Megjelent a Ghost Toast negyedik nagylemeze

Március 3-án, a finn Inverse Records gondozásában látott napvilágot a debreceni Ghost Toast negyedik nagylemeze, a Shape Without Form.

Az együttes kísérletezős, instrumentális prog-rockot játszik. Főbb hatásaik: Tool, Faith No More, Mastodon, Crippled Black Phoenix, Ulver, A Perfect Circle, Deftones, Oceansize, Jaga Jazzist, Shpongle, Orbital, Ott, Plaid, Future Sound Of London, The Mars Volta, Isten Háta Mögött, valamint sok-sok filmzeneszerző.

Első két albumuk (Toast in the Shell – 2011, There Is No En… – 2013) szerzői kiadásban látott napvilágot, legutóbbi nagylemezük, az Out Of This World viszont már a fent említett finn kiadó égisze alatt jelent meg 2017-ben, és számos pozitív újságcikk, kritika méltatta a világ minden táján, a magyar zenei portálok pedig HangSúly díjra jelölték az „Év albuma” kategóriában.

A mostani anyagot a Denevér Hangstúdióban keverte és maszterelte Cserfalvi Zoltán (Töfi) és Boros Béla. Az artwork Tod Antal Miklós keze munkáját dicséri.

A lemez dalairól röviden:

A Frankenstein’s-t zeneileg elsősorban a filmzenék ihlették. A látszólag teljesen eltérő teátrális zongora intrót és az azt felváltó, gyorsabb, zakatolós, matekos részeket a végén összefércelik a srácok, ahol így a dal fő motívumai egyesülnek.

Az Eclipse mottója: „Everything is on the move, until they all stop forever”, vagyis minden mozgásban van, amíg végleg meg nem áll.

Az Y13-at (Yankee 1-3) modern és klasszikus filmzenék inspirálták (többek között Hans Zimmer és John Williams szerzeményei). Az együttes próbálta úgy megírni és hangszerelni a nótát, hogy a szimfonikus zenei betétek és a riffek jobban egybe olvadjanak, mint korábban. A hangminták a Space Men című Antony Daisies (Antonio Margherit) által rendezett, kvázi ismeretlen sci-fiből származnak.

A Hunt of Life egy Jón Thoroddsen nevű izlandi zeneszerző művének furcsa psy-dub-szerű átdolgozása; a hangminták egy Kelly Jenny nevű YouTube-felhasználó amatőr videójából származnak. A szöveg egy vadászó hollóról szól.

A Follow gondolati vezérfonala: „Follow someone or something you trust, to get through the everyday chaos”, vagyis kövess valakit vagy valamit, akiben/amiben bízol, hogy átjuss a mindennapi káoszon. A cím magyarul Kövesd, ami egyben az egyik zenekari tag gyermekkori otthonát is szimbolizálja, és banda számára a megpróbáltatásokról, az akadályok legyőzéséről és a továbblépésről szól.

Before Anything Happens: Mielőtt bármi történik, érdemes elmerülni a jelenben. A dal esetében a rejtett kis témákban/dallamokban.

W. A. N. T. (We Are Not Them): A hangminták az 1984 című George Orwell regény Michael Radford által rendezett filmverziójából, illetve a már említett The Hollow Men című versnek a Francis Ford Coppola által rendezett Apokalipszis most című filmben felbukkanó soraiból származnak, és ebben a tételben különösen érdemes rájuk odafigyelni.

A lemezmegjelenés apropóján újabb videó készült, ezúttal az Eclipse című dalhoz.

Az anyag a streaming-szolgáltatóknál és a csapat Bandcamp-oldalán is elérhető:

YouTube: https://youtu.be/jPpYleDmbyY
Spotify: https://spoti.fi/2TfDWUQ
Deezer: https://www.deezer.com/us/album/126961622
Tidal: https://listen.tidal.com/album/128493906
Apple Music: https://apple.co/2x4BoQY
Bandcamp: https://ghosttoastband.bandcamp.com/album/shape-without-form-2020

További infók a zenekarról:

Website: http://www.ghosttoast.hu
Facebook: https://www.facebook.com/ghosttoastband
Twitter: https://twitter.com/ghosttoastband
Bandcamp: https://ghosttoastband.bandcamp.com
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDLXjxzvhQdpYlECCTF2hEA

A szerző: Rattle Inc. 294 Articles
A Metal Attack fanzine-t 1988 őszén indította két egri főiskolás, Benjoe és Coly. A lap a nyolcadik számtól jelent meg Rattle Inc. név alatt. A kiadvány összesen 18 számot élt meg, és 1991 tavaszán szűnt meg. A fanzine - negyedszázados kihagyást követően - online változatban, 2016 decemberében kelt újra életre a Facebook-on, és 2017 januárjában kapott saját felületet.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*