Disrupted: Morbid Death (2015)

A svéd Disrupted története 2012-ben kezdődött. Ekkor döntött úgy Mikael Hanni énekes és Thomas Liljekvist gitáros, akik addig egy hardcore bandában nyomták a zajt, hogy durvább irányba indulnak az underground csodálatos birodalmában. Az ifjú punk rocker Mikael, elmondása szerint, tinédzserkorában csak Iron Maident hallgatott, mivel állandóan  részeg volt, és nem nagyon volt kedve cserélgetni a CD-ket a lejátszóban! HEHEHE!! Nyilván van benne némi túlzás, de tény, hogy először a punk hullám kapta el a svéd fiatalembert,  aztán egy szép napon meghallotta az Entombed Left Hand Path albumát, és rögtön megszületett a sírig tartó, vérfertőző szerelem. Ekkor döntöttek úgy gitáros cimborájával, hogy összehoznak egy klasszikus svéd hangzású (HM-2) death metal csapatot, ás rögtön neki is állnak a dalok gyártásának. A tagokat gyorsan összetoborozták: csatlakozott hozzájuk Jerka Sävström basszusgitáros, valamint Jimmy Hurtig dobos és Johan Kvastegärd gitáros, akik előtte mind a ketten egy Mother Of God nevű stoner rock csapatban múlatták az időt, de szintén rajongtak a hagyományos death metalért.

A formáció 2014-ben jelentkezett a Heavy Death című EP-vel, ami egy jó kis bemutatkozás volt, de a 16 perces, hat szerzeményt tartalmazó korong még nem mutatott egy ereje teljében levő csapatot, viszont a rá következő évre megjelent Morbid Death album már igen. A 10 nótát kínáló korong olyan húsforgács-zuhatagot árasztó mészárlást rendez 33 és fél perc hosszúságban, hogy a hallgató a lemez végére érve kétségbeesetten turkál a fiókokban, sebtapaszt és kötszert keresve. Itt, kérem, egy pillanatra sincs megállás: Johan és Thomas úgy hajigálják ki magukból a gyilkosnál gyilkosabb riffeket, mint akik teljesítménybérért melóznak. Folyamatos a láncfűrésszel elkövetett vérontás, és aki szereti az ilyen hangzású death metal cuccokat, az elégedett mosollyal az arcán teremthet szexuális kapcsolatot a hangfalakkal vagy a CD tokjával, kinek hogy esik jobban.

Mikael hangját én személy szerint nagyon bírom. Úgy bömböl és hörög, mint akin forrasztópákával végeznek végbéltükrözést, mégis kiválóan érteni a szövegeket, amelyek többségükben a halál témakörével foglalkoznak. Mikael  két másik csapatban is érdekelt, természetesen mindkettő death metalt nyomat: a Spasmodic nevű bandában gitározik, az Uncanny-ben pedig szintén a torkát köszörüli. Egyébként a Spasmodic játszott néhány évvel ezelőtt Pesten, a Rocktogonban. Jerka és Jimmy tulajdonképpen semmi különlegessel nem járulnak hozzá a dalokhoz, de ez ebben a puritán műfajban az egyik legalapvetőbb dolog. Szinte mindegyik nóta gyors sebességre kapcsolva lengeti a halál kaszáját, néha-néha szúrnak csak be középtempós vagy lassabb témákat, amelyek persze ugyanolyan kegyetlenséggel hámozzák le bőrt és a nyers húst a hallgató csontjairól.

A Morbid Death megjelenését követően eléggé eltűntek a svéd halálangyalok. Én már azt hittem, fel is oszlottak, de aztán 2020-ban jött a hír, hogy már a stúdióban nyomulnak és rögzítik az új szerzeményeket, úgyhogy megnyugodtam. 2020 októberében napvilágot is látott a Pure Death című újabb csapás, amin szintén semmi jele a finomkodásnak, a fiúk továbbra is a láncfűrészes testmasszázsnak hódolnak. Nekem egyelőre a Morbid Death jobban üt, de szerintem még néhány hallgatás és az új album is száz százalékos kedvenccé fog előlépni.

A felállásban is történt némi változás az elmúlt öt évben: Jerka, Jimmy és Johan is lelépett, így a két régi haver magára maradt. Az új album elkészítésébe a Spasmodic-basszer Tommy Haglund és Thomas tesója, Daniel Liljekvist segített be. Utóbbi olyan bandákban veri még a bőröket, mint a Grand Cadaver, az Ikhon, a Mercury Rust vagy a stonert nyomató V.

Amennyire Mikaelt ismerem, biztos vagyok benne, hogy nem adja fel, és ha nem is nagy sűrűséggel, de további Disrupted albumok várhatók. Volt szerencsém interjút készíteni vele, és kijelenthetem, hogy hatalmas szívű és totál fanatikus a srác, akit semmi és senki nem állíthat meg. Addig is itt van az EP és a két album, hogy a vérszomjunkat enyhíthessük, de ha nem ismered a bandát, akkor mindenképpen ezt az anyagot ajánlom, mert ez piszok jó kis mészárlás. Csak ne felejtsd el körbefóliázni a szobát, mielőtt lenyomod a play gombot, mert a tapétáról kínszenvedés lemosni a vért.

A szerző: Size 64 Articles
1985 óta metálkodik! 2016 óta a Tales Of The Morbid Butchers Fanzine stábjának tagja. Versek és dalszövegek fabrikálásával, valamint logók tervezésével is foglalkozik. Főállásban több mint 20 éve boncmesterként dolgozik a kalocsai patológián.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*