Forlorn Citadel: Ashen Dirge of Kingslain (2020)

Mit tehet egy Summoning rajongó, ha az osztrák mesterek az utóbbi években ritkán hallatnak magukról? A sógorok az elmúlt húsz év alatt mindössze négy sorlemezzel jelentkeztek, míg a megboldogult ’90-es években sorra adagolták az azóta klasszikussá érett albumokat. Így aztán a rajongó vagy várakozó álláspontra helyezkedik, vagy keres magának valami hiánypótlást az ínséges időkre. Én az utóbbit választottam, pontosabban véletlenül futottam bele a Forlorn Citadel bemutatkozó nagylemezébe, ami egy soron kívüli Summoning anyagnak is beillene, csak a lemez hossza marad el Protectorék albumainak menetidejétől.

De mi is ez a Forlorn Citadel? Túl sok háttérinformációt nem sikerült felkutatnom az egyszemélyes „zenekar”-ról. A további csapatokban is aktív, Solace néven alkotó magányos szerző két demó után idén jelentette meg Ashen Dirge of Kingslain címre keresztelt bemutatkozó lemezét. A felvétel két rövid instrumentális tétel és egy bónuszként jelölt demós szám mellett öt teljes értékű dalt tartalmaz. A szerzemények a Silenius és Protector által két és fél évtizede kijelölt ösvényen haladnak, nyílegyenesen, semmilyen irányba nem kilépve az osztrákok árnyékából. Aki egy soron kívüli Summoning albumot akar hallani, annak tökéletes választás az ausztrál formáció debütáló albuma. Nálam ez a teljesítmény az eredetiség legkisebb szikrájának hiánya ellenére is csillagos ötös! S ha már eredetiség; nem mehetünk el szó nélkül a borító mellett sem… A front ugyanis szinte egy az egyben megegyezik a német old school death metal kiválóság Obscure Infinity 2010-es Dawn of Winter című lemezének borítóképével.

A Summoning rajongók a Visigoth-főnök Jake Rogers Caladan Brood projektje után egy újabb kiváló klónnal gazdagodhatnak a Forlorn Citadel bemutatkozó albuma képében. De reménykedjünk, hogy osztrák barátaink sem várakoztatnak bennünket hosszú évekig az új szerzeményeikre! Mégiscsak az eredeti a legjobb…

Nameless

A szerző: Rattle Inc. 294 Articles
A Metal Attack fanzine-t 1988 őszén indította két egri főiskolás, Benjoe és Coly. A lap a nyolcadik számtól jelent meg Rattle Inc. név alatt. A kiadvány összesen 18 számot élt meg, és 1991 tavaszán szűnt meg. A fanzine - negyedszázados kihagyást követően - online változatban, 2016 decemberében kelt újra életre a Facebook-on, és 2017 januárjában kapott saját felületet.

1 Comment

  1. Azért a Caladan Brood-ot szimpla klónnak titulálni erős túlzás és a bandával való felületes ismeretségről árulkodik

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*