Járványvége

Az elmúlt év történéseit leginkább az új típusú koronavírus járvány (a továbbiakban COVID-19) határozta meg. A lakosságvédelmi korlátozó intézkedések részeként bezártak a szórakozóhelyek, elmaradtak a tömegrendezvények, így a koncertek is – és ez az állapot vélhetően még jó ideig fennmarad. Sokunknak elvonási tüneteink vannak: zenét ugyan továbbra is bármikor hallgathatunk, az élő bulik hangulata viszont nagyon hiányzik.

Mikor lesz vége? Mikor kapjuk vissza a régi életünket? Mikortól mehetünk újra koncertekre? Az optimisták úgy vélik, már a nyáron, mások szerint legkorábban jövőre. Főállású egészségügyi újságíróként napi szinten követem az eseményeket, így a rendelkezésemre álló információk alapján magam is megpróbálok „jóslásokba bocsátkozni”.

A korlátozó intézkedéseket – mint tavaly is láttuk – akkor fogják feloldani, ha a fertőzések száma a minimálisra csökken. Ettől azonban még nem biztos, hogy lesznek fesztiválok, hogy szerveznek koncerteket, hiszen járvány szempontjából 2020 nyara is nyugisabb időszak volt, mégis elmaradt a bulik nagy része. Ugyanígy láthattuk, hogy a pandémia magától nem szűnik meg teljesen: a második hullám az elsőből nőtt ki, és a harmadik, negyedik kapcsán is ugyanez várható. Hacsak…

Hacsak nem érjük el a nyájimmunitást, ami azt jelenti, hogy a lakosság 60-70 százaléka átesik a fertőzésen vagy megkapja a védőoltást, aminek köszönhetően a vírus már nem tud tovább terjedni és szép lassan eltűnik. (Bár az okosok azt mondják, így is időről időre vissza fog térni.)

Rajtunk is múlik

Ezt a folyamatot mi magunk a COVID-19 elleni védőoltás beadatásával gyorsíthatjuk meg. Lehetünk bármennyire vakcinaellenesek, összeesküvés-hívők, bagatellizálhatjuk a járvány komolyságát, össztársadalmilag erre van szükség ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba. Más kérdés, hogy a kormány által meghatározott oltási rend okán jelenleg úgy néz ki, ha szeretnénk, sem kaphatjuk meg meg a vakcinát nyárnál előbb, s a lakosság túlnyomó hányadának beoltása a legjobb esetben is nyár végéig, ősz elejéig történik meg.

Nagyon úgy néz ki, hogy a rendezvényeken való részvételnek, külföldi utazásnak stb. előfeltétele lesz az oltás megléte és igazolása. A társadalmi felelősség, a saját és embertársaim védelme mellett ez a fő szempont, ami miatt igyekszem minél előbb beoltatni magam. Hogy mehessek koncertekre. Amelyeken úgy tűnik, csak olyan emberek vehetnek majd részt, akik védettek a COVID-19 ellen. A prognózisom tehát az, hogy ha csak rajtunk, a vakcináció itthoni alakulásán múlna, legkorábban idén ősszel mehetnénk hazai és külföldi bandák fellépéseire. Addig viszont – sajnos – az összes buli és fesztivál megy a levesbe. Válthatom vissza a még tavaly vásárolt, Kiss-koncertre és a FEZEN-re szóló jegyeimet, és egyelőre fájó szívvel, de búcsút kell intenem a Helloween, a Psychotic Waltz és a Sons of Apollo tagjainak is, akiket májusban biztos nem, legfeljebb egy későbbi időpontban üdvözölhetek majd a színpadon.

De nem csak rajtunk múlik

Az óvatosabb koncertszervezők már nem is őszre, hanem egyenesen 2022-re rakják át a bandák fellépéseit, ugyanis azok megvalósulása – megint csak sajnos – nem csupán a magyarországi járványhelyzet függvénye. A külföldi zenekarok legtöbbször kisebb-nagyobb turnék keretében jutnak el hozzánk. Márpedig a promóterek csak olyan helyszínekre szerveznek koncerteket, amelyek minden szempontból biztonságosak. Így hiába alakulnak jól nálunk a számok, ha a környező országokban vagy Nyugat-Európában még tombol a vírus: a turnék egyszerűen nem indulnak el. Alapvetően persze bízhatunk abban, hogy a vakcináció az egész kontinensen egyforma ütemben halad majd, hiszen az oltóanyagot az Európai Unió szerzi be, és lakosságarányosan osztja szét a tagállamok között. Úgyhogy reménykedjünk…

Cikkemből maximálisan ki akartam hagyni a politikát, pálcát sem törnék az oltást elutasítók felett, pusztán a realitásokat mérlegeltem. Célunk közös – vissza a jövőbe –, ennek azonban feltételei vannak…

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

1 Comment

  1. Hmm… eltartott kisujjal lehet leszarni a mocsok politikát, de ez struccfej a homokban. Ez tipikus beszari kispolgári attitűd. Minden diktátor így kezdi. Hmm.. Coly! ennél tökösebb csákónak gondoltalak. Megöregedtél, nem előnyödre.

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*