„Nagy elégedettséggel tölt el, hogy részt vettem ennek a lemeznek az elkészítésében”

Herczeg László gitáros a Magma Rise új albumáról

Többször kifejtettem már, hogy idehaza nekem a Mood (volt) a mindenem. Sőt, azon csapatok pályafutását is fanatikusan követem, amelyekben a zenészek a banda feloszlását követően részt vesznek/vettek. Értelemszerűen a Magma Rise-ét is. Az együttes idén jelentette meg harmadik lemezét, a To Earth to Ashes to Dust-ot, ennek apropóján Herczeg László gitáros válaszolt a kérdéseimre.

Laci, sok szeretettel köszöntelek magazinunk nevében! Legutóbbi kiadványotok, az At the Edge of the Days kiadása óta négy esztendő telt el. Mi minden történt veletek ezen időszak alatt?

Üdv, köszönöm a megkeresést! Nagyjából semmi. 🙂 B.C. (itt a C COVID-ot jelent) adtunk pár koncertet, megírtuk az új lemezt, felvettük az új lemezt, majd meg is jelent az új lemez. Sajnos a COVID mindennek odavágott.

Hogyan vészeltétek át a COVID-időszakot? Rányomta valamelyest a bélyegét a zenekaron belüli egységre, hangulatra?

Azt gondolom, köztudott, hogy keveset próbálunk, leginkább a földrajzi távolságok miatt. Ebből a szempontból nem volt változás. A hangulat? Az nem változott. Illetve volt egy – a nagy pszichológiai szakkönyv szerint hétévente előforduló – kapcsolati válság, de elrendeztük, amit el kellett rendezni. Old school figurák vagyunk, ami elromlik, azt nem kidobjuk, hanem megjavítjuk. Mindannyiunk élete alakult, ahogy alakult; azt gondolom, ez okozott némi zavart az erőben, de ezt nem írnám a COVID számlájára.

Az a tény, hogy nem lehetett élőben koncertezni, mennyire és milyen módon éreztette a hatását?

„Zenészek” vagyunk, lételemünk a színpad. 🙂 Engem személy szerint kifejezetten frusztrált, hogy nem tudunk fellépni, és amennyire tudom, a többiek sem voltak túl boldogok az ilyen irányú korlátozástól. Nem adunk sok koncertet évente, de 2020 nyara fesztiválok szempontjából kifejezetten jól alakult volna… Na, azt buktuk – sokakkal egyetemben.

Mikor álltatok neki az új anyag megírásának?

Nem tudok időpontot mondani, egyszer csak voltak nótáink. Nem igazán az a „gyerünk, írjunk egy lemezt” stílusú csapat vagyunk. Doom, érted: hagyjuk, hadd menjen minden a maga útján, komótosan, nyugodtan.

Nálatok hogyan történik a dalszerzés? Csapatmunkában gondolkodtok?

Ír valaki egy nótavázat, ami elkerül Gáborhoz. Ő megrágja és jelzi, hogy tud-e vele kezdeni valamit ének szempontjából vagy sem. Pontosabban: megmozgatja-e vagy sem. Ha nem, akkor kuka, ha igen, akkor foglalkozunk vele. Általában mind ének, mind szöveg tekintetében nagyon hamar össze is állnak a nóták. Most sem emlékszem tökölésre vagy izzadásra ezzel kapcsolatban.

Születettek olyan dalok/témák, amelyek végül nem kerültek fel az albumra?

Pár riff biztosan maradt, de ezt nem tartom/tartjuk számon. Ha jól emlékszem, Kolinak volt egy-két gitártémája, ami régóta „sínylődött” a keze alatt, aztán elugrott hozzá Gábor, és pikk-pakk a helyére került minden. Ebből született a Cloudcatcher és a címadó nóta.

A szövegírás Holdampf Gábor privilégiuma vagy ti is hozzájárultok a szövegekhez egy-egy ötlettel, témával?

Gáboré. Kurva jó szövegeket ír, mi nem dumálunk bele. Nyilván ha szar lenne, amit csinál, mindenki okoskodna, de szerencsére jó szövegírói vénával van megáldva.

Mit kell tudnunk a stúdiózásról? Mennyi idő alatt, hol vettétek fel a lemezt, ki volt a hangmérnök/producer stb.?

Dob-bőgő: Sopron, Hangár, Ferdi. Gitárok: Budapest, Taki mester. Ének, keverés, maszter, bőgő reamp: Smici, szintén Sopron. Dob-bőgő egy nap, gitárok talán kettő, a többit nem tudom. Hamar megvolt, az biztos. Sanyi két nekifutásra felütötte az összes számot. Az állat. 🙂

Jó hangulatban zajlott a munka?

Persze. Utána majdnem feloszlottunk. 🙂 Tartottunk pár hét szünetet (én mondjuk nem, egyfolytában hívogattam a többieket), aztán volt egy terápiás ülésünk, ahol nem is zenéltünk, csak beszélgettünk, ott megoldottunk mindent (én voltam a terápia vezetője, na, az vicces volt). Amúgy tényleg jó hangulatban telt, de voltak dolgok, amiket át kellett beszélnünk. Megtörtént, most viszont itt vagyunk, ugyanúgy együtt.

Ti álltátok a stúdiós költségeket?

Igen, összedobtuk. A mi esetünkben nem nagyon van realitása annak, hogy valaki (kiadó, akárki) kifizeti a stúdióköltségeket. Viszont az előrendelések után mindez aránylag gyorsan megtérül.

To Earth to Ashes to Dust – mire utal a cím? Van valamilyen mögöttes tartalma, koncepciója az anyagnak?

Ez a temetési szertartásokon elhangzó „earth to earth, ashes to ashes, dust to dust”, vagyis „rög a röghöz, hamu a hamuhoz, por a porhoz” szövegből származik, ebből alakult ki. A koncepció a család, múlt, élet, halál témakört taglalja, személyes nézőpontból.

Hogyan sikerült Eric Wagnert rávennetek, hogy a címadó dal elején és a záró Et Filii végén hallható mondatokat felmondja?

Gábor megkérte, mivel úgy gondolta, hogy Eric tudná ezt úgy interpretálni, ahogy a szöveg azt megkívánja. Rá volt szükség. Másképpen fel sem került volna a lemezre a szöveg, ami nagy kár lett volna. Szerencsére igent mondott. Nem volt nagy parádé. Amennyire ismerem Eric Wagnert, egyszerűen áll a dolgokhoz… A The Skullal turnéztunk pár éve, és a basszusgitáros Ron Holzner mesélte lelkendezve Mr. Wagnernek, hogy felvettük a Pray for the Dead című Trouble dalt (Fals Flag Operation EP) Butch-csal, és hogy milyen jó lett, satöbbi, satöbbi… Az Öreg meg morogva: ki a f@sz az a Butch? A Ponyvaregényből a bokszoló?! Őt Briannek hívják…mi az, hogy „Butch”? 🙂 🙂 Szóval nem volt nagy megfejtés. Hívtuk és jött.

Az idézetek Henry Scott Holland kanonok magyarul A szomszéd szoba címmel megjelent verséből származnak. Erre a műre hogyan sikerült rábukkannotok?

Gábor kapta valakitől, amikor egy tragikus haláleset történt a családban. Az eredeti szöveg Szent Ágostontól származik, azt használta fel Henry Scott Holland. A vers sorai tökéletes keretbe foglalják a lemezt.

Ahogy elődei, úgy az új alkotás is nehezen adja meg magát, de ha az ember rászánja az időt, később kifejti a hatását és komoly kedvenccé válik. Egyetértesz ezzel?

Ezt belülről nem tudom megítélni. A kezünk alatt fejlődött az anyag, nekem egy szám kivételével az egész azonnal „megérkezett”. De abban van valami, hogy bizonyos körülmények miatt nagyon súlyos a lemez mondanivalója, ami így nehezen emészthető. De tudod, hogy van ez: a saját gyereked akkor is nagyon szép, ha mindenki más szerint kib@szott ronda, és könnyen kezelhető, még ha mindenki más szerint antiszociális is.

Jelenleg úgy érzem, hogy a Man Shaped Void a korong legfogósabb tétele…

Szerintem pedig az Et Filii. Abból szívesen csináltam volna egy teljes értékű nótát, de aztán átbeszéltük a lemezen betöltött funkcióját és elengedtem az ötletet. Viccet félretéve, én a címadóra voksolnék.

Szándékosan tettétek az Et Filii-t olyan sötét, nyomasztó, borongós hangulatúvá?

Nem, abszolút nem. Valahogy így sikerült. Nagyon kedvelem az ilyen hangulatú zenéket. Jól is passzol a lemez végére. Igazából nem borús, inkább oldja a feszültséget a Man Shaped Void után.

Érdekessége, különlegessége viszont a vonósok felbukkanása. Ez kinek az ötlete volt és ki működött közre a dalban?

Bányai mester ötlete volt. hogy legyen az elején cselló… Végül Smici dolgozta ki úgy, hogy a dalban még máshol is visszatér. Nagyon ütősre sikeredett, igazán monumentális hangszerelésűvé vált így a dal. Szerintünk kiváló lezárása lett az anyagnak.

A maga szűk 36 percével ez a csapat történetének legrövidebb alkotása. Ez tudatos döntés volt a részetekről vagy spontán alakult így?

Tudatos abban a tekintetben, hogy ez a hét szám ebben a sorrendben alkot egy egészet. Bármit hozzátenni, elvenni belőle értelmetlen mozzanat lenne. Az, hogy mindez 36 percig tart, véletlen. Vicces, hogy az EP-nek tartott Fals Flag Operation is csaknem ilyen hosszú. Mondjuk, manapság ennek sincs jelentősége.

A munkálatok befejeztével elégedetten jöttetek ki a stúdióból? Sikerült azt a hangulatot elcsípni, amit elterveztetek?

Részemről igen. Jó a sound (nem a tipikus doom vagy stoner), jók a dalok, jó a hangulat… Nagyon nagy elégedettséggel tölt el, hogy részt vettem ennek a lemeznek az elkészítésében.

Hogyan ítéled meg a hangzást?

Organikus és natúr. Amilyen az élő hangzásunk is. A doboknak van terük, a gitárok érthetőek, egy kicsit nyersek, és mint az előbb említettem, nem az a tipikus doom hangkép. A bőgő jól alapoz, szóval klassz a zenei összkép.

Hivatalosan melyik kiadónál jelent meg a korong? Érvényes szerződés köt benneteket a Daredevil Records-hoz?

A H-Music Hungary, a Hammer Records utódja a kiadónk. A Daredevil minimál terjesztést, illetve kinti promót intéz nekünk. Így tudott bekerülni a lemez olyan nagy német magazinokhoz, mint a Rock Hard. a Legacy, vagy a Deaf Forever – egyébként esélytelen lett volna erre. Köszönet ezért Jochennek (Daredevil).

A H-Musicnál milyen feltételeket ajánlottak, milyen perspektívát vázoltak fel? Hosszú távú együttműködésben gondolkodnak, komoly támogatással, költségvetéssel stb.?

Ez nálunk mindig, már a kezdetektől fogva nagyon egyszerűen működött. Hartmann Kristóffal telefonon átbeszéltük, hogy lesz anyag, és meg kellene jelentetni. Ők vállalták a gyártást, a megjelenést és a promót, mi pedig megcsináltuk a lemezt. A stúdióköltség az eladásokból aránylag gyorsan vissza is jött. Ennyi az egész, nincs itt nagy stratégia: jöjjön ki, tudjon róla az a néhány ember, akit érdekel. Egyébként ez a lemez is gyönyörű digipack anyagként jelent meg, mint anno a False Flag. Meg vagyunk velük elégedve, ebben a zenében ennyi van.

Elterjedt nézet, hogy egy adott zenekar karrierjében a harmadik lemez a sorsfordító. Erről mi a véleményed?

Nem tudom, a mi esetünkben milyen sorsfordító mozzanat jöhet egy harmadik lemezzel. Huszon-harmincéves zenei múlt után nincs jelentősége az ilyesminek. Tesszük a dolgunkat: megírjuk, felvesszük, előadjuk. Közben pedig élvezzük a zenélést, egymás társaságát, nagyokat nevetünk, még akkor is, ha sírnunk kellene. Mindegy, milyen viták, nézeteltérések, sorscsapások vagy éppen örömpercek vannak, toljuk a szekeret, egy irányba, függetlenül attól, hogy mi történik körülöttünk. Harmadik, negyedik, tizedik lemez… Számunkra nincs jelentősége.

A közeljövővel kapcsolatos terveitekről mit kell tudnunk?

KONCERT!!!! Ha a körülmények engedik, remélem, sikerül valamit összehozni.

Laci, köszönöm szépen a válaszaidat, és minden jót kívánok, mind neked, mind a zenekar tagjainak!

Én köszönöm a megkeresést! Excelsior! 🙂

A szerző: Dávid László 823 Articles
Első cikke 1994-ben jelent meg a Metal Hammerben. Hazánk első webzine-je, a Ragyogás egyik alapítója. Később a Stygian Shadows fanzine munkatársa, hazai és külföldi fanzine-ek/webzine- ek cikkeinek szerzője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*