Helloween: Skyfall (2021)

Idén, 2021 nyarán jelenik meg az új Helloween album, amelyről már most is meghallgatható a lemezt záró és egyben leghosszabb, epikus dal, a Skyfall, amit nem más, mint a legendás Kai Hansen, a Helloween és a Gamma Ray alapítója írt. Így nem csoda, ha a szerzemény a Keeper… korszak és a Gamma Ray zenei világának legjobb recept szerint megírt keveréke. Olyan, amire az ősrajongók évtizedek óta várnak. Ezt erősíti az is, hogy a dalban Deris mellett Kiske is énekel, Kai pedig a gitárhúrokat tépi.

Tépi? Dehogy tépi, igazi virtuózként játszik rajtuk. Kiske pedig csodálatosan énekel. Igazi időutazás. Én szeretem a Pink Bubbles Go Ape lemezt, de ha annak idején ilyen komolyságú számokat tartalmazó lemez jelent volna meg a helyett, akkor a zenekar karrierje is teljesen más pályán folytatódhatott volna (bár akkor se a The Dark Ride, se a 7 Sinners, se a Better than Raw, se a The Time of the Oath lemez és a Gambling with the Devil sem születhetett volna meg).

De milyen maga a Skyfall? A teaserből nem derül ki, mert az túl rövid hozzá, de egy igazi epikus mű.

Epikus műveket pedig a Tökfejek mindig is zseniálisakat tudtak írni: Halloween, Keeper…, Mankind, Mission Motherland, Dark Ride, Occassia Avenue, King for a 1000 Years, Nabatea.

A dal első fele klasszikus Helloween-es power/speed metal, ahol újra hallhatjuk Kiske legendás hangját. A középtájékon lelassul, és Hansen mester ellát bennünket hangulatos, elmélkedős és virga szólókkal egyaránt, plusz narrátoros résszel is, majd ismét gyors részek következnek, hogy a végén újra belassulva, majd egy himnikus, nagyívű kórussal zárják le a számot (és az egész lemezt, mivel ez lesz az új albumon az utolsó dal). De a hangszeres játékban Grosskopf is odateszi magát basszusgitáron és Dani Löble is a dobokon. Elsőre szokatlan, hogy többen énekelnek benne, de második hallgatásra ez már teljesen természetesnek hangzik (hiszen mindhárom vokalista a Helloween énekese, csak különböző korszakokban és lemezeken).

Igazi örömzene ez, ahol érződik, hogy a zenészek élvezetből, szívből, lélekből játszanak. Azt nem tudom megmondani, hogy a lemez többi száma is ilyen jó lesz-e vagy sem. De ha nem, ezért az egy számért már akkor is megérte ennyi évtizedet várni.

Végezetül pedig ejtsünk szót az új lemezborítóról is, ami visszautal és tiszteleg a régi Helloween-albumok előtt. Ott van rajta a Walls of Jericho trombitája, a Keeper-lemezek hét kulcsa, a Keeper… 1 és a Time… lemezeken látható, hét kulcsot őrző misztikus alak, a Master… album csillagai a kulcsok őrében, továbbá a Time… lemezre utaló óra. A Keeper… 2 lemez kulcsért kinyúló keze is helyet kapott a képen, de a teljes démon/Sátán alakkal. A trombitát megfújó Gábriel arkangyal pedig egy gyűrűt visel az ujján, ami szintén a Master… album gyűrűire utal. Hogy ez csupán művészi fogás vagy magát a lemezt is ez jellemzi majd zeneileg, azt most még nem tudom. De remélem, hogy az utóbbi. 🙂

A lemezborítót az az Eliran Kantor festette, aki korábban már a Testamentnek, a My Dying Bride-nak, a Soulfly-nak, a Heaven Shall Burn-nek, a Sodomnak, a Tristaniának, a Havoknak, az Iced Earth-nek, a Crowbarnak, a Kataklysm-nek és más thrash, death, black, gothic, doom és extrém metal bandáknak is készített hasonló műveket, illetve már dolgozott együtt Hansennel a XXX – Three Decades in Metal lemez borítóján.

A lemez számcímei a következők lesznek:

01 – Out for the Glory
02 – Fear of the Fallen
03 – Best Time
04 – Mass Pollution
05 – Angels
06 – Rise Without Chains
07 – Indestructible
08 – Robot King
09 – Cyanide
10 – Down in the Dumps
11 – Orbit
12 – Skyfall

About Fehérfarkas 9 Articles
Már a gimiben is írt verseket és zenekritikákat egy igazi underground, amatőr vidéki újságba. Zeneileg mindenevő: a metal a kedvence, de komolyzenétől a fémzenén át az elektronikus zenéig mindenre nyitott, ha az minőségi muzsika.

2 Comments

 1. Korábban egy szám már megjelent, ahol a Helloween mind a 3 énekes énekel (Kiske, Hansen, Deris) és Kai Hansen gitározik is rajta (az a gitárszolórész a közepén a hőskorszakot hozza vissza): Pumkins United
  https://www.youtube.com/watch?v=yh8zPuB03_c&list=PLjSI8RIYQ1T4WbKfrusZmG4WKBWKTvX10

  És a United Alive turnén és a Wacken fesztiválon élőben is előadták:
  https://www.youtube.com/watch?v=Mat2YhaceaA

  A szövege visszautalás a zenekar korábbi lemezeire és számaira:

  2:00 – Halloween (Keeper Of the Seven Keys Part 1)
  2:07 – Dr. Stein (Keeper Of the Seven Keys Part 2)
  2:12 – We Burn (The Time of the Oath)
  2:42 – Ride the Sky (Walls of Jericho)
  2:44 – Eagle Fly Free (Keeper Of the Seven Keys Part 2)
  2:46 – Wake Up The Mountain (The Time of the Oath)
  2:50 – Walls of Jericho (Walls of Jericho)
  4:30 – Save Us (Keeper Of the Seven Keys Part 2)
  5:03 – Unisonic

  “Beware, beware
  Something’s in the air
  The Halloween monsters arise
  The pieces brought back from the book of the dead
  By Doctor Stein brought back to life

  Oh my god, we burn
  The point of no return
  To pleasure point excited
  The fire is ignited

  Here we are, here we go
  Shout it out, let them know
  We’re a light in the dark
  Pumpkins united we are
  And we’re riding the sky like the eagle
  We wake up the mountain afar
  We’re blasting the walls down in Jericho
  Pumpkins united we are
  Pumpkins united”

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*