Mindent vagy semmit?

Többször megkaptuk már, hogy miért olyan ember ír egy adott zenekarról, aki nem ismeri a csapat összes lemezét.

Belegondoltam: ha ez így történne, elég korlátozottak lennének a lehetőségeink. 🙂 Nyilván nem életszerű, hogy MINDEN olyan csapat esetében, amelyiknek szeretjük egy (vagy több) albumát, a TELJES életművét magunkévá tettük. Hogy kizárólag olyan együtteseket hozunk szóba, amelyeknek egészen a kezdetektől követtük a pályafutását. Hogy a szerkesztőségen belül bárkitől is elvennénk a témát, mondván, hogy „nem írhatsz erről a lemezről, mert nem ismered mindet, vagy, mert nem tetszenek a csapat későbbi albumai”. Sőt, egyáltalán nem írhatnánk egy új anyagról, mert a szerkesztőségben senki nincs, aki bennfentes lenne a témában – holott tetszik nekünk a lemez, és szívesen ajánlanánk.

Nyilván mindig lesz olyan olvasó, aki jobb ismerője, nagyobb fanatikusa az adott bandának, mint az, aki az ismertetőt jegyzi, de ne felejtsük el, hogy cikkeink szerzőik benyomásait, álláspontját tükrözik, márpedig véleményünk a teljes életmű ismeretében vagy annak hiányában is lehet. Attól, hogy a többi lemezt nem ismerjük, vagy nem szeretjük, még lehetünk feltétlen hívei egy adott anyagnak, éppen ezért nincs értelme a téma kapcsán megkérdőjelezni a szerző hitelességét.

Azt gondolom, továbbra is tartsuk tiszteletben egymás ízlését: semmi baj azzal, ha valaki ezt, más pedig azt az albumot szereti jobban, hogy az együttes korai vagy későbbi korszakának a rajongója. A lemezismertető mindig egy bizonyos, egyedi nézőpontból mutatja be az alkotást. Márpedig én kíváncsi vagyok arra, más hogyan látja azt, amit én. Remélem, ti is.

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

4 Comments

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*