Unforeseen: Starless Black (2018)

A fővárosi, illetve pécsi csapat esetében – nehéz eldönteni, honnan és miként is tekintsünk a brigádra, ugyanis alakulásának dátuma és a tagság egy részének a kiléte is talány, így hagyatkozzunk a kézenfekvő tényekre, miszerint – a 2018-as, elméletileg csak szerzőiben, digitálisan megjelent Charlatan EP tekinthető a kezdeteknek, amit még abban az évben a Starless Black debüt követett, amit a metal.hu dobott piacra digi-pack-en és digitálisan.

A New Friend Request, a Skru, a Dirty Dawn és a Gamma Baby tagjaiból verbuvált csapat az agyasabb progresszív metal vonalán halad. A felvételekért Csobánczi Péter a felelős a TrashHill Stúdióból, a dobfelvételeket Nagy Dávid vezényelte le, a titokzatos mélytengeri utazásban vendég vokálosként Molnár Bálint (Insane, Sosevolt) segített be, így a Derelict című dalban kapunk némi pluszt, de lényegében ez a nóta sem tér el a nagy összképtől. Az impozáns külsőségekért Szakonyi Balázst illeti köszönet – vagyis a külcsín és a hangzás is nagyon rendben van, lássuk, mit is rejt a korong a maga közel 42 percével!

Mint azt már fentebb említettem, agyas progresszív metal zenét kapunk, ami nagyon színes, tele van remek ötletekkel, és nem az az öncélú gitár-maszturbáció, mint amivel a stílus némely jeles képviselője magát mutogatni igyekszik. Megvan a tudás és a remek alapelgondolás, bár a zenéből nem jön át az, ami a lemez koncepciójának a gerincét jelenti – csak a külsőségek és a szövegek hívnak egy óceán alatti mély és sötét birodalomba, amely tele van titkokkal és még fel nem fedezett történetekkel.

A vokálokban van agresszió, nem végig kapunk dallamos, lágy témákat, néhol eszembe jutott róluk a Rob Zombie vagy a Stone Sour, máshol – némi sarkítással – a Mastodon vagy a Gojira. A szaggató matekos témákat szólókkal teli, elszállós beteljesülések váltják – modern és iszonyatosan színes kavalkád ez, ami nem csak tudást, de rengeteg egyedi megoldást is felsorakoztat. Nem is értem, hogy egy ennyire jó anyag után miért honol az Unforeseen háza táján ekkora csend… Évek óta semmit se hallani róluk, holott egy ilyen anyaggal nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi közönséget is meg tudták-tudják-tudnák célozni. Sőt, továbbmegyek, elsősorban nekik készült az anyag, hiszen itthon a progresszív metalnak nincs olyan nagy keletje, főleg nem az olyan modern és kortárs képződménynek, mint amit a Starless Black magában foglal.

A csapat annyira termékeny volt, hogy az EP-ről egyetlen dal sem került fel a nagylemezre. Néhol akad egy-egy rövidebb, thrash-es tekerés, a matekos szaggatásokba olykor modern nu metal- és metalcore-elemek vegyülnek, és párhuzamként nem nagyon tudok olyan nagy neveket említeni, mint a Dream Theater vagy a Queensrÿche, azonban a Fates Warning vagy a Rush valahol a víz legmélyén ott fújja az oxigén habjait a sötétségből… Egyedül talán az instrumentális, akusztikus bontásokkal teli, álomszép Aeterna lóg ki a sorból; bámulatosan jó dallamokkal játszadoznak itt el, egy igazán magával ragadó, rövidke tétel.

Amit én hiányoltam a dalokból, azok a billentyűk. Sokkal varázslatosabbá és a lemez koncepciójához jobban passzolóvá lehetett volna tenni a szerzeményeket. Az album zenei értékéből semmit nem von le az, hogy nem hallunk hullámokat vagy a merülés bugyborékoló hangjait, de itt-ott mindenképpen érdemes lett volna alkalmazni. Összességében egy remek anyag, egyszerre magával ragadó, izmos és gyengéd, haragos és lágy, mély és a felszíntől oly’ messze eső, merülő!

Mivel egy hároméves lemezről beszélünk, nem pontozom, de ha kellene, akkor valahol a jó és a kiváló között végezne.

Megjelent CD-n és digitálisan.

metal.hu
https://metal.hu

Unforeseen
https://unforeseenofficial.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/unforeseenofficial/

1. Hollow Heart (5:45)
3. Starless Black (6:04)
4. Ego (5:30)
5. Derelict (6:28)
6. Glaciers (3:26)
7. Aeterna (2:10)
8. Parapsycho (6:19)

A szerző: haragSICK 73 Articles
A NUskull és a Fémforgács web'zine-ek egykori szerkesztője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*