Angerseed: Forever Burning Hatred EP (2019)

„Lapzárta után”, egészen pontosan a december 21-én tartott születésnapi író-olvasó találkozónkon jutottam hozzá ehhez az anyaghoz. Miután közeledtek az ünnepek, és lezártuk a 2019-es esztendőt – mindemellett rengeteg munkám is volt abban az egy hétben – sem időm, sem lehetőségem nem volt kivesézni az EP-t, de „jobb későn, mint soha” alapon most elérkezett a pillanat.

Pro primo. Azáltal, hogy anno a Neochrome beszüntette a tevékenységét, mi, metalosok jól, illetve rosszul is jártunk. Jól, mert a „zenekar romjaiból” két csapat is szerveződött (Angerseed, Perihelion), rosszul, mert egy tehetséges, kiváló formáció fulladt ki. Pro secundo. Mányák Péter énekes számomra az egyik leghitelesebb arc a hazai underground mezőnyben, fanatizmusa, kitartása nem ismer határokat. Pro tertio. A magyar death metal mezőnyt tekintve az Angerseed-ben még sohasem csalódtam, kiadványaikat egytől-egyig kedvelem, értelemszerűen gyűjteményem szerves részét képezik. Három évvel a The Proclamation albumot követően jelentkeztek új anyaggal, és nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a csalódás ezúttal is kizárva. Nagyon brutális, technikás, a korai Deicide és a Corpsegrinder-korszakos Cannibal Corpse „útmutatásai” alapján fogant szerzemények sorjáznak a korongon, ahogy azt a The Clandestine Ones, a címadó szerzemény, vagy a Created for Failure is alátámasztja.

A sűrű dalszerkezetek azonban nem mennek a befogadhatóság rovására, mivel a komplexitást nem viszik túlzásba, igaz, ettől függetlenül nem könnyű a nótákban megkapaszkodni. Értelemszerűen adottak a váltások, a doom-ba hajló témák; tömény riffelés, vijjogó szólók, magabiztos, technikás alapok adják a nóták vázát, azaz a csapat nem hazudtolja meg önmagát. Sőt, a Fragile Patterns utolsó kb. egynegyedében Mányák Péter anyanyelvén hörgi a sorokat. Afféle bónuszként a The First Seeds (Before the Reign of Anger) demó Born Against Them „átiratát” tették fel az anyag végére Re-Born Against Them/MMXIX címmel. A hangzás sem hagy semmi kívánnivalót maga után, egyszóval egy roppant profi módon összerakott, nyugaton is abszolút versenyképes produkcióval állunk szemben.

Az EP a Stauderer János által működtetett Metal Ör Die Records égisze alatt látott napvilágot, és bízom abban, hogy a felek közötti együttműködés hosszú távra szól, valamint hogy idén nagylemez is lesz.

A szerző: Dávid László 823 Articles
Első cikke 1994-ben jelent meg a Metal Hammerben. Hazánk első webzine-je, a Ragyogás egyik alapítója. Később a Stygian Shadows fanzine munkatársa, hazai és külföldi fanzine-ek/webzine- ek cikkeinek szerzője.

2 Comments

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*