Pokolgép: 35. Jubileumi Koncert (2020, DVD/CD)

Aki a Pokolgép esetében nem lát tovább az első négy lemeznél, nyugodtan kattinthat is tovább, aki viszont az utóbbi harminc évben is követte a zenekart, annak érdemes továbbolvasnia. Kukovecz Gábor és a jelenlegi csapat egy régi adósságot törlesztett ezzel az augusztusban megjelent DVD-vel. A kilencvenes évek közepén, a zenekar első aktív korszakának mementójaként ugyan megjelent egy VHS felvétel, Az utolsó merénylet címmel, ami csaknem egy évtizede DVD formátumban is elérhetővé vált, azonban a láncos logó alatt ez idáig nem készült hivatalos DVD kiadvány. A zenekar az eltelt évtizedekben mindhárom énekessel kiadott egy-egy élő anyagot (Koncertlemez, Live, illetve Újratöltve), de a legutóbbi is már tízéves cucc. (Jut eszembe, bár Tóth Attila még csak egy Pokolgép stúdiólemezen szerepelt, mégis több időt töltött a zenekarban, mint Kalapács József.)

A GrundRecords színeiben, 35. Jubileumi Koncert címmel tavaly nyáron megjelent DVD egy 17 dalos program lenyomata, vegyesen szemezgetve a zenekar összes korszakából. A felvételt 2018. június 8-án a Papp László Budapest Sportarénában rögzítették, ahol a Pokolgép főbandaként a komplett hazai metal mezőnyből elsőként léphetett fel. Aki részt vett a rendezvényen, joggal kérdezheti, hogy miért csak a műsor fele került kiadásra, hol van a klasszikus(nak tartott) felállás programja?! Nos, erre a felvetésre magam sem tudom az egzakt választ, de az utóbbi időszak interjúiból az látszik kirajzolódni, hogy továbbra sem felhőtlen a viszony a zenekarvezető és a csapat további négy régi tagja között.

A Kukovecz Gábor, Tóth Attila, Pintér Csaba, Kleineisel Márk és Z. Kiss Zalán alkotta ötös viszont itt van, és műsorukban a múltidézés mellett a zenekar jelene is szerepet kapott. Az Attilával készült lemezről ugyanis a setlist-re került a Ringben, a Ne köss belém és a koncert egyik csúcspontja, a Véssétek fel, sőt az Ady versen alapuló Szeretném, ha szeretnének is. Attila hibátlanul hozza mind a Rudán-, mind a Kalapács- korszak szerzeményeit, legyen szó balladákról (Hol van a szó?, Bon Scott emlékére), ökölrázós döngölésekről (Mennyit érsz?, Így szép az élet) vagy együtténeklős himnuszokról (Adj új erőt, A lázadó).

A két fiatal muzsikus, Zalán és Márk sem volt zavarban a nagyszínpadon, Zalán több dalban önálló szólót is kapott, illetve Pinyővel és Gáborral együtt a vokálokból is kivette a részét. Márk pedig bemutatja, hogyan kell a dobok mögött végigheadbangelni 70 percet. A Szent István-énekben vendégként feltűnik Péter Judit, az Az a szép…-et pedig a csapat helyett szokás szerint a pokolnép énekli. A jelenlegi közönségmentes stream-ek, illetve raktárkoncertek sorában üdítő látvány az Aréna zsúfolásig megtelt küzdőtere.

A koncert mellett bónuszként kapunk egy alapos interjút, amelyet a teljes csapatot megszólaltatva Szénégető Richárd készített. A személyes hangvételű beszélgetésben a háttérinformációk mellett szó esik az aktualitásokról is. Ha a koncert megtekintése után még valakiben kétségek merülnének fel, a beszélgetésből világosan kitűnik, hogy a mai Pokolgép nemcsak tehetséges muzsikusok csapata, hanem egy baráti társaság. További extraként pedig egy fotógaléria is a korongra került. A digipack-tokos DVD-verzióhoz ráadásul – a kiadótól már megszokott formában – egy külön füzet is jár.

A DVD képanyagának munkálatait, magát a vágást a csapat házon belül oldotta meg, Márk a dobok után beült a monitor elé, és egy olyan képanyagot rakott össze, amely szemlesütés nélkül odatehető akár a külföldi kollégák koncertvideói mellé is. A hangot pedig a szolnoki Denevér Hangstúdiónak, azaz Cserfalvi „Töfi” Zoltánnak köszönhetjük.

Ahogy említettem, a DVD-verzió a nyár folyamán jelent meg. A GrundRecords a közönség nyomásának engedve novemberben önálló kiadványként, CD-n is megjelentette a koncert felvételét. A korongra a teljes, majdnem hetvenpercnyi hanganyagot átemelték. A tizenhat oldalas booklet-et pedig teletömték az eseményen készült fotókkal.

A digipack kiadványok egyeduralma idején örömmel konstatáltam, hogy a CD viszont hagyományos műanyag tokba került, nem a sérülékeny, papírból hajtogatott csomagolást kapta, így mehet akár az autóba is. A 35. Jubileumi Koncert cím ugyanakkor megtévesztő is lehet, ugyanis az egészséges nosztalgiafaktor mellett ez a kiadvány számomra sokkal inkább egy ereje teljében lévő zenekar aktuális műsorának lenyomata, mintsem a múlton való merengés. Gáborék tarsolyában – elvileg – már ott lapul a hosszú évek óta ígérgetett, verseket megzenésítő album, sőt talán az új sorlemez is célegyenesbe fordult… A jubileumi kiadványok segítségével addig is emlékeztethetjük magunkat arra, hogy egykor olyan koncertek is voltak, amelyeken közönség is részt vett…

A kiadó jóvoltából a koncert hanganyaga itt érhető el: https://youtu.be/0dgmRThfdqw

Nameless

A szerző: Rattle Inc. 294 Articles
A Metal Attack fanzine-t 1988 őszén indította két egri főiskolás, Benjoe és Coly. A lap a nyolcadik számtól jelent meg Rattle Inc. név alatt. A kiadvány összesen 18 számot élt meg, és 1991 tavaszán szűnt meg. A fanzine - negyedszázados kihagyást követően - online változatban, 2016 decemberében kelt újra életre a Facebook-on, és 2017 januárjában kapott saját felületet.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*