Több oldalról ugyanazt

Köszönöm, hogy megosztottátok velem, velünk, hogy a Rattle Inc. mellett milyen forrásból bővítitek a tudásotokat, merítetek inspirációt. A felhívás kivételesen nem „oldalszavazásról” szólt, nem az volt a célja, hogy kiderüljön, melyik a legnépszerűbb hazai metal portál. Pusztán azt szerettem volna megtudni, hogy rajtunk kívül olvastok-e más oldalakat (nyilván), és hogy ezek közül melyikkel kezditek, melyiket látogatjátok rendszeresen.

Számos magyar nyelvű, online heavy metal magazinból értesülhettek a színtér újdonságairól, olvashattok lemezismertetőket és interjúkat. A friss híreknek is helyet adó oldalak szinte egy időben számolnak be a szcénában történtekről, a fontosabb lemezmegjelenéseket pedig több portál is „műsorára tűzi”.

Itt, a Rattle Inc.-nél nem célunk, hogy elsőként ismertessünk egy friss kiadványt, ugyanakkor sok esetben mi is el szeretnénk róla mondani a véleményünket. Nektek talán unalmas lehet harmadszor, negyedszer is találkozni ugyanannak az albumnak az értékelésével, bár egyesek kifejezetten szeretik, ha több ember véleménye alapján alkothatnak maguknak képet egy lemezről.

Bennem az a kérdés merült fel a minap, hogy van-e értelme megírni a magunk Fear Factory, At the Gates, Darkthrone stb. ismertetőjét, ha ezt a Shock!, a Rockstation vagy bármelyik másik webzine megtette már előttünk. Valószínűleg nincsenek sokan, de azokra is gondolnunk kell, akik csak bennünket olvasnak :-), másrészt azoknak is igazat adok, akik szerint egy die hard rajongó valószínűleg minden hozzáférhető kritikát el fog olvasni a kedvenc csapatáról, illetve rendre olyan meghatározó alkotások is születnek, például az idei Gojira vagy Helloween album, amelyekről több, akár egymásnak ellentmondó véleményt is szívesen összevetünk, ami segít abban, hogy valamennyire objektív képet alkossunk az anyagról.

Úgyhogy köszi a biztatást, nem fogjuk vissza magunkat, és egy lemez kapcsán akkor is megosztjuk a véleményünket olvasóinkkal, ha ebben esetleg nem mi lennénk az elsők.

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

9 Comments

 1. Sziasztok!Hozzám legközelebb stílusban a Fémforgács áll,de minden kritikát szívesen olvasok,mert sajnos nincs belőle sok.A tiétek is nagyon jók és élvezetesek.További jó munkát és jó zenéket!?

 2. Nem az a kérdés, hogy hányadjára írtok egy lemezről, hanem, hogy ki ír róla.
  A Rattle esetében van max. 2-3 személy, akinek érdekes és mérvadó lehet a véleménye, de a No Name és Gipsz Jakab írása teljeséggel irreleváns.
  Ugyanez igaz a Facebook-ra kirakott kedvenc lemezek borítójára is: miért lenne bárki számára egy ismeretlen rajongó „kedvenceire”?
  És még valami: szerintem egy ilyen blog feladata leginkább a másod-, harmad-, sokadvonal lemezeinek a bemutatása, kiásása lenne.
  Az új Helloweent úgyis meghallgatja mindenki és eldönti, hogy milyen, mindenféle egyéb vélemények nélkül is, de abban sokat segíthettek (zenekarnak és rajongónak), ha kevésbé ismert vagy új bandákról írtok.
  Itt jegyezném meg, hogy az Alien Weaponryra pl. Coly írásának köszönhetően figyeltem fel.

 3. Bocs, ez a mondat félre ment:
  Ugyanez igaz a Facebook-ra kirakott kedvenc lemezek borítójára is: miért lennének bárki számára érdekesek egy ismeretlen rajongó/kolléga kedvencei?

 4. Szerintem jó dolog, ha az ismertebb zenekarok új lemezeiről is friss kritika jelenik meg.
  Persze az oldal eredeti koncepciója mellett, hogy a kevésbé ismert, vagy ismert de magyarul kevés ismertetőt kapott lemezek bemutatását megtartva. Én speciel pont a Manowar és Judas Priest lemezkritikák (a régi lemezeik) révén ismertem meg az oldalt a googlen keresztül, hogy beütöttem a lemezcímet, és magyar csak a rattle.hu-n volt róla kritika.

 5. Nézegetek más oldalakat is de ez a legjobb, legérdekesebb, mindenféléről írtok és sokféle téma van, sok lemezismertető.Így jó ahogy van.

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*