Akiktől tavaly vettünk búcsút

A születéskor várható átlagos élettartam Európában és Észak-Amerikában valahol 75 és 82 év között van. Ezt rövidíthetik meg a fertőző és krónikus betegségek, a zenészeknél pedig az erősen önpusztító rock and roll életforma is. Fiatalkori bálványaink közül egyre többen közelednek a „kritikus zónához”, így sajnos törvényszerű, hogy az elkövetkező években sokuktól leszünk kénytelenek búcsút venni. „Tegnap” Lemmy, „ma” Neil Peart (Rush), Ken Hensley és Lee Kerslake (mindketten Uriah Heep), holnap ki tudja…

A klasszikus Uriah Heep-felállás háromötöde a közelmúltban: Ken Hensley, Mick Box és Lee Kerslake

Minden elmúlás szomorú hír, még fájdalmasabb, ha valakit alkotói ereje teljében ragad el a halál. Számunkra, rajongók számára különösen érzékeny veszteség, ha olyan muzsikus távozik, mint például a mindössze 34 esztendős Power Trip-frontember, Riley Gale, akitől valószínűleg még számos remek albumot várhattunk volna. De akár aktívak voltak zeneileg, akár nem, sokuk nevéhez fűződnek meghatározó élmények, emlékezetes muzsikák. Nem sorolom fel valamennyiüket, a teljes veszteséglistát az alábbi oldalon találhatjátok meg:

https://en.wikipedia.org/wiki/2020_in_heavy_metal_music#Deaths

A fent megnevezett három nagyságon (Peart, Hensley, Kerslake) kívül tavaly távozott közülünk Eddie Van Halen, az UFO-basszusgitáros Pete Way, Leslie West, a Mountain énekes-gitárosa, Bob Kulick gitáros (Kiss, Meat Loaf, W.A.S.P. stb.), Frankie Banali, a Quiet Riot dobosa, a komplett Cynic-ritmusszekció, azaz Sean Malone bőgős és Sean Reinert dobos, Reed Mullin, a Corrosion of Confomity ütőse, Jason Rainey, a Sacred Reich gitárosa, Bill Rieflin, a Ministry és számos egyéb csapat dobosa, Donny Hillier, a Trauma frontembere, Shmoulik Avigal, a Picture egykori énekese, illetve Martin Birch, a neves zenei producer is.

Jason Rainey (Sacred Reich) 2010-ben

Hazai veszteségünk Benkő László billentyűs és Mihály Tamás basszusgitáros, akik mindketten az Omega oszlopos tagjai voltak, Tóháty László „Puttony”, a rockerkirály, a HIT zenekar egykori énekese, továbbá Balázs Fecó, a Korál énekes-billentyűse és – egy kicsit távolabbra tekintve – Bergendy István, a hasonló nevű zenekar vezetője, énekes-szaxofonosa.

Puttony, a Rockerkirály

Magyarországnál maradva, de más vizekre evezve, a kenus Wichmann Tamásról, a vízilabdázó Benedek Tiborról, az író Csukás Istvánról, valamint Pécsi Ildikó és Szilágyi István (Lópici Gáspár) színészekről is sajnos már csak múlt időben beszélhetünk. A nemzetközi filmvilágot többek között Kirk Douglas, Max von Sydow, Michel Piccoli, Jiŕi Menzel, Sean Connery és a Monty Python-os Terry Jones elvesztése érintette érzékenyen. A zenei élet olyan nagyságokkal lett szegényebb, mint Ennio Morricone, Little Richard, az elsősorban countryénekes Kenny Rogers vagy a Kraftwerk-alapító Florian Schneider. A sport legendás alakjai közül pedig a kosárlabdázó Kobe Bryant mellett Diego Maradona és Paolo Rossi is itt hagyott bennünket.

Diego Maradona fénykorában

Az élet „igazságtalansága”, hogy a jelenben csupán veszteségeinket konstatálhatjuk, miközben lehet, hogy tavaly született meg a 2040-es, 2050-es évek legnagyszerűbb metalénekese vagy -gitárosa is, ám a bizonyosságra ez utóbbi esetben egy kicsit még várni kell. A fiatalabbak meg fogják élni…

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*