„A stúdióban minden hangszeren én játszom”

A Bloody Hammers The Summoning című albuma nálam a tavalyi év második legjobb lemeze lett. A zenekarnév tulajdonképpen egyetlen embert takar, a multi-instrumentalista Anders Mangát, akit billentyűs hangszereken és az alkotói folyamatban segít ki párja, Devallia. Az elsősorban okkult és horror témákat dalba öntő észak-karolinai formáció vezetője e-mailben válaszolt kérdéseimre.

Gratulálok, a The Summoning szerintem az eddigi legjobb anyagotok. Elődeihez viszonyítva te hogyan értékeled a lemezt?

Köszönöm! Nekem is ez a kedvencem, de tudod, ez már csak így szokott lenni: az ember mindig a legfrissebbet tartja a legjobbnak, ha-ha!

A Bloody Hammers elég Manowar-os, epikus metalt játszó zenekarhoz illő név. Miért éppen erre esett a választásod?

Talán tényleg jobb lenne más nevet választani, mert a mostani alapján sokan gondolják azt, hogy death metalt vagy valami hasonlót játszunk. A névadáskor egyik nagy zenei példaképem, Roky Erickson Bloody Hammer című dala inspirált. Akkor azt gondoltam, ez csupán egy ideiglenes elnevezés lesz, de olyan gyorsan történtek az események, egyik lemez jött a másik után, hogy mostanra végleg rajtunk ragadt, ha-ha!

Azt olvastam, hogy Göteborgból származol. Mióta élsz az Egyesült Államokban?

Egész életemben az Egyesült Államokban éltem. Mint a legtöbb amerikaié, az én családom is Európából vándorolt ki ide, de én már Észak-Karolinában születtem.

Maszk nélkül

A Bloody Hammers egy valódi zenekar vagy inkább egy kétszemélyes projekt? Van-e pillanatnyilag stabil tagja kettőtökön, rajtad és Devallia-n kívül?

Valamennyi Bloody Hammers lemezt én magam rögzítettem a saját házi stúdiómban. Szinte az összes instrumentumon én játszottam, Devallia segített be itt-ott, elsősorban billentyűs hangszereken. Az elején volt egy időszak, amikor a bemutatkozó albummal szert tettünk néhány rajongóra, ezért helyi muzsikusokból csapatot toboroztam magunk köré, hogy élőben is előadhassuk a dalokat.

Kicsoda Zoltán, a volt turnégitárosotok? Magyar neve van, valószínűleg honfitársam…

Ő is a koncertfelállás tagja volt. Körülbelül hat bulit játszottunk közösen, de aztán a saját zenei projektjére szeretett volna fókuszálni, így elváltak útjaink. Ezzel együtt kedves fickó. Volt egy másik gitáros srác is, Bill (Fischer), aki szintén egy észak-karolinai bandában játszott; ő az Under Satan’s Sun album európai turnéjára kísért el bennünket.

A szintijátékon kívül mi Devallia szerepe a zenekarban? A dalszerzésben, esetleg a szövegírásban is közreműködik?

A hangszerelésben, a keverésben és egy csomó egyéb dologban segít. Ha elakadok, sokszor ő mutatja meg a tovább vezető utat. A Now the Screaming Starts című nótáról például azt gondoltam, hogy nem fog működni. Már majdnem töröltem, ám Devallia megmentette: mondta, hogy dolgozzak még rajta. Most pedig egyeseknek ez a kedvenc daluk a lemezről.

Anders és Devallia

A civil életben házastársak vagytok?

Igen, már 15 éve. Életem nagy ajándékának tartom, hogy vele lehetek.

Mik ihletik a dalszövegeidet? Horrorfilmek, okkult témák?

Minden, amit valaha láttam vagy hallottam, valamilyen módon inspirált. Megpróbálom nem túlagyalni ezt a dolgot, csupán hagyom, hogy a dalszerzés közben előjöjjenek belőlem ezek a hatások.

A promóción kívül miben tud segíteni kiadótok, a Napalm Records?

Mivel ténylegesen a promóció a feladatuk, nem igazán tudnám megmondani. Laza fickók, egyáltalán nem szólnak bele abba, hogy mi legyen a zenei irányvonal. Szerintem, ha igazán rossz dalt írnék, azt sem mondanák meg nekem, ha-ha. Hagyják szabadon szárnyalni a kreativitásomat, ami igazán szép dolog tőlük.

Milyen gyakran koncerteztek, turnéztok?

A legutóbbi fellépésünk a 2014-es Download Festival-on volt, úgyhogy sajnos nem túl gyakran. Az idő gyorsan elrepült, de most megint azon vagyunk, hogy összehozzunk egy bandát, és többet koncertezzünk.

Az Egyesült Államokon kívül sikerült már valahová eljutnotok?

Igen, Lengyel- és Németországba, valamint az Egyesült Királyságba.

Európai fellépésekre – mondjuk, egy többszereplős turné előzenekaraként – van esélyetek a közeljövőben?

Keressük a lehetőségét, de nem hiszem, hogy bárki is szeretne velünk együtt játszani, ha-ha!

A Bloody Hammers 2013-as koncertfelállása: Doza Mendoza, Anders, Devallia és Zoltan

A következő lemez stílusát, hangulatát tekintve ugyanolyan lesz, mint a The Summoning, vagy változtattok valamin?

Még nem tudom. Attól függ, milyen hangulatban leszek, amikor nekiülök a dalszerzésnek.

A szólóprojektedről mit lehet tudni? Ott is minden hangszert te kezelsz. Milyen zenét játszol a saját neved alatt, és miért van szükség külön arra a vonalra is? Ha jól láttam, 2004 óta számos anyagod jelent meg – elsősorban a Bandcamp-oldaladon.

Valójában minden, amit csinálok – jelenjen meg akár Anders Manga, Terrortron vagy Bloody Hammers név alatt – ugyanazzal a metódussal készül: ahogy már említettem, a stúdióban minden hangszeren én játszom, és az egyedüli, aki ebben segít, Devallia. Kölyökként nemcsak a metalért lelkesedtem, hanem a dark wave-ért és a szintetizátorok hangjáért is. Ha csak a Black Sabbath Who Are You című dalára gondolok… hogy játszik már Ozzy azon a Moog szintin! Imádtam azt a sound-ot. És tessék, ma 30 percnyi autózásra lakom a Moog gyárától!

Anders legfrissebb, idei anyaga

Úgy láttam, nem igazán készítesz feldolgozásokat. Nem érzed szükségét, hogy ilyen módon is tisztelegj a nagy elődök előtt?

Azért van néhány ilyen dalom. Az Under Satan’s Sun albumon hangzik el Alice Cooper Second Coming című nótájának átirata, egy válogatásra készítettem el a Christian Death This Is Heresy című számának feldolgozását, ja, és ott van még a Changes is, ami egy Black Sabbath tribute lemezre került fel.

Hogyan ajánlanád a Bloody Hammers zenéjét a magyar heavy metal rajongóknak?

Te ezt már megtetted helyettem, amiért igazán hálás vagyok. Köszönet érte!

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*