Rivers Ablaze: Blood Canvas (2020)

A Rivers Ablaze egy új fővárosi project, amely esélyesen az idei év egyik meglepetése lesz a maga fura és nemzetközi hátterével. A 2019-ben alakult formáció lényegében Kertész Márton, a Special Providence gitárosa, illetve Nagy Andris, a Sear Bliss frontemberének és az Arkhe varázslójának közös kooperációja. Márton a zene nagy részéért felelős, míg Andris az énekért. A lemez fura koncepciójához vendégként a Cradle of Filth brigádból ismert Marek Ashok Šmerda tett hozzá, de van még nekünk egy Cséry Zoltánunk (ex-Special Providence) és egy Knapp Oszkárunk (Grizzly, Wrong Side) is, no meg a Blood Canvas…

A kiadásban a metal.hu volt az illetékes, akiknek sikerült egy igényes digi-packet összehozniuk, amelynek külsőségei és színvilága a szürrealizmus megteremtőjét, Hieronymus Boscht juttatta eszembe, ám annak alapját valójában László Saly Németh festménye képezi, amit Sütő András pattintott egybe, míg maga a fedő leginkább a görög színdarabok Pokol és haldoklás közötti mindenségét reprezentálná. A dobok megírását Buda Béla (Bloody Roots, Strength of Will, The Southern Oracle, The Hellfreaks) felügyelte, a felvételek pedig Csobánczi Péter keze alatt a TrashHill stúdióban készültek 2020-ban. A hangzást nem érheti kritika, az utolsó hang is a helyén van!

Az anyag zeneileg a progresszív és a post-black metal között mozog, tele kísérleti és mondhatni, avantgárd megoldásokkal (olyannyira, hogy néhol a Strapping Young Lad, illetve Devin Townsend neve ugrott be róla), bonyolult citerázó és tremoló témákkal és gyors, thrash-esen zakatoló és tört részekkel, amelyek néhol egész indusztriális érzést keltenek. A korai Covenant (The Kovenant), illetve az Arcturus világa elevenedik meg, s bár a Blood Canvas tele van virtuóz szólófutamokkal, a háttérben mozgó billentyűk egyértelműen a két említett csapat hatásai körül forognak. Nagy András hangja többnyire károgás, néhol hörgés, itt-ott pedig dallamosba vált át. Bár a zene maximálisan komplex és megkomponált, mégis erősen eklektikus, sokrétű képződmény, amely rengeteg rejtett értéket hordoz magában, és az eddigi legjobb hazai black metal kreatúra. Mindenképpen egy erős paradoxont hordoz magában hiszen egyszerre dallamos és monumentális mégis gyors, durva és sebes folyású áradat, amely, mint egy árvíz, elnyel és letarol mindent.

Bár a kontinenst sújtó járványhelyzetre virológusaink és politikusaink felemás megoldásokkal reagálnak, és jelenleg elég tehetetlennek tűnnek, és a koncertek, fesztiválok és egyéb élő zenei összeröffenések idén is vérszegényen stagnálnak, ettől még a stúdiókban a zenészek egy része dolgozik és alkot. A Rivers Ablaze amúgy sem az a formáció, amely, ha minden rendben volna is, színpadra állna, ugyanis ezt így élőben, ahogy a lemezen halljuk, ha nem is lehetetlen, de feltételezhetően nehéz lenne maradéktalanul megvalósítani! Az idei év legjobb black metal képződménye, amely szerteágazó megfoghatatlanságával a nemzetközi színtéren is komoly eredményeket érhet el!

metal.hu:
https://metal.hu

Rivers Ablaze:
https://riversablaze.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/riversablaze/

1. Rebirth (5:25)
2. Genuine Delusion (6:13)
3. A Dream Turned Black (5:03)
4. Into Deepest Depth (5:21)
5. The Infinite Corridor (4:11)
6. An Altered Vision (6:12)
7. Spiraling Descent (4:23)
8. Crystal Tower (5:39)
9. The Bleeding Ghost (5:54)

A szerző: haragSICK 73 Articles
A NUskull és a Fémforgács web'zine-ek egykori szerkesztője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*