Futball és metál

Gyerekkorom nagy részét a haverokkal, a grundon töltöttem focizással, a másik felét pedig metál-hallgatással (munkatársunkkal, Majkával együtt), és ez a két szenvedélyem a mai napig elkísér. Sok mindenről esett már szó a Rattle hasábjain, de emlékeim szerint a metál és a foci kapcsolatáról még soha, ezért úgy érzem, eljött az idő, hogy ebbe is beleássuk magunkat, és garantálom, hogy jó pár, eddig nem ismert, ám meglepő dologgal fogunk találkozni. Legalábbis az alábbi infók még számomra is részben újak voltak.

Focirajongóként sokféle módon támogathatjuk szeretett klubunkat, hiszen megvesszük a meccsjegyet, a mezt, a szotyit, a mezbe öltöztetett plüss patkányt, de odáig azért kevesen jutunk el, hogy közvetlenül szponzoráljuk választott csapatunkat, ám egyes zenekarok pontosan ezt teszik. Az egyik legjobb példa erre a német metalcore banda, a Heaven Shall Burn, akik az FC Carl Zeiss Jena rajongóiként úgy döntöttek, hogy a 2015-ös bajnokság legutolsó meccsére mezszponzorrá lépnek elő. Az eredmény azt hiszem, önmagáért beszél:

Mások ennél is bőkezűbbek voltak: a német punk banda, a Die Toten Hosen szenvedélyesen imádta a helyi csapatot, a Fortuna Düsseldorfot, és amikor jól futott a szekerük, nem is fukarkodtak: 2001 és 2003 között ők voltak a gárda mezszponzorai. De egy másik szálon is kötődnek a Düsseldorfhoz: ahányszor gólt lő a csapat hazai pályán, az együttes Strom című száma szólal meg a meccsen.

Persze van ennél furcsább és bizarrabb példa is a szponzorációra: az angol Greenbank U10-es csapatát egy időben nem más, mint a Motörhead szponzorálta, mert a csapat akkori menedzsere jó barátságban volt Lemmyvel, és a muzsikus jött neki egy szívességgel. Ám kutatásaim során egy ennél meglepőbb megállapodást is találtam: a holland death metal zenekar, a Nembrionic Hammerdeath egy holland ifjúsági focicsapatot támogatott anyagilag. Úgy tűnik, a srácok nem csak a pályán kaptak alapos kiképzést…

És végül jöjjön a legnagyobb durranás, ha egy heavy metal banda és egy futballklub együttműködéséről van szó: 2019 decemberétől kapható a West Ham United új, otthoni meze, amely a Die With Your Boots On nevet viseli. Ebből nyilván a legtöbb olvasónk rájött már, hogy melyik bandával együttműködésben alkották meg a mezt, amelyen a klublogó felett az IMFC rövidítés olvasható, míg a banda neve a szponzor helyére, a mez elejére került. Igen, nem tévedtek, az Iron Maiden-ről van szó.

Az „üzletet” az Iron Maiden basszusgitárosa, Steve Harris hozta össze a klubbal, aki 1965 óta rajong a Kalapácsosok becenevű csapatért, akiknek a meccsére 9 évesen ment először, hogy azonnal a klub rabjává váljon. A mezt Steve Harris és a West Ham egyik argentin játékosa, Pablo Zabaleta mutatta be. Harris gyerekként játszott is a West Ham ifjúsági csapatában, de aztán a pálya helyett a színpadot választotta; bevallása szerint a csajozás és a zenélés vonzóbb volt számára, mint napi két edzés. Ki hibáztathatná ezért?

Harris és Zabaleta

A futballklubok és együttesek közötti üzleti kapcsolatok után térjünk rá az ismertebb rock/metál rajongó focistákra! A futballisták általában nem a kifinomult zenei ízlésükről híresek, legalábbis magyar szinten gyakrabban hallani az öltözőkben Kis Grófót, mint Tankcsapdát, de persze itt is vannak üdítő kivételek.

Ilyen kivétel például a mára visszavonult, cseh válogatott futballista, Tomas Rosicky, aki többek között szerepelt a Borussia Dortmundban és az Arsenalban is. Rosicky saját bevallása szerint imádja a Metallicát és az In Flames-t, gyakran jár metál koncertekre és emellett gitározik is. Annak idején az Arsenalnál megpróbálkozott azzal, hogy egy kicsit tágítsa csapattársai zenei határait, de válogatás CD-je, amit a YouTube-on is megtalál, akit érdekel, nem aratott osztatlan sikert:

A következő nagy név, aki szintén metál rajongó, nem más, mint David de Gea, a Manchester United és a spanyol válogatott kapusa. Twitter-csatornáján találhatunk képeket Slipknot- és Avenged Sevenfold-koncertekről, és elmondása szerint a spanyol metál zenekarok között is vannak kedvencei.

Ha már Spanyolország, a Real Madrid örökös hátvédje, Sergio Ramos is a keményebb zenék megszállottja: odavan a Motörhead-ért, az AC/DC-ért és a Guns N’ Roses-ért, felesége, Pilar Rubio pedig saját metál ruházati márkával rendelkezik, sőt, ő szerepel az Annihilator Feast albumának borítóján is.

Valami lehet a spanyol levegőben, mert egy újabb volt válogatott focista, a Barcelona egykori hátvéd ikonja, Carles Puyol is metal rajongó, de ő már keményebb vizekre is evez, konkrétan death metal-fanatikus. Pályafutása során a meccsekre gyakran melegített Napalm Death-re és Cannibal Corpse-ra, talán ennek is köszönhető a pályán is tanúsított keménysége. Annak idején nem véletlenül kapta a „Fal” becenevet. Arról nem szól a fáma, hogy a csapattársak hogyan fogadták a metál-kiképzést.

Európából egy kicsit ugorjunk át Amerikába! Az amerikai válogatott és az Everton ex-kapusa, Marcus Hahnemann kedvencei a Slipknot, a Machine Head és a Five Finger Death Punch (lelke rajta), illetve hatalmas Tool-rajongó is, az egyik legjobb barátja Justin Chancellor, a Tool basszusgitárosa. Hahnemann zenészként is kipróbálta magát, például felvett egy számot a thrash metalban utazó Malefice-szel.

Úgy tűnik, a kapusok fogékonyabbak a keményebb zenékre (és hát közismerten őrültek is egy kicsit), így nem csoda, hogy egy másik amerikai kapus, az Európában több angol klubban (Fulham, Tottenham, Leicester) is játszó Kasey Keller is felkerült a listánkra, aki gyakori vendég volt a Download Festival-on, amikor a szigetországban játszott. Ő is odavan a Tool-ért, a másik nagy kedvence pedig a Disturbed, akikkel baráti viszonyt ápol.

Két név semmiképpen nem maradhat le a listáról: az egyik a korábbi horvát válogatott, mára edzővé avanzsált Slaven Bilic-é, aki Slayer- és Metallica-rajongó, és a meccsek előtt rendszeresen hergelte csapattársait Megadeth-dalokkal. Ami viszont igazán kiemeli a többi metálrajongó focista közül, hogy ő maga is gitárt ragadott, és egy Rawbau nevezetű prog-metál bandában játszik. A 2008-as Európa-bajnokság előtt például ez a zenekar rögzítette a Tüzes őrület című, nem hivatalos horvát himnuszt, amivel az első helyet is megszerezték a horvát listákon.

A másik, ki nem hagyható figura pedig egy korábbi angol válogatott, szintén védő Terry Butcher. Amellett, hogy már a neve is tökéletes metál rajongóvá teszi („Hentes”), Butcher szoros barátságban van az Iron Maiden-es Steve Harris-szel, annak idején játszott is az Iron Maiden focicsapatában, illetve nagy Guns N’ Roses rajongó. Keménységéhez pedig csak egy kis adalék: egy angol válogatott meccset úgy játszott végig, hogy közben a fején tátongó sebből ömlött a vér (lásd az alábbi képet), ami akár egy jóféle lemezborítónak is elment volna.

Terry Butcher és Bruce Dickinson

Ráadásként mindenképpen szeretném megemlíteni Claudio Caniggiát: a hosszú hajú argentin varázsló szintén imádja a rockzenét, sőt, dobosként egyszer egy Poison-koncerten három számban is közreműködött vendégmuzsikusként, de ebbe a cikkbe nem ezért, hanem a lázadás szimbólumaként került bele. Annak idején azért tette ki őt Daniel Passarella szövetségi kapitány a 98-as argentin világbajnoki keretből, mert az elvei mellett kiállva nem volt hajlandó levágatni hosszú haját.

Mint a fentiekből is láthatjuk, a metál és a futball egyáltalán nem áll messze egymástól. De a legszorosabb együttműködés a Tankard német thrash zenekar és az Eintracht Frankfurt között alakult ki. A Tankard tagjai, de különösen az énekes, Gerre nagy rajongója a focicsapatnak, és 2017-ben a német Kupa döntője előtt, amit a Frankfurt játszott a Dortmunddal Berlinben, a Tankard 30 ezer fanatikus előtt játszotta el a klubhimnusz Shwarz-weiss wie schnee-t. A dal természetesen egy EP-n is megjelent, amit pillanatok alatt elkapkodtak a rajongók.

A Tankard a kezdőkörben

A végére pedig egy kis érdekesség: hiszitek vagy sem, létezik olyan kifejezés, hogy „heavy metal futball”! Ezt Jürgen Klopp, a Liverpool német menedzsere használta először csapata játékának leírására. Ez persze nem azt jelenti, hogy a futballisták Scorpions-ra headbangelve fociznak, az edző a heavy metallal csak arra célzott, hogy csapata nagyon intenzív tempójú, gyors és lehengerlő támadófutballt játszik, vagyis ebben a játékstílusban minden megvan, ami a heavy metalra is jellemző. De erről Dávid Laci kollégám, mint a Liverpool fanatikus rajongója tudna többet mesélni…

Nyilván ezer példa van még a metál és a futball kapcsolatára, ez csak egy egészen kis szelete lehet a történetnek, úgyhogy ti következtek, a kommentekben jöhetnek az érdekességek! A Tankcsapda és a Debrecen házasságát nyugodtan kihagyhatjátok. 🙂

A szerző: Buga B 61 Articles
Bogdán László „Buga B”: Az egykori Brutal Metal, később pedig a Pulling Teeth fanzine szerkesztője. Koncertfanatikus, civilben egy fordítóiroda projektmenedzsere.

1 Trackback / Pingback

  1. Jégkorong és metal – Rattle Inc.

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*