Akiket tavaly veszítettünk el

Itt, a Rattle Inc. hasábjain minden év elején számba veszem, kik azok, akik az elmúlt esztendőben távoztak közülünk, akikkel szegényebb lett a rock/metal zene univerzuma. Újra és újra hangsúlyozom: minden egyes halál komoly veszteség, súlyos fájdalom azok számára, akik közelről ismerték, és magánemberként is szerették az adott muzsikust. Mi, rajongók viszont máshogy súlyozunk: mélyebb a megrendülésünk akkor, ha olyan valakitől kell megválnunk, akinek csapatát, zenéjét a kedvenceink között tartottuk számon, aki ilyen-olyan okból a bálványunk volt, vagy akitől (együttesétől az ő közreműködésével) még várhattunk volna újabb kiváló lemezeket.

Morten Stützer

Ha így nézem, számomra a legnagyobb szomorúságot Morten Stützernek, az Artillery gitárosának októberi távozása, illetve a Mercyful Fate és King Diamond egykori basszusgitárosának, Timi „Grabber” Hansen halálának a híre okozta. De ugyanilyen nehéz volt tudomásul venni, hogy a mindössze 47 éves énekes, Andre Matos (Angra, Shaman, Viper) és az egykori Morbid Angel-gitáros, a mindössze 55 évet élt Richard Brunelle sincs már köztünk.

Ugyancsak tavaly hunytak el olyan veterán muzsikusok, mint Ted McKenna, a Michael Schenker Group és Ian Gillan egykori dobosa, vagy a gitáros Bernie Tormé, akinek játékát többek között a Gillan Band és a Desperado lemezein élvezhettük, illetve aki egy rövid ideig Ozzy mellett is pengetett. 2019-től az égi zenekart erősítik olyan, a maguk műfajában neves személyiségek, mint Phil McCormack, aki csaknem negyedszázadon át volt a Molly Hatchet énekese; Peter Hobbs, az ausztrál Hobbs’ Angel of Death alapító frontembere, valamint Marc Paganini, a svájci Paganini zenekar „névadó” vokalistája.

Bernie Tormé
Peter Hobbs

Hasonlóan nagy veszteség a Cream ikonikus dobosának, Ginger Baker-nek a távozása, ahogy a keményebb műfaj kedvelői közül is sokan gyászolják Keith Flint-et, a The Prodigy emblematikus frontemberét. A Roxette énekesnője, Marie Fredriksson a rákkal szemben vesztette el régóta vívott harcát, Mark Hollis (Talk Talk) és Rick Ocasek (Cars) búcsújára viszont talán kevesebben figyeltek fel. Karel Gott-ot (Lady Karneval) sokszor megmosolyogtuk, azonban kétségtelen, hogy a ’70-es, ’80-as években fényes csillaga volt a szocialista világ popzenéjének.

Ginger Baker
A legendás Cream tagjai a 2000-es években: Jack Bruce, Ginger Baker és Eric Clapton

A hazai muzsikusok közül többek között Koós Jánost, Gallai Pétert (Piramis), Ambrus Zoltánt (Irigy Hónaljmirigy) és Fekete Gyulát (Hungária, Dolly Roll) gyászoltuk. Ha pedig tágabban nézzük, a világ és Magyarország kulturális élete olyan egyéniségekkel lett szegényebb, mint Franco Zeffirelli filmrendező, Rutger Hauer és Peter Fonda filmszínészek, honfitársaink közül Tandori Dezső és Térey János költők, Sára Sándor és Karinthy Márton rendezők, valamint Varga Imre szobrász. A sport világában innentől Niki Lauda egykori Forma 1-es autóversenyzőről és Szívós István olimpiai bajnok vízilabdázóról vagyunk kénytelenek múlt időben beszélni.

Legyen nekik könnyű a föld!

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*