„Mentem tovább a saját utamon”

Rise and Fall zenekar (Tomi fekete pólóban)

Interjú Dudás Tamással (ex-Screen, ex- Damn Natural, jelenleg Rise and Fall)

A Screen Begin the Season! lemezéről írtam a cikket (itt olvasható), és szükségem volt egy bizonyos információra. Felvettem hát a kapcsolatot Dudás Tamással, a szép emlékű banda motorjával, dalszerzőjével, gitárosával, majd miután választ kaptam a kérdésemre, felvetettem neki, mit szólna egy interjúhoz. Nem volt ellene kifogása. Amire a leginkább kíváncsi voltam, hogy hogyan ért véget a Screen-es történet, valamint hogy mi történt azóta Tomival és egykori zenésztársaival.

Kezdjük a Screen történetének sarkalatos pontjaival, amelyek a jelen felé terelték az eseményeket! Volt egy remekül sikerült bemutatkozó nagylemezetek, az 1993-as Begin the Season!. Ennek ismeretében sem a Stone Music, sem más kiadó nem tartott igényt rátok, nem szerette volna megjelentetni a következő albumotokat?

A szerződés két évre szólt, és mivel a lemez nem volt sikeres, így nem lett folytatása. Pénz hiányában sajnos klip sem készült hozzá, és reklámra sem futotta. Más pedig nem érdeklődött.

Végül 2014-ben fogyott el a lendületetek, lelkesedésetek. Hogyan született meg a döntés, hogy abbahagyjátok?

Egyszerűen kisétáltunk a próbateremből, és vége volt. Nem beszéltünk meg semmit. Addigra már annyira nyögvenyelős volt a történet, hogy ott be kellett fejezni.

Te hogy gondoltad akkor: végleg befejeztétek, vagy csak bizonytalan ideig szüneteltetitek a zenekart?

Nem gondoltam sehogy. Mentem tovább a saját utamon.

A végén még született egy utolsó Screen demó három dallal és egy unplugged videó. Ezek milyen formában, kinek a gondozásában láttak napvilágot, illetve mi lett a sorsuk?

Nem volt kiadónk, magunk csináltuk. A YouTube-on mindkettő fellelhető. Én személy szerint nagyon szeretem azt az unplugged koncertet, jól összefoglalja a zenekar munkásságát.

Screen zenekar, Six Songs demó fotózás (1992, Nyögő-híd)

Még a Screen-nel párhuzamosan, 2004-ben elindítottál egy másik zenekart, a Damn Natural-t. Ennek a csapatnak az albumaira tényleg kizárólag olyan dalok kerültek fel, amelyek a Screen-demókról közmegegyezés híján lemaradtak?

A Damn sok CD-t készített, azt hiszem, összesen kilencet. A Peace of Mine volt az utolsó. Én mindig sok ötletet vittem le a Screen-be, de nem mindegyik működött. Egy idő után olyan sok gyűlt össze, hogy csináltam belőlük két demót a magam örömére. Aztán megkértem néhány zenész havert, hogy rakjuk össze a dalokat együtt. Ebből lett a Damn Natural. Később viszont már a Damn többi tagja is sok dalötletet hozott a próbákra.

A Screen-ben mindig teljes mértékben tőled származtak a nóták, vagy voltak közös szerzemények is?

A dalok alapjait én írtam egy szál gitáron. Énekeltem is rájuk, és megírtam a szöveget. Egy olyan alap volt, amit Husi hozott: az Another Somebody Inside Me, Hernyó pedig két és fél énektémát dolgozott ki, amikre én írtam az angol szöveget: ezek voltak az Another Somebody…, az It’s So Little és a House Without Windows, utóbbi a refrén kivételével.

A Damn-nel milyen zenét játszottatok?

Ez valamivel könnyedebb zene volt, mint amit a Screen-nel játszottunk. Inkább akusztikus. Mint említettem, összesen kilenc vagy tíz CD-nk volt, összesen több mint száz dallal.

Mikor és miért lett vége ennek a projektnek?

A tagok elköltöztek, és távzenélésként már nem működött a dolog.

Beszéljünk mostani zenekarodról, a Rise and Fall-ról! Mikor alakult, és kik alkotják?

Valamikor 2010 körül, amikor a Screen egy évre leállt, készítettem egy saját albumot, ennek volt a címe az, hogy Rise and Fall. Minden hangszeren én játszottam, és nagyon élveztem. Aztán vége lett a Screen-nek, és megkértem két havert, Szabó Petit (Screen) és Janit (Damn), hogy segítsenek az új dalok elkészítésében. Ez lett a Rise and Fall High Walls Deep Waters című anyaga. Gitáron Földes Gaben hangmérnök barátom segített be, akinél felvettük a dalokat. Aztán Gaben hozott két zenészt, Nagy Ferit és Bucher Jocót, akikkel 2017 októbere óta vagyunk együtt. Azóta folyamatosan dolgozunk a debütáló anyagon. Ebben a zenekarban mindenki hoz ötleteket, itt most ez működik.

Ezzel az albummal hol tartotok jelenleg?

16 dal készült el eddig, közülük kettő, a Walking Up the Rainbow és a Sharks Around the Table a YouTube-on is meghallgatható. Két újabb videónk van a vágás végső stádiumában. Lesz lemez, csak lassan haladunk.

Milyen gyakran van lehetőségetek koncertezni?

Ez nem egyszerű errefelé. Mondjuk, hogy ritkán.

Előzetesen említetted, hogy dolgoztál egy angol énekesnő debütáló CD-jén is: ki ő, és melyik anyagról van szó?

Az igazi neve Heather Hort, de Camden Ruston művésznéven szerepel. Egy angol zenész barátom kért tőlem dalokat a CD-re. Ezek, a Phoenix és az Endless Blue Eyes, valamint négy másik szerzemény a videó-megosztó oldalakon is elérhető. A Phoenix 20 héten át szerepelt egy Cambridge-i rádió slágerlistáján, és a helyi Hall of Fame klubba is bekerült. Paul barátom tavaly egy újabb dalt kért tőlem, de úgy tudom, hogy azt nem Heather fogja énekelni.

Sessionmuzsikus voltál, vagy egy banda teljes jogú tagja?

Dalszerző szövegíró voltam, magán a CD-n nem zenéltem. Volt viszont egy másik énekesnő, a magyar származású, holland Adrienn Pasztor, akivel két CD-t készítettünk. A projekt az Urban Angel nevet viselte, és a Screen tagjai játszottak benne.

Tamás napjainkban

Volt/van olyan terved, hogy valamelyik csapatoddal a nemzetközi színtéren is megmérettesd magad? Történtek-e erre kísérletek (kapcsolatfelvétel külföldi kiadókkal, határainkon túli koncertek stb.)?

1992 óta folyamatosan ezen dolgozom. A Screen-nel koncerteztünk Hollandiában. Az említett énekesnőkkel kerestünk kiadókat. De nincs még semmi veszve, hiszen csak 30 éve álmodozom erről. Van időm. Feladni úgysem fogom. 🙂

Az elmúlt évtizedekben érezted-e hátrányát annak, hogy nem budapesti zenekar voltatok/vagytok?

Persze. Sajószentpéter végül is Mordor.

Milyennek látod a mai lehetőségeket a ’90-es évekhez képest? Mitől könnyebb és mitől nehezebb ma érvényesülni, mint akkor, amikor ti indultatok?

Ugyanolyan nehéz. Az égvilágon semmi nem változott.

Tartod a kapcsolatot az egykori Screen-es zenésztársakkal? Tudod, hogy ki mit csinál zenei téren és a civil életben?

Virág úrral nagyon jó barátok vagyunk. Vele tartom, bár külföldön dolgozik, de ha itthon van, összefutunk. Husival és Szabócával évente egyszer-kétszer találkozunk. Petivel szintén. Oláh Tomi, aki ugyancsak énekelt a Screen-ben, Amerikában él. Néha írogatunk egymásnak. Hernyóval megszűnt a kapcsolatom, amikor ’95-ben kikerült a zenekarból. Jocó, aki alapító tag volt, sajnos 2014-ben meghalt. Úgy tudom, rajtam kívül jelenleg csak Peti játszik zenekarban, a Remorse-ban.

Farkas Jocó

Látsz esélyt arra, hogy a Screen valamelyik felállásával egyszer újra színpadra álljatok?

Mostanában nem nagyon.

És a jövőben?

Ha valami csoda történik.

Mi a következő feladat, amire jelenleg koncentrálsz?

A Rise and Fall új anyaga. Főként egy izgalmas élő felvétel, amelynek során három dalt rögzítünk, miközben egy filmes stáb dokumentál mindent.

Weboldal:
http://www.damnnatural.hu/screen/cikkek.htm
http://damnnatural.hu/?fbclid=IwAR0KqJuF54eeOyR-94jt071GHwTKamyrpxTmOm4e1qnEWi_cYOAbQyWjoXg

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

1 Trackback / Pingback

  1. Rise and Fall: Down with the Demons (2020) – Rattle Inc.

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*