A koncert EP után már készül az új nagylemez

A szimpatikus bajor Grand Massive zenekar 2009 óta mozog színpadokon. Első nagylemezükkel (III) 2016-ban sok rajongót tudtak elérni és hozzá lelkes kritikusokat. Zenéjük eleinte a stoner metal kategóriába volt sorolható, de az idő múlásával stílusuk nehéz és kemény elemekkel egyre inkább a metal felé fejlődött. Így van ez új, 2020-as albumukkal is (4), amelyet nem más, mint Andy Classen (a Holy Moses volt gitárosa) vett fel és kevert. A borítót Thomas Bernhardt (Suicidal Angels) készítette. De elég a háttérinformációkból, inkább olvassátok a zenekar múltjáról, jelenéről és a jövőjéről folytatott beszélgetést az együttes énekesével, Alex Andronikos-szal!

Helló, Alex, kérlek, röviden ismertesd olvasóinkkal a Grand Massive fejlődését! Véleményed szerint melyek voltak a legfontosabb szakaszok, amíg meg nem érkeztetek az itt és most-ba?

Az egész egy projektként indult, amelyben a gitárosunk, Jochen Böllath összefogott néhány zenésszel, akiket a karrierje során megismert, és egy szép, kövér stoner heavy metal EP-t vett fel velük. Ez 2009-ben jelent meg a piacon, és az események utána kezdtek felgyorsulni. Mivel az akkori tagok közötti földrajzi távolság miatt egyre nehezebb volt állandó zenekarként folytatni a munkát, úgy döntöttek, hogy megújítják a felállást. Peter Wiesenbacher (gitár), Raphael Speyerl (dob) és az én segítségemmel a Grand Massive 2013-ban újra beindult. Azóta sokat játszottunk élőben, és kiadtunk néhány lemezt.

Mely zenekarok hatottak rátok a múltban és most?

Mindannyiunknak nagyon választékos és változatos zenei ízlése van, így egy kissé nehéz megmondani, hogy mi hatott ránk. Tudom, hogy Jochen, csakúgy, mint én, Misfits és Danzig cuccokkal foglalkozott, tinédzserként pedig a Death-szel és a Celtic Frost-tal. De vajon befolyásolta-e ez a mostani munkánkat? Amiket mindannyian szeretünk hallgatni, és amelyek valószínűleg befolyásolták a Grand Massive hangzását, az olyan zenekarok, mint a Crowbar, a Type O Negative, a Down, a Metallica, a Life of Agony és az Only Living Witness.

Mely témák fontosak számodra, amelyekből érdemes dalokat készíteni? Politizáló zenekar vagytok?

Lehet, hogy nem mi vagyunk a legpolitikusabb zenekar, de azok a témák, amelyek dominálják az aktuális világ eseményeit, és amelyekkel a mindennapi életünk során találkozunk, újra és újra szerepelnek a szövegeinkben. És mivel a bolygónkon jelenleg sok minden történik, és valami nincs rendben, a szövegekben is sokat kell ezzel foglalkozni. Egyébként sok dalunk arról szól, ami személyesen mozgat minket. Ilyenek például az időveszteség, az öregedés és az, hogy a vereségeket és kudarcokat követően hogyan lehet visszanyerni az erőt.

Megtaláltátok a helyeteket a szcénában? Hogyan szervezitek a koncertjeiteket?

Elég jó viszonyban vagyunk a színtér többi szereplőjével. Az elmúlt években jó kapcsolatunk alakult ki zenekarokkal, producerekkel és sok más emberrel a zenei életben. Ez általában érdekes és jó dolgokat eredményez. Rendszerint magunk gondoskodunk a koncertekről, vagy a Daredevil Records-ot kérjük fel a szervezésre.

Esetleg összeálltok más dél-német zenekarokkal is, és közösen szervezitek a dolgaitokat?

Természetesen igen, de nem csak dél-németországi együttesekkel. Sok kapcsolatunk van, és rendszeresen cserélünk ötleteket más zenekarokkal, vagy közösen szervezünk koncerteket. Ez kiterjed a messzi északig is. Mostani albumunkon például Dicker, a hamburgi Warpath thrash metal zenekar frontembere hallható vendégénekesként.

Tudnál említeni néhány zenekart a régiódból, akiknek sikerülhet Bajorországon kívül ismertté válniuk?

Sajnos jelenleg senki nem jut eszembe, amiben mindenekelőtt a koronavírus-járvány a hibás. Normál esetben olyan fesztiválokon játszunk, ahol klassz új zenekarokkal találkozunk, de ezeket idén lemondták, az általunk ismert együttesek viszont már Bajorországon kívül is ismertek.

Mit csinálsz a koronajárvány idején? Új anyagon dolgozol, vagy pedig azon, hogy hogyan érhetitek el a rajongókat ebben a helyzetben?

Szeptemberben kiadtunk egy ingyen letölthető koncert EP-t, amit véletlenszerűen vettünk fel az év elején, hogy áthidaljuk a szakadékot, és köszönetet mondjunk a rajongóinknak. Annak érdekében, hogy legalább egy kis élő érzést vihessünk az emberek otthonába. A jelenlegi albumhoz jó néhány videót is készítettünk, hogy legyen valami vizuális dolog is a zenéhez. Új anyagon is dolgozunk, ami az érintkezési korlátozások miatt egy kissé döcögősen halad. De igen, rajta vagyunk a dolgon.

Vannak terveitek 2021-re? Ha igen, milyen konkrét erőfeszítéseket tesztek ezek érdekében?

Tavasszal több kisebb turnét tervezünk a Gorilla Monsoon zenekar, ősszel pedig az Undertow társaságában, de itt is koronavírus lehet a hátráltató ok. Már 2022-re is tervezünk, de nem igazán lehet megjósolni, hogy ebből mi fog megvalósulni. És mint mondtam, új anyagokon is fogunk dolgozni.

A szerző: Novák Norbert 56 Articles
A ’80-as évek gitárzenéin nőtt fel, amikért a mai napig is rajong. Jelenleg a német The-Pit.de-nél, Way Up-nál és Rock Times-nál dolgozik, mint fotós és újságíró. Főállásban nyelvészeti területen tevékenykedik Németországban.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*