Helloween: Skyfall (2021)

Idén, 2021 nyarán jelenik meg az új Helloween album, amelyről már most is meghallgatható a lemezt záró és egyben leghosszabb, epikus dal, a Skyfall, amit nem más, mint a legendás Kai Hansen, a Helloween és a Gamma Ray alapítója írt. Így nem csoda, ha a szerzemény a Keeper… korszak és a Gamma Ray zenei világának legjobb recept szerint megírt keveréke. Olyan, amire az ősrajongók évtizedek óta várnak. Ezt erősíti az is, hogy a dalban Deris mellett Kiske is énekel, Kai pedig a gitárhúrokat tépi.

Tépi? Dehogy tépi, igazi virtuózként játszik rajtuk. Kiske pedig csodálatosan énekel. Igazi időutazás. Én szeretem a Pink Bubbles Go Ape lemezt, de ha annak idején ilyen komolyságú számokat tartalmazó lemez jelent volna meg a helyett, akkor a zenekar karrierje is teljesen más pályán folytatódhatott volna (bár akkor se a The Dark Ride, se a 7 Sinners, se a Better than Raw, se a The Time of the Oath lemez és a Gambling with the Devil sem születhetett volna meg).

De milyen maga a Skyfall? A teaserből nem derül ki, mert az túl rövid hozzá, de egy igazi epikus mű.

Epikus műveket pedig a Tökfejek mindig is zseniálisakat tudtak írni: Halloween, Keeper…, Mankind, Mission Motherland, Dark Ride, Occassia Avenue, King for a 1000 Years, Nabatea.

A dal első fele klasszikus Helloween-es power/speed metal, ahol újra hallhatjuk Kiske legendás hangját. A középtájékon lelassul, és Hansen mester ellát bennünket hangulatos, elmélkedős és virga szólókkal egyaránt, plusz narrátoros résszel is, majd ismét gyors részek következnek, hogy a végén újra belassulva, majd egy himnikus, nagyívű kórussal zárják le a számot (és az egész lemezt, mivel ez lesz az új albumon az utolsó dal). De a hangszeres játékban Grosskopf is odateszi magát basszusgitáron és Dani Löble is a dobokon. Elsőre szokatlan, hogy többen énekelnek benne, de második hallgatásra ez már teljesen természetesnek hangzik (hiszen mindhárom vokalista a Helloween énekese, csak különböző korszakokban és lemezeken).

Igazi örömzene ez, ahol érződik, hogy a zenészek élvezetből, szívből, lélekből játszanak. Azt nem tudom megmondani, hogy a lemez többi száma is ilyen jó lesz-e vagy sem. De ha nem, ezért az egy számért már akkor is megérte ennyi évtizedet várni.

Végezetül pedig ejtsünk szót az új lemezborítóról is, ami visszautal és tiszteleg a régi Helloween-albumok előtt. Ott van rajta a Walls of Jericho trombitája, a Keeper-lemezek hét kulcsa, a Keeper… 1 és a Time… lemezeken látható, hét kulcsot őrző misztikus alak, a Master… album csillagai a kulcsok őrében, továbbá a Time… lemezre utaló óra. A Keeper… 2 lemez kulcsért kinyúló keze is helyet kapott a képen, de a teljes démon/Sátán alakkal. A trombitát megfújó Gábriel arkangyal pedig egy gyűrűt visel az ujján, ami szintén a Master… album gyűrűire utal. Hogy ez csupán művészi fogás vagy magát a lemezt is ez jellemzi majd zeneileg, azt most még nem tudom. De remélem, hogy az utóbbi. 🙂

A lemezborítót az az Eliran Kantor festette, aki korábban már a Testamentnek, a My Dying Bride-nak, a Soulfly-nak, a Heaven Shall Burn-nek, a Sodomnak, a Tristaniának, a Havoknak, az Iced Earth-nek, a Crowbarnak, a Kataklysm-nek és más thrash, death, black, gothic, doom és extrém metal bandáknak is készített hasonló műveket, illetve már dolgozott együtt Hansennel a XXX – Three Decades in Metal lemez borítóján.

A lemez számcímei a következők lesznek:

01 – Out for the Glory
02 – Fear of the Fallen
03 – Best Time
04 – Mass Pollution
05 – Angels
06 – Rise Without Chains
07 – Indestructible
08 – Robot King
09 – Cyanide
10 – Down in the Dumps
11 – Orbit
12 – Skyfall

A szerző: Fehérfarkas 38 Articles
Már a gimiben is írt verseket és zenekritikákat egy igazi underground, amatőr vidéki újságba. Zeneileg mindenevő: a metal a kedvence, de komolyzenétől a fémzenén át az elektronikus zenéig mindenre nyitott, ha az minőségi muzsika.

5 Comments

 1. Korábban egy szám már megjelent, ahol a Helloween mind a 3 énekes énekel (Kiske, Hansen, Deris) és Kai Hansen gitározik is rajta (az a gitárszolórész a közepén a hőskorszakot hozza vissza): Pumkins United
  https://www.youtube.com/watch?v=yh8zPuB03_c&list=PLjSI8RIYQ1T4WbKfrusZmG4WKBWKTvX10

  És a United Alive turnén és a Wacken fesztiválon élőben is előadták:
  https://www.youtube.com/watch?v=Mat2YhaceaA

  A szövege visszautalás a zenekar korábbi lemezeire és számaira:

  2:00 – Halloween (Keeper Of the Seven Keys Part 1)
  2:07 – Dr. Stein (Keeper Of the Seven Keys Part 2)
  2:12 – We Burn (The Time of the Oath)
  2:42 – Ride the Sky (Walls of Jericho)
  2:44 – Eagle Fly Free (Keeper Of the Seven Keys Part 2)
  2:46 – Wake Up The Mountain (The Time of the Oath)
  2:50 – Walls of Jericho (Walls of Jericho)
  4:30 – Save Us (Keeper Of the Seven Keys Part 2)
  5:03 – Unisonic

  „Beware, beware
  Something’s in the air
  The Halloween monsters arise
  The pieces brought back from the book of the dead
  By Doctor Stein brought back to life

  Oh my god, we burn
  The point of no return
  To pleasure point excited
  The fire is ignited

  Here we are, here we go
  Shout it out, let them know
  We’re a light in the dark
  Pumpkins united we are
  And we’re riding the sky like the eagle
  We wake up the mountain afar
  We’re blasting the walls down in Jericho
  Pumpkins united we are
  Pumpkins united”

 2. Itt az új kislemez aúj Helloween nagylemezhez a Fear of the Fallen:
  https://www.youtube.com/watch?v=P95N5j2i2yw

  Valaki az egyik jutyúbos kommentben azt írta, hogy olyan, mintha Keepert a Master lemezzel kevernék. És tökéletesen igaza van. És ez a jó értelemben, mert aki írta, annak a Master a nagy kedvence.
  A számban a lelassulós és gyors részek váltakoznak, de megszakítás helyett folyamatos átmenettel.
  Deris érzelmekben gazdagabb hangja a lassabb részeknél nagyon ütős, hogy a refrének gyors Speed Metaljában Kiske operás magasai egy teljesen más dimenzióba vigyék a hallgatót. Ennél a számnál érezni, hogy Kiske mennyire a Helloween része, és nélküle nincs igazi Helloween. De ez ugyanakkor Derisre is igaz.
  A 2 énekesre együtt van szüksgé, mert mindkettőnek más a hangadottsága is tökéletesen kiegészítik egymást.

  Deris írta a számot, és egy interjúban mondta, hogy mennyire élvezte, hogy nemcsak a saját, hanem Kiske hangjára is írnia kellett. Főleg, hogy annak idején fiatalabb korában ő is nagy Kiske rajongó volt. Így nemcsak külön kihívás volt számára, hanem megtiszteltetés is.
  És ez érződik az egész számből, hogy ez örömzene mindenféle erőtetés és erőlködés nélkül, ez tényleg belőlük jön.

  És akkor a gitárokat se felejtsük el, mert olyan gitárszólót kapunk, ami nemcsak végre jó hosszú és léggitározásra késztet, hanem Hansen mester a régi klasszikus Gamma Ray korszakot idézi fel, mintha az 1. vagy a 3. GR lemezről maradt volna le.

  Miért a Master a Deris korszakból és nem másik lemez? Mert ez a szám nem akar keménykedni, nem akarja brutális staccato riffekkel ledönteni a hallgató fejét, hanem a Keeper korszakot kiválóan keresztezi a Master heavy metalosabb, visszafogottabb, de mégis szerethető és aranyos hangulatával.
  Egy kicsit ahhoz hasonlítanám mintha a Where the Raing Grows és a Still We Go számokban Hansen is gitározna és Kiske is énekelne. Persze ez a 2 szám így is zseniális és nem véletlenül váltak a Deris korszak klasszikusaivá, de _Hansennel és Kiskével kiegészülve… na, akkor megkapjuk a Fear of the Fallent.

  Akinek még az Avantasia Reach ot for the Light c. száma is eszébe jut az sem véletlen. Ugyanez a stílus, és abban is énekelt Kiske. És, habár nem ebben a számban, de a Metal Opera 1-2 lemez más számaiban pedig Hansen és Grosskopf is játszottak (vagyis a klasszikus Helloween felállásból 3-an). Sokáig az Avantasia: Metal Operája volt számomra a Keeper 3 a Helloween: Master of the Rings és a Time of the Oath, meg a Gamma Ray: Heading for Tomorrow lemezeivel versengve.

 3. Megjelent a Helloweentől eredetileg a Rock Hard újság mellékleteként az
  United Forces EP, de a netről több helyről is letölthető.

  5 számot tartalmaz: 3 stúdiófelvételt, amelyeken Deris, Kiske és Hansen közösen énekelnek:
  Az új lemezről a Fear of the Fallen, szintén az új lemezről a Skyfall röviditett videóklip változata (a nagylemezen a teljes változat fog szerepelni) és a leges legelső daluk, amit a 3 énekes közösen ad elő: a Pumpkins United. Így a 2. és a 3. szám csak itt szerepel stúdióváltozatban, mert a nagylemezen nem fognak szerepelni.
  Ezek mellett 2 koncertfelvételt a Pumpkins United World Tour madridi koncertjéről: a lírai Forever and One-t (a Deris korszak egyik legnépszerűbb lírai száma) és a Walls of Jericho albumről a How Many Tears-t, amin mind a 3 énekes énekel.

  Akármilyen is lesz az új nagylemezük, de ezen az EP-n csupa jó számok vannak. Igazi Helloween rajongóknak csalódás kizárva.

 4. Már csak 2 hét és itt az új Helloween nagylemez. 6 év kihagyás után. Ráadásul 3 énekessel és 3 gitárossal. És, ha ez nem elég, akkor a mai digitális helyett a 80-as években használt analóg módon vették fel a lemezt és a dobos Dani Löble pedig Ingo bodszerkóját dobolta fel a lemezt.

  A lemezkritikát nagyon dícsérik (a mázlista újságírók és vloggerek, akik promo célból már megkatpták a teljes lemezt):

  https://www.grimmgent.com/helloween-helloween-listening-session-qa/
  https://loudwire.com/helloween-skyfall-reunion-song/
  https://metalwani.com/2021/06/review-helloween-helloween.html
  http://www.loudmag.com.au/album-reviews/helloween-helloween/
  https://www.youtube.com/watch?v=JCVB2qsstc4

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*