Cosmic Rayz – An Underground Tribute to Gamma Ray (2019)

Bár az anyag már tavaly májusban megjelent, Papi Zoli, a Gamma Ray tribute projekt ötletgazdája, mindenese csak most vetette fel, hogy esetleg mi is írhatnánk róla. Fél szemmel már korábban is láttam a kiadványt, ám mivel meglehetősen bírom Kai Hansen jelenlegi csapatát, a lemezeiket egyben, a dalaikat pedig eredetiben szeretem hallgatni. Ezért is ódzkodtam e tiszteletadás értékelésétől, gondolván, hogy szinte garantáltan csalódás lesz az ismerkedés vége.

Ám mivel bevállaltam, azt gondolom, az a korrekt, hogy a fenti kitétellel kizárólag a pozitívumokra igyekszem koncentrálni. És ilyenekből azért szerencsére van bőven. Már az nagy fegyvertény, hogy Zoli – gondolom, nem kevés szervezőmunka árán – összehozta ezt a produkciót. Kifizetni a jogdíjat, összegyűjteni a közreműködőket, leegyeztetni, hogy ki melyik dalt és hogyan rögzíti, és ez még csak az első felvonás. Persze a Burning Sun Records-nak van némi tapasztalata ezen a téren, hiszen a Cosmic Rayz már a második ilyen kiadványuk (az első a 2018-as Pumpkin Invaders – An Underground Tribute to Helloween volt).

További kuriózum, hogy ez az első, kizárólagosan Gamma Ray tribute album, illetve hogy valamennyi együttes felvétele kifejezetten ehhez a kiadványhoz készült. A lemezen tíz nótát és ugyanennyi zenekart hallunk, utóbbiak között argentin (Steelballs), olasz (Airborn, Black Phantom), mexikói (Tritton), kanadai (Ice War, Allagash), kolumbiai (Energema), ausztrál (Silent Knight) és finn (Masquerage) csapatokat találunk, hazánkat pedig a pécsi SpiritBell képviseli.

A lemez tipikus rajongóktól rajongóknak-kiadvány. Zoliról is tudható, hogy imádja ezt az irányzatot és magát a bandát is, és valószínűleg az itt szereplő feldolgozóipari kollégákról is elmondható ugyanez. Utóbbiak tisztességesen, profin mondják fel a leckét, ami egyrészt pozitívum, hiszen egyik dal sem siklik félre, nem szól hamisan vagy idegenül. Ugyanakkor a nóták nagy meglepetésekkel sem szolgálnak, nem szólnak máshogy, nem dübörögnek más tempóban, mint az eredeti kompozíciók.

Mosolyogtam azon, hogy a Steelballs énekesének, Juan Pablo Churruarin-nak a hangja a Tribute to the Past-ban félig Kai Hansen, félig Michael Kiske orgánumát idézi. Az Airborn egy kissé mélyebbre hangolta egyik kedvenc GR-nótámat, a Gardens of the Sinner-t. Nem meglepő módon a Tritton énekesnőjének a hangszíne esik a legtávolabb a Főnökétől (Land of the Free), az Ice War pedig jófajta punk ’n’ roll nótát varázsolt a Heaven Can Wait-ből. Ahogy az itt hallott énekes, úgy az Allagash torka is viszonylag szűkebb hangterjedelemmel bír; utóbbiaknál a domináns basszus miatt némi darkos árnyalatot is érzékeltem a Send Me a Sign átiratában.

Amit sajnálok, hogy a produkcióhoz az utolsó pillanatban csatlakozott Black Phantom-nak csak a nyúlfarknyi Fairytale feljátszására maradt ideje. A Man on a Mission-nel együtt előadva sokkal monumentálisabb, ütősebb lett volna a végeredmény. A Silent Knight jól megdörrenti a Dethrone Tyranny-t, a gitárhangzás és a kétlábdob egy hologram valószerűségével idézi meg a nagy példaképet.

A SpiritBell is profin, nemzetközi színvonalon hozza a „kötelezőt” (Space Eater), náluk talán a dobhangzás lehetett volna öblösen teltebb, kevésbé kopogó. A Masquerage neve mellett az általam kapott sajtóanyagban a Land of the Free szerepel. Meg is lepett a dolog, hiszen mi értelme van egy válogatáslemezen kétszer is eljátszani ugyanazt a nótát? Szerencsére azonban nem ez a helyzet, utolsóként ugyanis a Rebellion in Dreamland csendül fel a kazettán, és nem is akárhogy: a finnek virtuóz módon interpretálják az eredeti szám témaváltásait, szólóját és záró kórusát.

Miután underground bandák közreműködésével készített összeállításról van szó, a kiadó úgy döntött, hogy az anyagot a földalatti színtéren világszerte töretlen népszerűségnek örvendő kazetta formátumban jelenteti meg. Örömmel hozom szóba a Gamma Ray képi világára hajazó borítót is, amely Mihályfi-Tóth Alex (Redart Illustrations) keze munkáját dicséri.

Mint említettem, újabban nem vagyok nagy barátja a tribute albumoknak, de az ilyen kezdeményezések (és megvalósítások) előtt le a kalappal! Amíg szívesen csináljátok, és amíg van iránta érdeklődés, még sok ilyen kompilációt, Burning Sun!

A kiadvány az alábbi internetes felületeken vásárolható meg:

burningsunzine@gmail.com (magyar terjesztés)
burningsun.bandcamp.com (külföldi terjesztés)

A kiadó elérhetőségei:

www.burningsun.hu
facebook.com/burningsunrecords
recordsburningsun@gmail.com
burningsun.bandcamp.com

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*