Van értelme?

Idén januárban a Tormentor három tagja volt a vendégünk

„Van értelme olvasótalálkozókat szervezni?” – kérdezte tőlem valaki a minap. „Nincs” – vágtam rá gondolkodás nélkül. Legalábbis nem látom, hogy egy jottányit is növelné a lap ismertségét, népszerűségét. A létszám nagyjából ugyanaz, az arcok többsége is ismerős – tényleg klubjellege van a dolognak.

Mégis szívesen csinálom. Természetesnek gondolom, hogy a hasonló érdeklődési körű emberek időnként összejönnek, és eszmét cserélnek egymással. Ha jól emlékszem, még a fanzine első számát készítettük, amikor 1988 őszén Benjoe-val megszerveztük az egri Metal Attack Klubot a tanárképző főiskola Berzeviczy Gizella kollégiumának teaházában. Hordozható magnóból szólt a zene, benézett Cselő és a későbbi Carmen-gitáros Fáklya Csabi is, akik akkoriban szintén ennek a felsőoktatási intézménynek a padjait koptatták.

Ki üvölt hangosabban? (Gellén Tamás /Inhalator/, Szilágyi Tamás és Perényi Dénes /Atomic/)

Szeretem, ha karnyújtásnyi közelségbe kerül író és olvasó. Fontosnak tartom hangsúlyozni, érzékeltetni, hogy nem kikezdhetetlen véleménnyel és tekintéllyel bíró megmondó emberek vagyunk, hanem ugyanolyan zenehallgatók, rajongók, mint azok, akik olvasnak bennünket. Hogy a cikkeink éppúgy egy szubjektív véleményt tükröznek, mint a poszt alatt sorakozó kommentek.

A feleségem a mai napig fellelkesül a gondolattól, hogy újságíróként bárkit, konkrétan egy tök idegen hírességet is megszólíthat, felhívhat, interjút kérhet tőle, az illető pedig erre azt mondja: „Persze, örömmel!” Az olvasótalálkozók erre is lehetőséget adnak: nekem, hogy élőben kérdezzem a múlt és a jelen nagyjait, nektek pedig, hogy különleges információkat tudjatok meg róluk, majd pedig dedikáltathassatok, közös fotót készíthessetek velük.

Az elmúlt három év rendezvényein exkluzív pillanatoknak lehettünk részesei. Közösen mesélt a Barbed Wire történtéről a zenekar két egykori gitárosa, Kovács Gergő és Vígh Dávid. Atomic-os kollégáik, Szilágyi Tamás és Perényi Dénes gyakorlatilag nálunk jelentették be a miskolci thrash-csapat újraindulását. Az immár nemzetközi sikerekre törő Tormentorból hárman (Csihar Attila, Szigeti Attila és Farkas György) is eljöttek, hogy válaszoljanak a népes hallgatóság részletekbe menő kérdéseire. Az egykori Classica két fő dalszerzője, Szalai Tamás és Fejes Zoltán fél-playback mini koncertet adott nekünk, két egykori klasszikust megszólaltatva, amelyeket feltehetően bő negyedszázada nem adtak elő közösen. Ráadásul azt is jelezték, hogy a csapat nyitott az esetleges újabb fellépésekre. Ma pedig a Slogan áll nálunk színpadra rendhagyó (régi és új) felállásban, ami még ritka koncertjeik sorában is kuriózumnak számít.

Úgyhogy mégiscsak van értelme megszervezni ezeket a találkozókat. Akár harminc embernek is. Magunkat és vendégeinket is különleges élményekkel ajándékozzuk meg, és remélhetőleg a zenészek sem érzik feleslegesnek az erre szánt időt. Úgyhogy ameddig létezünk, folytatni fogjuk.

Gyertek, tartsatok velünk!

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*