A Transitus sztorija

Az Ayreon előző albumán, a 2017-es The Source-on sokadszorra merülhettünk el a Lucassen által megálmodott Forever/Planet Y saga világában, ám ez alkalommal egy teljesen új történetnek lehetünk részesei. A cselekmény egyik szála a mi világunkban, 1883/84-ben játszódik, a másik helyszín pedig a tulajdonképpeni túlvilág előszobája, a Menny és Pokol között található Transitus (ld. tranzit).

Az eseményeket teljes mélységükben a narrátor (Tom Baker, aki 1974-1981 között volt az Angliában lassan hat évtizede futó televíziós sci-fi sorozat, a Dr. Who címszereplője), a szövegkönyv és a lemezhez mellékelt, 28 oldalas képregény segít megérteni. Szükség is van rájuk, mert csak a dalszövegekből nem válik minden világossá. Például, hogy pontosan mi is vezetett a fiatal férfi főszereplő, Daniel (Tommy Karevik) halálához, ugyanis az albumon hallható történet ezt követően veszi kezdetét, amikor szerelme, Abby (Cammie Gilbert) kétségbeesetten fut el apja, Abraham (Johanne James) házához, és egyre csak azt ismételgeti, hogy megölte a párját.

Tom Baker (narrátor)

A képregényből derül ki, hogy miután egy viharos éjszakán a fiatalok együtt töltöttek néhány szerelmes órát, Daniel elaludt, Abby gyertyát gyújtott az asztalon, majd kiment a szobából. A nyomában támadt huzat leverte a gyertyatartót a földre, amitől lángra kapott az ágy brokátja, kigyulladt a szoba, és Abby hiába futott vissza, már nem tudta megmenteni a férfit, aki a tűzben lelte halálát. Szintén nem lényegtelen részlet, hogy Abby vallomásának a mostohaanyja, Lavinia (Amanda Sommerville) is fültanúja volt.

Cammie Gilbert (Abby)

Daniel halálát követően a Transitusra kerül, ami olyan, mint egy kopár, kietlen bolygó. Hirtelen megjelenik előtte a Halál Angyala (Simone Simons) és annak két kísérője, a fúriák (Marcela Bovio, Caroline Westendorp). Az angyal már továbbküldené a férfit, ám az tiltakozik, mondván, volt párját igaztalanul vádolják, ezért vissza kell térnie az életbe, hogy tisztára mossa Abby nevét. Érdekes, hogy a képregényben a feleségeként említi a lányt, a dalszövegekben viszont szó sincs erről vagy házasságról. Hogy meggyőzze a Halál Angyalát, Daniel el szeretné neki mesélni a történetüket, és túlvilági bírája kivételesen hajlandó is meghallgatni őt.

Tommy Karevik (Daniel)

Ezzel visszaugrunk a történet elejére, 1883-ba, amikor Abby és Daniel egymásra találnak. A színes bőrű lány szegény családból származik, míg a fiú előkelő származású. Abby és mostohaanyja, Lavinia szolgálóként kerülnek Danielék kastélyába, a fiatalok ott találkoznak először. Bimbózó szerelmüket mindenekelőtt Daniel bátyja, Henry (Paul Manzi) nem nézi jó szemmel. Attól fél, hogy Abby kihasználja az öccsét, de a lány szerint Henry inkább féltékeny a kapcsolatukra. Utóbbi a nép körében is terjeszti róluk a pletykát, és alig várja, hogy apjának is elmondhassa a „rossz” hírt.

Paul Manzi (Henry)

Daniel gyerekkora óta egy, a kertjükben álló kőszobornak, a római katonának mondja el minden örömét, bánatát. Most is így tesz, és a szobor – a férfi nagy meglepetésére – életre kel. Bátorítja Danielt, mondván, nem számít a bőrszín és a társadalmi osztály, ők Abby-vel összetartoznak és örökre együtt is fognak maradni.

Ezt követően az apa összehívja hallba a családot és a személyzetet, és megrója Danielt, amiért szégyent hozott a fejére. „Anyád halálát követően bezárkóztál a saját világodba, mindig a magad útját jártad. Nem tartozol közénk, hagyd el a kastélyt!” – tajtékzik az atya, ám Daniel őszinte, kétségbeesett szavai valamennyire meglágyítják a szívét, és nem tagadja ki a fiút, csupán nem akarja látni többé, és a család temető melletti, régi házát jelöli ki neki otthonul.

Dee Snider (Daniel és Henry apja)

Újra a Transituson vagyunk. Miután a Halál Angyala hallotta Daniel történetét, megszánja, és kivételesen lehetőséget ad neki arra, hogy szellemként, hét napra és hét éjszakára visszatérjen az élők közé, és megmentse Abby-t.

Eközben a való világban teljesen a lány ellen fordul a közhangulat. A település lakói – Henry és Abraham vezetésével – megkísérlik kimenekíteni Danielt a lángok közül, de nem járnak sikerrel. Tűzoltás közben mind többeken lesz úrrá a meggyőződés, hogy Abby szándékosan okozta a tüzet. Daniel temetésén Lavinia találkára hívja Henry-t, ahol elmondja neki, amit kihallgatott, hogy Abby bűnösnek vallotta magát Daniel halálában, illetve hogy a tragédia pillanatában megjelent előtte a fiú szelleme.

Amanda Somerville (Lavinia)

Henry úgy gondolja, meg kell bosszulniuk öccse halálát, és azzal venné rá Laviniát a cinkosságra, hogy ha Abby meghal, az apja (a nő férje) fogja örökölni a vagyont és a házat, amiben a lány és Daniel élt. Ám Laviniát sokkal inkább az mozgatja, hogy megszabaduljon a halott férfi szellemétől.

Közös otthonuk romjai között Abby úgy érzi, Daniel nélkül nincs értelme az életének, ám ekkor megérzi a férfi jelenlétét, sőt, hallja is, amit a szellem mond neki. Daniel biztosítja arról, hogy hisz az ártatlanságában, és arra kéri, ne dobja el magától az életet.

Henry gonosz cselt eszel ki Abby elveszejtésére. Ráveszi Laviniát, hogy mondja azt a mostohalányának: Daniel szelleme azt üzeni neki, hogy várja őt a „másik oldalon”. Lavinia ezt kisebb kételyektől övezve meg is teszi. Abby nem bízik benne, de úgy gondolja, mindegy, hogy igazat mond vagy hazudik, neki amúgy sincs más választása, és örökre Daniellel szeretne lenni.

A fiúra kimért hét nap és hét éjszaka a végéhez közeledik, és Daniel úgy érzi, nem járt sikerrel. Egyetlen esélyt lát még arra, hogy megmentse szerelmét. Úgy emlékszik, halála pillanatában mintha Lavinia is ott lett volna mellette; mint egy médium, aki valahogy kapcsolatban áll a szellemvilággal. Ezért úgy dönt, „beszél” Abby mostohájával.

A lánytól hazafelé menet Lavinia útja egy sűrű, sötét erdőn keresztül vezet. Tette miatt lelkiismeret-furdalás gyötri. Hirtelen megjelenik előtte Daniel szelleme, és arról győzködi, hogy Abby ártatlan, amit hamarosan már maga a mostohaanya is elhisz. Hazaérve elmondja férjének, hogy mit tett. Abraham sokkolva a hallottaktól, Abby-hoz indul, de már messziről látja, hogy a temető melletti öreg ház lángokban áll. Az apa gondolkodás nélkül berohan a tűzbe, és akárcsak lánya, ő is a leomló gerendák alatt leli halálát.

Johanne James (Abraham)

Ugyanekkor Lavinia előtt megjelenik égő férje képe, ahogy húsnélküli ujjaival kinyúl felé a lángokból. A nő megtántorodik, elveszti az egyensúlyát, és lezuhan az emeleti lépcsőn. Amikor feláll, csodálkozik, hogy semmilyen fájdalmat nem érez. Aztán látja vérző testét feküdni a földön, és akkor jön rá, hogy meghalt. Ahogy felnéz, a Halál Angyalával néz farkasszemet, és a környezete is megváltozott – a Transituson van. Lavinia védekezik, azt állítja, hogy meg akarta menteni a lányát, a túlvilági ítélőszék azonban nem kegyelmez neki. „Your story is over!” – mondják neki a lángokkal övezett Fúriák, már szarvakkal a fejükön.

Simone Simons (a Halál Angyala)

Transitus egy másik pontján Abby új életre ébred. Tudja, hogy tűzhalált halt, mégsem fáj semmije, és különös nyugalom tölti el. A semmiből érkezve, lassan testet ölt előtte Daniel szelleme, aki a kezét nyújtja felé, és a két szerelmes világa újra eggyé olvad: új otthonuk az örökkévalóság.

A lemezen hallott történetben már nem, csupán a képregényben szerepel az az utolsó epizód, amikor sok évvel később a báty, Henry is megérkezik a Transitusra (meghal), ahol a Halál Angyala és Fúriái – kéjes mosollyal az arcukon – őt is olyan díszletek között fogadják, mint annak idején Laviniát. „Légy üdvözölve nálunk! – mondja neki a feszes fekete bőrcuccba öltözött, tűzvörös szárnyakat viselő, korbácsot csattogtató spiné. – Vagy egy rossz hírünk számodra, bratyó!…”

Arjen Lucassen
A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*