Önképző körök

Amíg csak világ a világ, mindig több olyan együttes lesz, akiket nem ismerünk, mint akiket igen. Rengeteg jó zene létezik, amiket még nem állt módunkban megkedvelni. Legalábbis jómagam sokkal inkább tartom magam a műfaj felfedezőjének, mint professzorának.

És valószínűleg mindig is így működött a dolog: ha tetszett a lemez, amit hallottunk, igyekeztünk a zenekar többi alkotását is beszerezni. Vagy ha nem volt ilyen, vártuk a következő albumot. Más kérdés, hogy ez a folyamat milyen gyorsan zajlott, zajlik: az internet előtti időkben jórészt pénzügyi helyzetünk szabta meg, hogy kisebb vagy nagyobb lépésekkel zárkóztunk fel az együttes jó ismerői mellé. Ma ez nem jelent akadályt: nemhogy megvenned, még letöltened sem kell az anyagokat, a YouTube-on vagy a zenekarok bandcamp-oldalán akár a teljes diszkográfiájukat végighallgathatod.

Mindig voltak ilyen „Ide nekem az oroszlánt is!”-korszakaim, úgyhogy ezzel nem is akarnálak most fárasztani benneteket. Inkább azon gondolkodtam el, hogy a rengeteg tavalyi és idei lemez megismerésével párhuzamosan hány olyan csapat zenei világában mélyedtem el, akiknek – kis túlzással – azelőtt még a létezéséről sem tudtam. Akik az elmúlt időszakban váltak új kedvenceimmé, és akiknek legalább három-négy albumára szert tettem (már ha van nekik egyáltalán ennyi: az Acrassicauda, a Phenomy vagy a Tulkas jelenleg kettőnél jár).

Aminek az esetek egy részében persze az volt az előzménye, hogy a legújabb albumuk jutott el hozzám, és ennek alapján lettem kíváncsi az előzőekre. Vagy valaki ajánlotta őket meghallgatásra. De olyan is akadt szép számmal, amikor csak úgy, véletlenül akadtam rá az életmű valamelyik darabjára, és onnan indulva gombolyítottam fel – előre és visszafelé is – a fonalat.

De kikről is beszélek?

Acrania
Acrassicauda
Albez Duz
Angelus Apatrida
Attic
Avatarium
Brocas Helm
Cult of Sorrow
Delain
Demon Incarnate
Dying Gorgeous Lies
Ghost
Grajo
Halcyon Way
Huntress
Immortal Guardian
Kylesa
Lucifer
Majesty
Orden Ogan
Phenomy
Primordial
Purple Hill Witch
Siberian Meat Grinder
Skinflint
Spacegoat
The Plasmatics
Trivium
Tulkas
Vale of Amonition
Valkyrie
Visigoth
Voodoocult
Waltari
Warg
Windhand
Witch Mountain
Wolf
Year of the Goat

És ez tényleg csak az elmúlt bő másfél év. A legtöbbjük nagy kedvencemmé vált, de azt hiszem, nektek sem kell különösebben bemutatni őket, a legtöbbjükről én is írtam e lap hasábjain (a maradékról pedig nagyra becsült kollégáim írtak elismerő szavakat). Jó zenék; ha még nem ismernétek őket, tegyetek velük egy próbát!

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

1 Trackback / Pingback

  1. Ínséges harmadik negyedév – Rattle Inc.

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*