Jack/Niyazov: Jack/Niyazov (EP, 2020)

Az 1996-ban alakult, kiskunhalasi Jack a hazai grind közösség egyik ismert csapata, akik gyakorlatilag a kezdetek óta aktívak. Az elején punk zenében utaztak (a Vissza, ki az utcára még egy jó kis kannáspunk-hatásokkal bíró cucc volt, az elméletileg ugyanabból az évből származó Téged akarnak viszont már alaposan bedurvított), majd idővel grind-crust-hardcore elemekkel kiegészülve kaphattuk kézhez a Jack ingerült és zajos tombolását, akik pár nagylemez mellett igazából a splitekben találták meg a jövőt.

Felsorolni is nehéz lenne, hány bandával készítettek közös kiadványt (hazai téren azért megemlíteném a fővárosi Step On It nevét, akik kellő őrülettel vetették bele magukat a powerviolence hard- és grind-habokba – néha elmerültek, máskor bátran úsztak az árral szemben). Ezek a közös szereplések nagyon hasznosak, hiszen egy valag distrónál lehet kapni az anyagot, az adott csapattal való szereplésnek köszönhetően annak országában is megismerik a hazánk-szülötte romboló hadosztályt, a kiadványok mellett pedig a közös mini turnék, koncertek vagy fesztivállehetőségek is borítékolhatók. Tavaly jött ki a második ilyen próbálkozás, az első a Sete Star Sept névre hallgató japán noiscore förmedvénnyel való közösködés, a mostani pedig a szerb Niyazov formációval, akik crust-hardcore-ban gondolkodnak, építenek és rombolnak.

Egyszóval a Jack ügyesen evickél a nemzetközi grind-vizeken is; komoly, nagy fesztiválokon léptek fel, s ha zenéjük rétegzene is, megtalálják az a közönséget, amelyik el akar veszni a zaj áztatta hullámok között.

Ha valaki a Terrorizer- vagy a Napalm Death-féle vonalat várná tőlük, annak csalódást kell okoznom, a kiskunhalasi srácok Levi vezetésével inkább csak érintik ezt a halmazt, punkos alappillérei miatt leginkább az Extreme Noise Terror vagy a Brutal Truth áll hozzájuk a legközelebb.

A csapat szövegeinek túlnyomó része magyarul van, és részben a liberális médiával hozható fedésbe, mégsem demagóg – természetesen kellően antikapitalista töltöttel, a társadalmat sem kímélve a kritikák terén. Akad pár angol nyelvű dal is, de amúgy sem értünk semmit az énekből, így végül is nem oszt és nem szoroz a dolog.

Mint már fentebb említettem, az Extreme Noise Terrorral való zenei közösség a legjellemzőbb, de olyan csapatok hatása is megemlíthető, mint a Doom, a Disrupt, a Discharge, a Dropdead vagy a Disfear. Egyszóval romboló, agresszív és zajos lázadás, rövid, velős dalok, itt-ott egy riff vagy egy minimális ki- vagy leállás, de lényegében ledarálják az agyunk úgy, ahogy van, és nem apró szeletekre metszve, hanem pépes masszát vágva a semmibe hullás közepette…

Amúgy maximális respekt a csapatnak, hogy ennyi ideje aktívak, és dolgozik a gépezet, csattogva és olajosan. Ha a hazai színteret nézzük, akkor például a Human Error feloszlott, a Gyalázatról (a sors fintora, hogy éppen a gyalázatos Toto keverte a Jack anyagát) vagy a Freedom Is Lie-ról sem hallani semmit már jó ideje. És hogy a szélsőjobbról is említsek ilyen jellegű csapatokat, a Gungnir és kezdetekben Szappangyár (Soap Factory) néven alakult, majd Pushing Onwards néven tovább működő formáció mára inaktívvá vált. A Jack viszont halad előre, mint egy tébolyult vaddisznó, és ami még fontosabb, az évek során zeneileg és tudás terén is komoly fejlődés ment végbe nálunk. Ettől függetlenül senki ne számítson komplex muzsikára, őket nem ebből a fából faragták! Ők csak hasítanak, mindegy, hogy mit és mivel…

És ezzel el is érkeztünk a B oldalra. A Niyazov 2004-ben alakult Novi Sad városában, és szerb crust-hardcore vonal egyik meghatározó brigádja. Ennek ellenére nem túl termékenyek, hiszen a splitet leszámítva a nyolcdalos For Your Death, Sign Here ____ albumon kívül semmit nem tudnak felmutatni, azonban koncertek terén nagyon aktív a két énekessel felálló brigád. A nevüket amúgy egy politikustól kölcsönözték; fogalmam sincs, hogy ez véletlen vagy éppen emiatt választották.

A hangzás és a zene is sokkal nyugodtabb, kifinomultabb, de azért senki ne számítson arra, hogy bármelyik dal is előfordul a Slágerrádió portfóliójában, egyszerűen csak nem olyan vaddisznócsörtetés, mint a Jack muzsikája.

A Niyazov zenéje is zajos, tomboló. Szerepet kap benne a gyorsabb, pattogósabb témahasználat, a váltott ének (Jova és Ivan), a hörgés és ordítás-károgás; a néhol dallamos kiállás és beszéd kombó kellően agresszívé és rombolóvá teszi muzsikájukat, ami alapvetően crust-os punk zene, a hardcore keménységével, ami néhol powerviolence-be és grind-ba csap át.

Idehaza talán a fastcore Another Way vagy a veszprémi PFA dolgozik ilyesmi halmazokból. Ha külföldi neveket kellene említeni, akkor elsősorban a Limp Wrist, továbbá a Skitsystem, a Wolfbrigade vagy az Extreme Noise Terror kívánkozik ide. Ügyesek a szerbek, de a világot azért nem váltják meg (ami nagy valószínűséggel amúgy sem szerepelt a terveik között) – amolyan szorgalmas balkáni halálbrigádot tisztelhetünk bennük.

Mellesleg ők sem éppen a legkellemesebb dolgokról ordítoznak, kellően kritikusak a társadalommal és elítélik a birka-mentalitást. A műfajnak egyébként valahol szerencséje is van, hiszen most, hogy a koronavírusra megérkezett a politikusok részéről legjobb megoldásnak aposztrofált vakcina, kifogyhatatlan témát fog jelenteni a d-beat, grind és crust formációk számára.

Az öltönybe bújtatott hiéna egyértelmű utalás hőn szeretett politikusainkra, akik jóízűen falatoznak a vérző, leharcolt-haldokló népből, hogy megtömjék a belük, mögöttük pedig csak korrupció, bűz és veszteség marad.

Nekem a szerb srácok zenéje sokkal jobban bejött, pedig a Jack is aprít rendesen, azonban, mint mindig, a hangzásuk lehetne jobb is. Illetve a kiskunhalasi brigád tipikusan az a formáció, amit élőben kell megnézni, ahol senkit sem zavarnak a sistergő, sípoló gerjedések; két-három doboz sör, és már ki is préseltük magunkból az utóbbi idők felgyülemlett feszültségét, Ádám csépelő ütemei mellett pedig lassan azt sem tudjuk, hogy hol vagy kik is vagyunk…

Megjelent kazettán és 500 példányra limitált 7″-es hanglemezen. Itthon a vatai.levente@gmail.com címen érdemes utána érdeklődni.

Animate Records: http://www.animate-records.com/
Hecatombe Records: http://hecatomberecords.blogspot.com/
Give Praise Records: http://www.givepraiserecords.com/

Jack:
http://jack.punk.hu/
http://jackgrindpunk.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/jackgrindpunk

Niyazov:
https://niyazov.bandcamp.com
http://www.facebook.com/pages/Niyazov/326847970695323

Jack

A1 – Kettévágva
A2 – Szőnyeg alá
A3 – Szabadulószoba
A4 – Bezárva
A5 – G.F.H.

Niyazov

B1 – Hanged Blues Shirt
B2 – Meatrix
B3 – Opium for Masses
B4 – Systemfuck

A szerző: haragSICK 73 Articles
A NUskull és a Fémforgács web'zine-ek egykori szerkesztője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*