„Elképzelhető, hogy valami egészen újjal fogunk előrukkolni”

Az együttes aktuális felállása

Levélváltás a Perfect Symmetry tagjaival – 2. rész

A harmadik album – egy négydalos felvezető EP-t követően – 2012-ben újságmellékletként jelent meg. Bevált ez a terjesztési forma? Mi a véleményetek a Tökéletes szándékról, ami szerintem a legerősebb kiadvány a csapat pályafutása során?

Kusinka Tamás: Az újságmelléklet formátum volt az egyetlen olyan mód, amivel a zenénket eljuthattuk több ezer emberhez, rockzene-rajongóhoz. Szerintünk hasznos volt ez a dolog, egy szélesebb réteggel is sikerült megismertetni a zenekart, illetve újabb rajongókra tehettünk így szert. A kezdet EP-n szereplő Tápai Balázs dobos, utána pedig Kovács Attila énekes is távozott a csapatból, ezek ismét egy kicsit visszavetették a zenekar lendületét. A helyükre Kálmán Kata énekesnő és Valentai Attila dobos érkezett.

Szkróbó Szabolcs: Igen, jól bevált a hammeres kiadás az újság mellékleteként, mivel így tudtunk az egész pályafutásunk alatt a leginkább eljutni a legtöbb otthonba, és így reményeink szerint a legtöbb CD lejátszóba is. A Tökéletes szándék valóban igen kiforrott munka. Kovács Attila (ex-énekes) nagyon maximalista, ami a dalok végleges hangszerelésén és a szövegeken keresztül is érződik. Egy igen termékeny időszakunkban írtuk a lemezt. Ez az időszak azonban nemcsak termékeny, hanem nehéz is volt, mivel a próbákat úgy kellett összehoznunk, hogy az énekesünk 200 kilométer távolságból utazott havonta, alkalmanként kb. 4-5 óra hasznos zenekari munka miatt.

2016 óta nem jelentkeztetek új dalokkal. Az akkori, Kezdet című EP-t – ha jól emlékszem – lemezelőzetesnek terveztétek, azonban új album azóta sem jelent meg. Készültek akkoriban további dalaitok is?

Kusinka Tamás: Valóban, a Kezdet EP-t egy készülő új nagylemez előzetesének szántuk, de ennek Kovács Attila kilépése gátat vetett, így itt egy kicsit megtorpantunk. Ezután két új dalt készítettünk, amelyekben bemutatkozott a két új tagunk, Kálmán Kata és Valentai Attila. Ahhoz, hogy új album születhessen, sokkal több időre, energiára és pénzre lenne szükség, amit magunknak kellene előteremtenünk, ezért a 2-3 dalos EP-k, kislemezek jelenleg sokkal inkább megvalósíthatóak a részünkről.

Szkróbó Szabolcs: Igen, a Kezdet EP elkészült. Aztán a kezdetből lett gyorsan egy vég. Kovács Attila és a Perfect Symmetry közös munkája ott, azután sajnos véget ért. Mivel sok dalt feldemóztunk már a következő lemez anyagaként, többet ki is választottunk az ezt követő, újabb háromszámos EP-re. A Kezdet EP három dalának kidolgozását és felvételét átláttuk, és könnyen meg tudtuk valósítani, viszont egy tízszámos lemezt nagyon nagy falat egyben elkészíteni. Így hoztunk arról döntést, hogy nem nagylemez jön, hanem sorban EP-k, de ekkor újabb tagkeresés következett. Úgy alakult a zenekar sorsa, hogy az akkori billentyűsünk, Kovács „Cliff” Péter saját zenekarában, a Soulmirrorban éneklő Kálmán Kata megcsinált velünk egy rövid koncertet, ami után felkértük a további együtt zenélésre. Gyors tanulás után koncertképessé vált a zenekar, ám ekkor sajnos Tápai Balázs dobos is elhagyta a hajót. Érthető volt a döntés, hiszen Budapestről járt Pécsre próbálni, igazán elhivatott volt.

2012

A Perfect Symmetry alapját a több mint két évtizede együtt zenélő Kusinka Tamás–Cselényi Ferenc gitárduó és Szkróbó Szabolcs basszusgitáros alkotják. Mi a titka annak, hogy ez a trió ilyen tartósan együtt tud működni?

Kusinka Tamás: Helyesbítésképpen, ketten maradtunk a régi klasszikus felállásból, ugyanis Cselényi Ferenc már nem tagja a csapatnak. A helyére egy régi jó barát, egy nagyszerű gitáros érkezett, a Metallust zenekar alapítója, Révész György. Az együtt maradásra nincs jó recept, az élet és az emberek változnak, így nem mindig sikerül együtt folytatni a közös utat. Mindannyiunk sajnálatára a billentyűsi poszt is megüresedett, Kovács Péter is távozott a zenekarból. Egy kicsit olyan ez, mint egy család, ahol történnek jó és rossz dolgok, olykor pedig elválnak útjaink.

Szkróbó Szabolcs: Nem volt jobb dolgunk! 🙂 A viccet félretéve, kitartóak voltunk, nem szerettük volna csak úgy egyszerűen elengedni a zenekart, ráadásul közben írtunk jó dalokat, ezeket feldemóztuk, és később fel is használtunk. Semmi nem egyszerű, így a zenekarosdi sem. Voltak mosolyszünetek, kibékülések, olyan ez az egész, mint egy házasság. Viszont ami ezt a tartósságot megtörte, az 2019 derekán történt, Cselényi Ferenc gitáros akkor szállt ki a PS-ből. Fél év telt el másodgitáros nélkül, de nagy szerencsénkre Révész György személyében meglett az utód. Mivel Gyuri rettentő gyorsan tanul és igazán képzett zenész, hamar utolért bennünket. Nem volt kiesés, koncertképes maradt a csapat, de közben sajnos Cliff billentyűs is beadta a derekát, és abbahagyta a zenélést. Ennyi tag távozása után joggal kérdezhetnéd, hogy akkor most mi van?! Nem csodálkoznék, ha elvesztél volna közben… Ennyi év után, akármilyen körülmények között is távozik egy zenésztárs, meglepődsz, aztán továbblépsz. Ez van: ha szeretnéd tovább csinálni, amit szeretsz, akkor csinálod és kész.

A zenekar működését tehát folyamatos tagcserék nehezítik. Bemutatnátok a jelenlegi felállás további tagjait?

Kusinka Tamás: A Perfect Symmetry jelenlegi felállása: Kálmán Kata énekes, Kusinka Tamás és Révész György gitárosok, Szkróbó Szabolcs basszusgitáros és Valentai Attila dobos.

2015

A negyedszázados jubileumot egy válogatással ünneplitek. Amikor a Facebook-oldalatokra kiírtátok, hogy válogatáskazettára készültök, azt hittem, hogy vicceltek… Azonban tényleg kazetta lett a dolog vége. Hogyan válogattátok ki a dalokat? A gyűjteményre a demókról is kerültek fel korai szerzemények? Az eredeti felvételek kaptak-e remasztert?

Kusinka Tamás: Ez egy érdekesség a részünkről. A kazetta unikum a mai világban. A zenekar különböző korszakaiból válogattunk rá dalokat, a korai demóktól egészen a legfrissebb szerzeményekig.

Szkóbó Szabolcs: Most, hogy már elkészült ez a válogatásunk, elmondhatom, hogy részemről egyszerű poénnak, heccnek indult, de néhányan szinte perceken belül írtak, és kérdezték, hogy ez komoly vagy csak valami vicc. Én pedig azt mondtam, hogy nincs itt, kérem, semmiféle vicc, így átfordítottam komolyba. Kiraktam az asztalra az összes hanganyagunkat, és összeválogattam, hogy mit raknék fel egy ilyen lemezre. Nem agyaltam rajta sokat, amiről elsőre úgy éreztem, hogy menjen, az ment is rögtön. Digitálisan összeállítottam a sorrendet, A oldal, B oldal, mint ahogy a régi szép időkben volt.

A kazetta kapcsán először azzal szembesültem, hogy ezt a hanghordozót nem is olyan egyszerű beszerezni, majd pedig azzal, hogy eltelt 25 év, és az üres kazetták ára az egekbe szökött. A következő kihívás a profi deck hiánya volt, de Friskó „Fidó” Péter barátom hangstúdiójában szerencsére volt profi stúdió deck, így a segítségével megszülettek a másolatok. Az anyag kapott egy finom remaszterizálást, hogy egységesebb legyen a hang. Borító és a matrica is készült a kazettákhoz, amelyek egyszerű, letisztult dizájnt kaptak.

A válogatás után aktuális a kérdés; hogyan álltok az új dalokkal, mik a terveitek a közeljövőre?

Kusinka Tamás: A régmúltból van jó néhány kész dalunk, de ahogy ismerem magunkat, elképzelhető, hogy valami egészen újjal fogunk előrukkolni. Ehhez persze az kell, hogy a zenekar élete nyugvópontra jusson ezzel az új felállással, és továbbra is legyen jelen a lelkesedés és a zene/az együtt zenélés szeretete. Koncertezni továbbra is szeretnénk. Pozitívan és optimistán nézünk a jövőbe.

2018

Mindketten tagjai voltatok a hazai színtéren egyedi színfoltot jelentő, négy lemezt megélt Virrasztók formációnak is, amelynek az énekes Scrofa halála vetett véget. Az a zenekar – gondolom – egy végérvényesen lezárt történet…

Kusinka Tamás/Tomusin: Igen, ez egy szomorú történet, amelynek vezéregyénisége Scrofa volt, őt lehetetlen pótolni. Emiatt a Virrasztók pályafutása lezártnak tekinthető. Ugyanakkor, az utolsó időkben megkezdett új lemez dalait elképzelhető, hogy valamilyen formában befejezzük, és ezek napvilágot látnak majd. Hogy valaha lesz-e folytatása a dolognak, azt majd az idő eldönti.

Szkróbó Szabolcs/Szkrobek: Igen, ez nagyon szomorú. 2018-ban két rendhagyó búcsúkoncerttel zártuk le a Virrasztók történetét. Azóta semmi nem történt a zenekarral, és valószínű, hogy sokáig nem is fog. Ez a korszak lezárult. A Grimm meséink megíródtak, csodálatos a dalok és remek a koncepció. Jelenleg még találgatni se tudnék, hogy mikor lesz belőlük produktum, de ígérjük, hogy veszni nem fognak. Nem veszhetnek!

Nameless

A szerző: Rattle Inc. 294 Articles
A Metal Attack fanzine-t 1988 őszén indította két egri főiskolás, Benjoe és Coly. A lap a nyolcadik számtól jelent meg Rattle Inc. név alatt. A kiadvány összesen 18 számot élt meg, és 1991 tavaszán szűnt meg. A fanzine - negyedszázados kihagyást követően - online változatban, 2016 decemberében kelt újra életre a Facebook-on, és 2017 januárjában kapott saját felületet.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*