Vorkuta: Wandering Alone in the Forest of Transcendence (EP, 2021)

Azt hiszem, az egykori zalaegerszegi Vorkutát nem kell különösebben bemutatnom, a lényeg, hogy a black metal formáció 12-13 év hallgatás és szünet után újra aktív, igaz, az eredeti felállásból már csak két taggal, Blizzarddal (Pelényi Márton – ének), illetve Inmarral (Berki Bálint – korábban gitár és fő zeneszerző, ma már mindenes). Mellesleg Bálint számára az utóbbi évek inaktív időszaka termelte ki a Holdlajtorja projektet, amelyről nem is olyan rég írtam. Az anyag az egykori Native Pride Productions főnök és aktív hazai underground arc Stauderer Jánoshoz kapcsolódik, és a kétszámos, limitált példányszámú életjel is az ő Metal Ör Die Records-ának gondozásában lát napvilágot, ahogy a korábbi Vorkuta anyagok nagy része, illetve a 2018-as válogatás is, amiről akkoriban értekeztem is a Rattle.hu „hasábjain”. Mivel az EP társkiadvány, így meg kell, hogy említsem a Blizzard személyéhez kapcsolodó Deathlike Noise Productions-t is, amely a Death Nöize tavalyi, Rites, Curses and Spells című albumának hanglemez-kiadásával vált ismerté.

Az a kérdés, hogy mi értelme van egy nemzetközi színteret is érdeklő anyagot kazettán 50 darabra, 7″ lemezen pedig 200 példányra limitálva, kézzel számozva kiadni, több gondolatot is felvet. Leginkább azt, hogy ilyen korlátozott mennyiségben a vírus által nehéz helyzetbe került zeneipar és a kiadók nem vállalják be annak a hatalmas rizikóját, hogy a nyakukon maradjon az anyag… limitálva viszont egy része jó eséllyel már az előrendelés időszakában elkel, a maradék pedig idővel, kis szerencsével elkopik. Nem beszélve arról, hogy az erősen limitált anyagok esetén, aki birtokol belőlük egy példányt, szerencsésnek érezheti magát. Itt jegyzem meg, hogy bár az EP vagy nevezzük bárminek is, rövidke, lehet, hogy érdemes lett volna CD-n is kihozni, mondjuk, a kiskorongos disc verzióval, hiszen az emberek túlnyomó része sem kazettát, sem pedig vinylt nem hallgat, CD-t annál inkább, bár a digitális formátumoké a jövő, tehát lényegében hibát keresek ott, ahol valójában, ha van is, az nem annyira a kiadóké…

A külsőségekért Horváth Márton a felelős, a stúdiómunkákért Bálint Balatonfüreden, a dobokat pedig Budapesten Pándi Balázs „Harrach” követte el. Itt jegyzem meg, hogy a hangzás egész rendben van, azonban a cinek itt-ott elég furára sikerültek. Nem nagyon zavaró, de azért mégiscsak: ha már egyszer egy ennyire klasszikusnak tekinthető csapat (na jó, nem egy Tormentor vagy Fantom, esetleg Angel Reaper) visszatér, akkor illett volna minden hibától mentesen tenni ezt! Ettől függetlenül ne legyünk rosszmájúak, a lényeg, hogy az EP elkészült és nagy nehezen ki is lett adva!

A lovecrafti világot megidéző koncepcióra épülő, mindössze két nótából álló anyagot az ambient Wandering Alone in the Forest of Transcendence kezdi meg, ahol többnyire komor és nyomasztó dallamokat, zörejeket és zajokat kapunk – ami korábban sem volt szokatlan a Vorkuta háza táján, így ez gyakorlatilag csak követi az előzményeket.

Ezt folytatja a másik oldalról támadva az Incarnations Turned to Charred Flesh, amiben már van gitár, a háttérben billentyűk, károgás és minden, amitől a Vorkuta Vorkuta volt és maradt. Lényegében azt a vonalat próbálják továbbvinni, ami az Into the Chasms of Lunacy világa volt, s bár megidézik az említett nagylemez szellemét, szinte nyoma sincs a Fleurety és az In the Woods… féle fertőzéseknek, inkább a Satyricon lassabb és középtempósabb dolgai kerülnek elő. A nóta szépen fel van építve, de iszonyat sokat nem ad – vagy csak én vártam sokkal többet egy ennyire a hazai legendák halmazába emelt csapattól. A belefektetett munka eltagadhatatlan, nem egy fércmű – igenis van benne energia, megfelelési kényszer és nem egy összecsapott valami, azonban mégsem az, amit sokan várnának tőle!

Csalódni persze nem fogunk, csupán vegyes érzelmekkel pörgetjük le a két dalt és marad bennünk valamiféle megmagyarázhatatlan hiányérzet. Mindent összevetve, örüljünk, mert a Metal Ör Die anyagai igényesek (és mire a kritika online lesz, már rég meg is jelent), a hangzás rendben, a két dal pedig azzal a reménnyel kecsegtet, hogy a Vorkuta, ha minden jól megy, újra aktív lesz (erre van is egy split előjegyzés, ami valamikor idén jön ki). Szóval nincs más hátra, mint előre…

Metal ör Die:
https://www.facebook.com/metalordierec/
https://nativeprideprod.gportal.hu

Deathlike Noise Productions:
https://deathlikenoiseproductions.blogspot.com
https://www.facebook.com/deathlikenoiseproductions

Vorkuta:
https://vorkuta.bandcamp.com
https://www.facebook.com/vorkutablackmetal

1. Wandering Alone in the Forest of Transcendence
2. Incarnations Turned to Charred Flesh

A szerző: haragSICK 73 Articles
A NUskull és a Fémforgács web'zine-ek egykori szerkesztője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*