Magukra mutatnak

Self-titled, más néven eponymous album: a zenekar önmagáról elnevezett, az együttes nevével azonos címet viselő lemeze. Számos ilyet ismerünk és szeretünk, gondoljunk csak a Black Sabbath vagy az Iron Maiden bemutatkozó anyagára. Természetesnek gondolnánk, hogy a csapat az első korongját illeti ezzel a címmel, de ez nem mindig van így. Mindjárt példákat is írok, de előtte azt próbálom megfejteni, miért választják a zenészek ezt a túlontúl egyszerűnek tűnő megoldást.

Kézenfekvőnek tűnik a válasz, hogy „azért, mert jobb nem jutott eszükbe”. Mert híján voltak a fantáziának, a különösebb mondanivalónak. Ez is előfordulhat. Ám azt gondolom, inkább arról lehet szó, hogy a banda ezzel az anyaggal határozza meg önmagát: „ezek vagyunk mi”, „ezt tudjuk”, „ezt gondoljuk a világról”. Ami az első album esetében természetes, a sokadiknál azonban joggal vonhatjuk fel a szemöldökünket: miért pont a tizedik nagylemezük kapta ezt a címet (Paradise Lost), miközben már volt egy ugyanilyen címet viselő demójuk is? Vagy miért éppen a csapat nyolcadik albuma (Candlemass)? Lehet, hogy úgy gondolták, az az anyag egyfajta fordulópont, új fejezet nyitánya a csapat történetében.

Na, de nézzünk néhány jól ismert példát! Végigfutottam eddigi albumszavazásainkon, és a nyertesek, vagyis a legnépszerűbbnek megszavazott lemezek között meglepően kevés self-titled anyagot találtam. Ilyen volt a W.A.S.P., a Trouble (nekik, akárcsak a Saint Vitus-nak, az „egyszerűség kedvéért” két ilyen címet viselő albumuk is volt/van), a Talisman, az. L.A. Guns, a Ramones, a Body Count, a Falconer, a Korn, a Downset., a Candlebox, a Master és a Gotthard azonos című alkotása. Tucatnyi a több mint négyszázból. Nem sok…

Következzen akkor néhány példa – a rengetegből – a bemutatkozásként megjelent, a zenekar nevét viselő nagylemezekre (nem mondom kétszer 🙂 ):

Accept
Angel Witch
Avatarium
Badlands
Blue Murder
Crimson Glory
Extreme
Fifth Angel
Iced Earth
Kingdom Come
Mekong Delta
Motörhead
Nasty Savage
Nevermore
Primal Fear
Skid Row
Spiritual Beggars
Steeler
Suicidal Tendencies

És arra, amikor nem az első album címe egyezett meg az együttes nevével:

Corrosion Of Conformity (8.)
Def Leppard (11.)
Dokken (5.)
Dream Theater (12.)
Flotsam and Jetsam (13.)
Metallica (5.)
Queensryche (13.)
Stratovarius (12.)
The Cult (6.)
Voivod (10.)
Whitesnake (7.)

Külön történet a Van Halen-é és a Led Zeppelin-é, akiknek – sorszámozással – több anyaga is viseli a zenekar nevét: az előbbinek három, az utóbbinak az első négy. A Danzig a sorszámok mellett alcímekkel is illette saját magáról elnevezett lemezeit, zsinórban az első hetet, a Deep Purple-nek pedig egy self-titled korongja mellett volt egy Shades of Deep Purple és egy Deep Purple in Rock-ra keresztelt albuma is.

És ha már a variációknál tartunk, egyes bandák valamilyen módon megváltoztatva, például kiegészítve csempészték bele a nevüket valamelyik anyaguk címébe. Különösen ehhez a csoporthoz várnék tőletek további példákat:

Black Sachbak: Black Sachbak vs. the Future
Griffin: Flight of the Griffin
M.O.D.: USA for M.O.D.
Marduk: Panzer Division Marduk
Paradise Lost: Lost Paradise
Rage: Wings of Rage
S.D.I.: Satans Defloration Incorporated

Próbáltam olyan borítókat találni, amelyeken a zenekar nevét és a lemez címét is feltüntetik, aminek ugye névazonosság esetén nem sok értelme van. Nem is találtam ilyet. Ahol viszont van ennek létjogosultsága, azok éppen az imént említett „variánsok”.

Végezetül pedig jöjjön néhány személyes favoritom a self-titled albumok népes táborából:

Alice In Chains
Blood Ceremony
Metal Church
Mind Funk
Mustasch
Saigon Kick
Temple Of The Dog
The Doomsday Kingdom
The Nymphs

Nektek is vannak ilyen önmagukra mutató kedvenceitek?

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

1 Comment

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*