Derek Sherinian is játszik Ziskó Olivér készülő lemezén

A dobos Ziskó Olivér (Alfred’s Violin, Sear Bliss, Schmiedl Tamás stb.) és zenésztársai tavaly óta dolgoznak egy több szempontból is rendhagyó albumon. A megjelenés előtt Olivér több single-lel is jelentkezik majd, amelyek egy részéről már tavaly leforgatták a videófelvételeket. A Rise and Fall volt az első megosztott dal, most pedig egyszerre két klip is felkerült a netre.

„A Carnival of Abundance egy prog-rockos beütésű, modern, fúziós d«n«b dal lett – meséli a dobos. – A felvétel különlegessége, hogy a basszust, a gitárt és a dobot egyszerre rögzítettük, és a take-et lefilmeztük. A hang editálás nélkül készült, tehát ami látszik és hallatszik a klipen, az történt a valóságban is. Abban, hogy ez így szólal meg, igen nagy szerepe van a két nagyszerű zenésznek, akikkel ez a trió felvétel készült: Mike Gotthard gitározik és Erdei Péter basszusgitározik. Ők a lemez több számában is közreműködnek majd. Sokat dolgoztunk ezen a videón a rendelkezésre álló valamivel több, mint egy napban, és a srácok nagyon odatették magukat. A videót – ahogy az összes készülő klipet is – Tóth Tamás (Eyeline Film) rögzítette és szerkesztette. Audio mix és master: Scheer „Max” Viktor. Mindketten a legjobbak közé tartoznak a szakmájukban.”

„A Ghost Notes band verziója egy ideje fut már a Basstheworld YouTube csatornán, és most a saját csatornámra is felkerült a dal eredeti verziójával együtt. Tehát két klip is készült ugyanannak a dalnak két variációjára – magyarázza Olivér. – Ezekben a klipekben a stúdió „élő” take-jeit rögzítettük, ami egy bizonyos élő jelleget ad a felvételeknek. Persze itt nem egyszerre vettük a hangszereket, mert a band verzió a világ három távoli pontján készült. Anthony Crawford basszusozik (Los Angeles), aki a Virgil Donati Band-ből, Allan Holdsworth zenekarából vagy a Witherfall-ból lehet ismerős. A YouTube csatornám tartalma és a dalok demói felkeltették az érdeklődését, és a kérésemre bevállalta a projektet. Nagyon örülök neki, hogy dolgozhatok vele, mivel az egyik kedvenc basszusgitárosom. Az album egy további dalában is játszik majd. Gitáron Marius Pop barátom játszik, aki bukaresti. A Csodaszarvas lemezem után kötelezően szerepel ennek az új albumnak egy pár dalán is. Az ő sziporkázó gitárjátékát is nagyon szeretem.”

Ghost notes band version:

Ghost Notes original version:

„A lemez koncepciója zenei szempontból egy modern hangzású, instrumentális, fúziós/elektronikus elegy lesz – teszi hozzá a muzsikus. – A 12 dal mindegyike saját szerzemény. Hármat ezek közül Miski Ádi barátommal programoztunk. Ritmikai szempontból sok kötött improvizáció jellemzi a dalokat. Kreáltam különböző improvizációs modelleket, sémákat, amelyeket modern elektronikus zenék ritmusai ihlettek, és dalonként más-más ilyen modellre építkeznek a harmóniák. Természetesen a csaknem tíz, bitang jó fúziós zenész közreműködőnek hála a minőségi gitár-, basszus- és billentyűszólók sem nem maradnak el. Mostanra nyolc dal mixe készült el.

Mondanivaló szempontjából is van koncepció, amit nem szeretnék különösebben részletezni. A jazz, fúziós és különböző improvizációs zenék nagy része kimerül az egyéni hangszeres játékban, és nem kifejezetten a közönség felé közvetített mondanivalóra épül. Ha innen nézzük, akkor ez egy rendhagyó album, mert minden dalnak meglesz a maga üzenete. Alapvetően huszonegyedik századi jelenségekről lesz szó, amelyeket – énekes híján – a klipekbe vágott képsorokon és a koncerteken, a háttérben futó filmen lehet majd követni. A járvány miatt az embereknek most még inkább van idejük/igényük magukba fordulni és elgondolkodni, hogy vajon hányadán is állnak a világgal. Nem okoskodni szeretnék, csak feldobok egy-egy témát abból a korból, amiben élünk, és a közönségre bízom, hogy mire asszociál.”

A további hangszeresek: Papesch Péter és Gudics Martin basszusgitáron, Kaltenecker Zsolt pedig billentyűs hangszereken játszik, és a lemez közreműködőinek listája nemrég egy újabb billentyűssel bővült ki. Nem is akárkivel: Derek Sherinian-nel (Alice Cooper, Kiss, Dream Theater, PlanetX. Sons Of Apollo, Joe Bonamassa), aki már elküldte a feljátszott billentyűszólamát, így Olivérék dolgozhatnak a dalon, amiben szerepel.

Az album a dobos tervei szerint jövőre jön ki, addig is dolgoznak a többi single megjelenésén, valamint az album színpadi megjelenítésén. Olivér mellett Marius Pop és Papesch Péter lesznek a trió koncertformáció tagjai, és ahol megoldható, Ziskó szeretne néhányat a többi vendégszereplő zenész közül is meghívni.

„A soron következő klipekről annyit, hogy az egyik legizgalmasabbat, amiben lángoló dobverőkkel játszom, a Ság-hegy vulkáni kürtőjében forgattuk – árulja el Olivér. – Három dalban is lesznek majd tüzes dobverő-trükkös ötletek, és ha a lehetőségek engedik, élőben is így szeretném előadni a dalokat.”

A szerző: Rattle Inc. 294 Articles
A Metal Attack fanzine-t 1988 őszén indította két egri főiskolás, Benjoe és Coly. A lap a nyolcadik számtól jelent meg Rattle Inc. név alatt. A kiadvány összesen 18 számot élt meg, és 1991 tavaszán szűnt meg. A fanzine - negyedszázados kihagyást követően - online változatban, 2016 decemberében kelt újra életre a Facebook-on, és 2017 januárjában kapott saját felületet.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*