

Számodra a metal csak egy zene vagy egy életforma/életérzés?

Mindenképpen az utóbbi.

Mi a véleményed azokról, akik egy idő után hátat fordítanak a metalnak és megtagadják múltjukat?

Szerencsére nem igazán ismerek ilyen embereket, a haverok, barátok nyomatják a metalt, nem annyira fiatalon is. 🙂

Az adott muzsika hangulata is fontos számodra? Mitől függ, hogy mikor mit hallgatsz?

Persze, hogy fontos. Mint mondtam, mindenevő vagyok. Van, hogy egy hétig csak egy adott bandát hallgatok, de van, hogy egy nap minden műfajban megmártózom.

Szerinted van a metalnak összetartó ereje?

Igen, van. Most már nem annyira, mint régen, de van.

Benne voltál a ’80-as években kialakult kazettacserélgetős mozgalomban? Voltak hazai, illetve külföldi levelezőpartnereid?

Nem.

Egyetértesz azzal, hogy a ’80-as évek volt a metal fénykora?

Igen, ez egyértelmű.

Szerinted a 80-as években a politikai helyzet rányomta a bélyegét a hazai metal mozgalomra?

Igen.

Hogyan tudtátok beszerezni az aktuális kiadványokat? Honnan jutottatok friss információkhoz?

A lengyel piacról, másolt kazettákon, azután nyílt lemezbolt is. Rádió, tévé, keresni kellett, de voltak metal/rock műsorok. Metallica Hungarica.

Szerinted mi volt az oka annak, hogy a ’80-as évek végéig a metal egyfajta elnyomás alatt volt Magyarországon, a Szovjetunióban és az NDK-ban, és kevés koncertet bonyolítottak le ezekben az országokban, még például Lengyelországban vagy Csehszlovákiában nem volt ilyen probléma?

Nem tudom, talán itthon veszélyesnek ítélték ezt a zenét, a nyílt és szókimondó szövegeket, a lázadást. Emlékszem, én még ’90-’91-ben is voltam olyan Pokolgép koncerten, ahol egy sor a nézőtéren tele volt civil ruhás rendőrökkel.

Sokan úgy tartják, hogy a ’90-es évek elején felbukkant grunge hullám kinyírta a tradicionális metalt, egyben át is rajzolta a heavy metal térképét. Erről mi a véleményed?

Ki azért nem nyírta, de sok jó banda került a süllyesztőbe a hatására.

Törvényszerű volt annak idején ez a zenei átrendeződés?

Nem, nem hiszem. Én sosem hallgattam ezt a zenét.

Mi a véleményed a mostani színteret jellemző lemezdömpingről? Van értelme annak, hogy naponta tucatszám jelennek meg a különféle albumok?

Előnye és hátránya is van ennek. A bőség zavara, hogy tényleg mindenki megtalálhatja az igényeinek leginkább megfelelő zenét, bandát. Viszont képtelenség minden új kiadványt meghallgatni, így esetleg jó bandák is elsikkadhatnak.

Mennyire nehéz vagy könnyű manapság tájékozódni az információáradatban, a lemezmegjelenések között?

Szerintem könnyű, az internet nagy segítség ebben.

Hogyan viszonyulsz az mp3 fájlokhoz? Ártott vagy használt az internet (és az mp3 formátum) felbukkanása a zeneiparnak, az együtteseknek, a kiadóknak?

Ez is kétoldalú dolog. Biztos, hogy valamennyire csökkentek a lemezeladások. Viszont szélesebb rétegekhez eljut így a zene. Szerintem, ha valaki támogatni akarja a kedvenc bandáit, talál rá módot.

Minden idők 10 legjobb lemeze?

Húúúú, ez nehéz. Valami bizti kimarad:

Metallica: Ride the Lightning, Master of Puppets és Black Album
Iron Maiden: Killers
Pantera: Cowboys from Hell
Myrath: Tales of the Sands
Adagio: Underworld
Slayer: Hell Awaits és Reign in Blood
Black Sabbath: Paranoid

Milyen gyakran jársz koncertre?

Sajnos mostanában bántóan keveset.

A fesztiválokat vagy a klubkoncerteket kedveled jobban? Életed 10 legjobb koncertje?

Most inkább már a klubkoncerteket. Minden Akela, minden Pokolgép koncert, amin voltam. Nagyon sok volt.

Van valamilyen hobbid, szabadidős tevékenységed?

A kevés szabadidőmben a Facebook-on lógok.

Zsuzsi, köszönöm szépen a válaszaidat! Minden jót kívánok!

A szerző: Dávid László 823 Articles
Első cikke 1994-ben jelent meg a Metal Hammerben. Hazánk első webzine-je, a Ragyogás egyik alapítója. Később a Stygian Shadows fanzine munkatársa, hazai és külföldi fanzine-ek/webzine- ek cikkeinek szerzője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*