Bodom After Midnight: Paint the Sky with Blood (2021)

Valamivel kevesebb, mint négy hónappal Alexi Laiho halála után, idén áprilisban hozta ki a Bodom After Midnight három számot tartalmazó EP-jét az osztrák Napalm Records. A roppant tehetséges finn muzsikus még 2019 őszén döntött népszerű, melodikus death metal stílusban nyomuló zenekara, a Children of Bodom feloszlatása mellett. Utolsó koncertjüket még azon év december 15-én adták Helsinkiben. Alexi, valamint Daniel Freyberg (aki 2016 óta volt a COB másik gitárosa) 2020 márciusában úgy gondolták, ideje ismét visszakerülniük a fémzenei vérkeringésbe. A korábbi, Bodom-beli társak nem tartottak velük: a basszer Henkka és az ütős hangszereket püfölő Jaska új banda után nézett, míg a billentyűs Janne a már 20 éve párhuzamosan működő Warmen projektjére koncentrált. Mivel különböző jogi problémák miatt egykori társaik engedélye nélkül a két gitáros nem használhatta a jól bejáratott régi nevet, létrejött az így is beszédes Bodom After Midnight együttes.

Szomorú, de Alexi 2020. december 29-én bekövetkezett tragikus halálát egykori felesége és zenésztársa, Kimberly Goss szerint elsősorban a zenész alkoholizmusa által fokozatosan előidézett máj- és hasnyálmirigy-kötőszövet károsodása okozta. Az új formáció tehát hiába indult ígéretesen, műhelyükben csupán két új dal és egy Dissection-feldolgozás készült el, illetőleg a Paint the Sky with Blood nótához forgatott videó. Tavaly októberben, Finnországban tartották első koncertjüket, ahol még kizárólag COB számokat játszottak. A posztumusz EP-n Alexi és Daniel társa Mitja Toivonen basszusgitáros, valamint Waltteri Väyrynen dobos voltak.

Lássuk, mit is hagyott ránk a vokalista/gitáros/zeneszerző/szövegíró Laiho, aki mindössze 41 évet élt!

Két friss szerzeményből és egy coverből nem feltétlenül könnyű egy „mi lett volna, ha komplett lemezt írnak?” következtetést levonni, viszont úgy érzem, jó úton jártak a srácok. Az utóbbi COB albumok számomra már nem sikerültek túl izgalmasra, így a vérfrissítés nem is ártott. Az egykori, sikeres banda első három, általam zseniálisnak tartott dalgyűjteményének folytatásaként tekintek erre a mindössze 15 percre. A címadó, egyben nyitó tétel azonnal a legszebb Bodom pillanatokat idézi meg: dallamos, lendületes, sőt helyenként szélvészgyors témák, fülbemászó refrén alkotják. Alexi továbbra sem lett hangszálakrobata, viszont jó érzékkel üvölti el mondanivalóját. Gitártudása újfent megkérdőjelezhetetlen, nem véletlenül választották évről évre több fórumon is a legjobb húrnyűvők közé. Daniel és a ritmusszekció méltó társa a zenekarvezetőnek, sikerült rövid idő alatt egymásra hangolódniuk. Vendégzenészként van ugyan feltüntetve, viszont rengeteget tesz hozzá az összképhez Vili Itäpelto billentyűs. Az ő hangulatos futamai, színezései teremtik meg a hamisítatlan, korai Children of Bodom atmoszférát.

Alexi Laiho (1979-2020)

A másodikként felcsendülő Payback’s a Bitch sem gyengébb az első nótánál. A gitárhősöket megidéző, neoklasszikus ízeket is felvonultató virgák mindig is jellemzőek voltak Alexi Laiho egyedi stílusára, amelyet a death metal köntösébe bújtatott. Vili szintis témái pont olyan virtuózak, mint amit a főnök nyújt a hathúroson. Zárásképpen a mára már kult státuszba került svéd Dissection Where Dead Angels Lie alkotásának Alexi általi újragondolását hallhatjuk. Azt kell, hogy mondjam, így érdemes hozzányúlni egy alapvetően is zseniális szerzeményhez! Pont annyit tesznek hozzá a 25 évvel ezelőtt készült eredetihez, hogy az kellőképpen mai legyen, nem mellesleg pedig Bodom-jellegű hangulatot árasszon. Ha nem tudnám, hogy itt egy Dissection-tételről van szó, simán elhinném, hogy ez egy Bodom After Midnight/Children of Bodom cucc!

Az EP tartalmának ismeretében nyugodt szívvel jelentem ki, hogy egy tökéletes nagylemez készülhetett volna el a finn srácok keze alatt. Olyan, amely az év lemeze címre is pályázhatott volna nálam. Sajnos ezt már sosem tudjuk meg teljes bizonyossággal…

Nyugodj békében, Alexi Laiho!

A szerző: John Quail 54 Articles
Ifjúkora óta a hard rock és a heavy metal műfaj megszállottja, de időnként szívesen hallgat reneszánsz zenét vagy akár templomi gregorián énekeket is. A történelem, ezen belül elsősorban a magyar középkor kedvelője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*