Vader: Litany (2000)

Gondolom, a lengyel színtér legjobb death metal bandája nemigen szorul bemutatásra, de mondhatnám azt is, hogy Európa, sőt a világ egyik legjobb és legkitartóbb csapata a Vader. Bezzeg 30 évvel ezelőtt, amikor még a Headbanger’s Ball emlőiből szívtuk magunkba az újonnan alakult formációk szónikus anyatejét… HEHEHE!! Akkoriban csak ez a duma ment a baráti körben: „Vader? Ja, megvan, akiknek a klipjében egy csaj balettozik a paksi atomerőműben.” HAHA!! Úgy vélem, felesleges most vitát nyitni arról, hogy a banda a death metal vagy a death/thrash metal kategóriába sorolható-e be. Engem ez nem különösebben foglalkoztat, brutkó, oszt jó napot!

A Litany a Vader negyedik fullos alkotása. (A Future of the Past feldolgozásalbumot nem számolom sorlemeznek, bár az egyik legjobb cover cucc, amit valaha hallottam.) Megmondom őszintén, a harmadik lemez, a Back to the Blind után, amivel jó nagyot robbantottak, én is kíváncsi voltam, hogy mihez is fognak kezdeni, de ilyen szélsőségesen brutális alkotásra nem számítottam. Persze a banda már a kezdetektől agresszíven tálalta a szerzeményeit, de mégis, a Litany úgy sodor el mindent és mindenkit az útjából, hogy csak törmelékkel keveredett csontkupacok maradnak utána. Ezt az albumot olyan érzés végighallgatni, mintha egy olyan zuhanykabinban vennél frissítő fürdőt, ahol a zuhanyrózsából nem víz sugározna rád, hanem golyózápor, és mire édesanyád bekiabál a konyhából, hogy ne felejtsd el a hajadat is megmosni, már nincs is fejed. HEHEHE!!

A lemez rövid, még a 31 percet sem éri el, de higgyétek el, drága barátaim, ez éppen elegendő, hogy a rajta állomásozó 11 dalocska csontig gyalulja rólatok a húst. Ezek a szerzemények szép sorjában kiugranak a Vader lövészárkaiból, és riffszuronyaikat előre tartva a meglepett hallgatóra támadnak. Figyelmeztető jelzés nélkül indul a roham, és már az első dalban olyan mészárlást rendeznek, hogy még a hangfalakból is csavarni lehet a vért. Nem akarok most minden egyes nótát kicsontozni, mert tök feleslegesnek érzem. Ez az alkotás egy az egyben hajtja végre azt a pusztítást, amit még egy hidrogénbomba is irigykedve nézne végig. Szerintem észre sem lehetne venni, ha nem lennének szünetek a dalok között, annyira intenzív és kerek az anyag.

Peter (gitár/ ének), Mauser (gitár), Shambo (basszus) és Doc (R.I.P., dobok) a finomkodás leghalványabb jelét is kerüli. Az album megírásánál egyetlen cél lebegett a szemük előtt: erőszakosan és kegyelmet nem ismerve halomra gyilkolni a hallgatóságot. Vannak hosszabb tételek, amelyek változatosabb alakot öltve rontanak az emberre, de a rövidebb szerzemények azok, amelyek gyorsan, de mégis fájdalmasan tudnak húst aprítani. Az olyan nóták, mint a The One Made of Dreams, a Cold Demon, vagy a másfél perces North szó szerint szitává lövik a hallgatót. Ez nagyban köszönhető Doc dobosnak, aki minden egyes dalban szinte szilánkjaira veri szét a szerkót. Nem véletlen, hogy a dobhangzás igencsak előtérbe van nyomva. Ettől függetlenül az egész lemez piszok jól szól, legalábbis én teljesen meg vagyok vele elégedve.

Úgy gondolom, a Vader ezzel az albummal teljes mértékben bizonyított, és örökre beírta magát a szélsőséges zenék történelemkönyvébe. A Litany után akár le is tehették volna a fegyvert, akkor sem halványodott volna a dicsőségük fénye mind a mai napig. Na, de a Vader nem az a csapat, amelyik valaha is alkut kötne, vagy megadásról tárgyalna, így a Litany után is megállíthatatlanul folytatták a harcot, és jelentkeztek újabb és újabb anyagokkal. Soron következő lemezük idén májusban fog megjelenni, és biztos vagyok benne, hogy minden fanatikus elégedett mosollyal az arcán fogja hallgatni. A Vader elpusztíthatatlan!!! 37 évvel ezelőtti megalakulásuk óta egy percig sem pihentek, hanem folyamatos támadásokat intéztek a dobhártyák ellen. Nekem a Litany a kedvencem tőlük, és szerintem ez már így is marad!!! Most pedig megyek, és felfrissítem magam a Vader 2000 típusú zuhanykabinban! HEHEHE!! 

A szerző: Size 64 Articles
1985 óta metálkodik! 2016 óta a Tales Of The Morbid Butchers Fanzine stábjának tagja. Versek és dalszövegek fabrikálásával, valamint logók tervezésével is foglalkozik. Főállásban több mint 20 éve boncmesterként dolgozik a kalocsai patológián.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*